CCR transeaza referendumul - Zgonea si Filip fac recomandari judecatorilor

Marti, 21 August 2012, ora 11:15
5829 citiri
CCR transeaza referendumul - Zgonea si Filip fac recomandari judecatorilor
Foto: Arhiva

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, si seful interimar de la Senat, Petru Filip, au trimis marti dimineata, inainte de inceperea sedintei CCR, o nota in care recomanda judecatorilor cum sa fie interpretate listele trimise de catre Guvern acestei institutii.

Continutul acestei note va fi facut public dupa ce se termina sedinta CCR, conform B1 Tv.

Cei doi presedinti ai Camerelor analizeaza, in adresa CCR, evolutia numarului de alegatori din ultimii patru ani, constata faptul ca numarul a scazut si ajung la concluzia ca si cvorumul este altul. Documentul nu a fost, insa, inregistrat inca la Curte.

Presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, a apreciat ca demersul facut de Zgonea si Filip este unul "absolut firesc" si reprezinta "exercitarea unui drept constitutional".

"Este un lucru firesc, pentru ca regulamentul de functionare a CCR spune ca se solicita un punct de vedere atat presedintelui Camerei Deputatilor, cat si presedintelui Senatului. Acestia transmit puncte de vedere legate de spete suspuse judecatii. Domnul Zgonea si-a exercitat un drept legal si institutional", a comentat Grebla.

Sedinta CCR a inceput - se reintoarce Basescu la Cotroceni?

Europarlamentarul PDL sustine ca notele trimise Curtii de catre Zgonea si Filip reprezinta "un factor de presiune".

"Este un abuz. Vad ca se vorbeste in termen precum 'Parlamentul face recomandari'. Nu Parlamentul face recomandari, Parlamentul nu s-a intrunit. Zgonea si Filip fac recomandari in calitate de factori de presiunie pe Curte. E penibil ca in ziua in care CCR se intruneste, cei doi domni vin cu scrisorile lor sa explice Curtii cifrele. Curtea nu a solicitat un punct de vedere. Asa, oricine poate scrie, asteptam eventual si o scrisoare a Crucii Rosii", a opinat TRU.

De asemenea, Peter Eckstein Kovasc a precizat ca nota trimisa la CCR de catre Zgonea si Filip este "daca nu ilegala, anormala".

"Din punct de vedere legal nu gasesc cusur trimiterii acestei note de catre cei doi presedinti ai Camerelor catre CCR. Nu este normal, fac acest lucru in ultimul moment, in ziua in care se ia decizia. Acest lucru, daca nu este ilegal, este anormal", a spus Kovasc, intr-o interventie la Digi 24.

Presedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a confirmat, pentru Newsin, ca presedintii Camerelor au trimis cate o nota la CCE.

"Un punct de vedere juridic vizavi de listele electorale. E vorba de argumentatii juridice si la prima sedinta am trimis un astfel de punct de vedere. Sunt date strict juridice, nicidecum de interpretare a cifrelor. Interpretare pe legislatie. Daca CCR va lua in considerare nota noastra e greu de precizat", a afirmat Filip.

Viitorul politic al Romaniei ar putea fi transat marti, cand magistratii CCR s-au intrunit pentru a lua o decizie in ceea ce priveste referendumul de demitere a presedintelui Traian Basescu.

Judecatorii, care s-au reunit la ora 10:00, pot decide invalidarea, validarea, anularea scrutinul sau ar putea amana din nou anuntarea unui verdict, iar decizia depinde de modul in care CCR va interpreta datele furnizate luni de Guvern in legatura cu listele electorale.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Zgonea recomadare CCR referendum, #CC referendum decizie, #CCR referendum demitere Basescu , #presedinte Camera Deputatilor