Gata cu "primarii alesi pe viata"? - Cum ar putea fi modificat Codul Electoral

Marti, 17 Februarie 2015, ora 14:07
3670 citiri
Gata cu "primarii alesi pe viata"? - Cum ar putea fi modificat Codul Electoral
Foto: Arhiva / B1TV

Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, propune limitarea mandatelor primarilor si presedintilor de Consilii Judetene la cel mult doua consecutiv si alegeri locale intr-un singur tur, sustinand informatizarea sectilor de votare.

Propunerile sunt facute in contextul in care comisia de cod electoral a reluat lucrarile sub presedintia lui Valeriu Zgonea, propunandu-si sa modifice pana la finalul acestei sesiuni parlamentare legile electorale.

"Am hotarat de comun acord cu celelalte partide din Comisia de Cod principiile care stau la baza noilor alegeri locale - vot direct intr-un singur tur pentru primari, pe lista pentru presedintii de Consilii Judetene, vot pe liste pentru consilierii locali si judeteni.

Eu voi propune, la urmatoarele sedinte, si limitarea mandatelor primarilor si presedintilor de Consilii Judetene la cel mult doua consecutiv, alaturi de initiativa ca alegerile sa fie organizate de Autoritatea Electorala Permanenta (AEP). Toate aceste prioritati, sustinute de informatizarea sistemului de votare, vor insemna pasi concreti catre un sistem electoral corect si modern", a postat pe Facebook Valeriu Zgonea.

Vot prin corespondenta pentru diaspora? Cand informatizam sectiile de votare? Interviu cu presedintele AEP

Deputatul PSD spune ca partidul sau "a insistat pentru mentinerea unui singur tur de scrutin" pentru "depolitizarea si transparentizarea procesului de elaborare a legislatiei specializate".

De asemenea, in acest mod se "responsabilizeaza" Autoritatea Electorala Permanenta, "asa cum este si firesc, fata de aceste mecanisme pur tehnice", mai explica presedntele Camerei Deputatilor.

Iohannis, consultari cu partidele: De la codul electoral pana la desfiintarea CNA

"Tot ceea ce s-a hotarat este rezultatul consensului politic cu PNL. Mizez pe expertiza incontestabila in acest domeniu a vice - presedintelui Comisiei, dl. deputat Mihai Voicu. Ramanem deschisi propunerilor si dezbaterilor constructive cu organizatiile neguvernamentale, mediul academic si avem in vedere expertiza independenta precum si contributiile de specialitate ale institutiilor invitate sa participe la lucrarile Comisiei de Cod Electoral", a mai completat Valeriu Zgonea.

Liderii partidelor parlamentare au participat la consultarile organizate la Palatul Cotroceni de presedintele Klaus Iohannis, angajandu-se public ca vor face tot posibilul pentru ca legislatia electorala sa fie imbunatatita pana in vara, pentru a putea fi aplicata la alegerile locale si generale de anul viitor.

C.B.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Zgonea modificare cod electoral, #Zgonea vot primari, #Zgonea informatizare sectii votare , #presedinte Camera Deputatilor
Comentarii
Poza Arthas
Arthas
rank 4
Care primari? Vanghelie, Mazare si Falca ?