Valeriu Gheorghiță: „Suntem în situația Italiei de la începutul pandemiei. Spitalele sunt copleşite de pacienţi cu COVID-19”

Joi, 07 Octombrie 2021, ora 10:131807 citiri
Valeriu Gheorghiță: „Suntem în situația Italiei de la începutul pandemiei. Spitalele sunt copleşite de pacienţi cu COVID-19”
Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei de vaccinare FOTO Facebook/ Ro Vaccinare

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi, 7 octombrie, că România este deja în scenariul în care se afla anul trecut Italia, când făcea cu greu faţă numărului mare de bolnavi de COVID-19, precizând că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate şi copleşite de pacienţi diagnosticaţi cu virusul SARS-COV-2.

Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat joi, după ce i-a fost administrată a treia doză a vaccinului anti-COVID, cât de departe suntem de situaţia din Italia de anul trecut, având în vedere numărul mare de cazuri de COVID din ţara noastră din ultimele zile.

“Mi-e teamă că deja suntem în acest scenariu, este cât se poate de evident că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate, sunt copleşite în momentul de faţă de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19, lăsând la o parte celelalte categorii de boli, urgenţele, accidentele rutiere, arsurile, care vedem că se întâmplă în fiecare zi şi care generează victime care au nevoie de asistenţă medicală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că valul patru este mai agresiv deoarece varianta Delta se răspândeşte mult mai uşor.

“Este o situaţie extrem de complicată, valul patru este agresiv şi este agresiv din cauza variantei Delta care se răspândeşte mult mai uşor, care generează într-un timp scurt un număr de cazuri şi evident că pentru acest lucru, pentru a limita numărul de cazuri noi, avem nevoie pe de o parte de câteva lucuri - să respectăm regulile igienico-sanitare, să ne vaccinăm, în cazul în care avem simptome să rămânem acasă, să nu mai ieşim pe stradă cu gândul că avem o răceală, să stăm acasă, să ne testăm, să ţinem legătura cu medicul de familie şi să nu întârziem prezentarea la spital în cazul în care vedem că evoluţia nu ar fi cum ar trebui să fie”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

"Să nu ne lăsăm păcăliți de informații din surse obscure, de la persoane care au apărut peste noapte și nu știm cine sunt. Să nu lăsăm garda jos. Să înțelegem că dacă nu rămânem solidari și nu respectăm măsurile de prevenție, va fi extrem de complicat să depășim acest val 4. Putem crește cât vrem numărul de paturi al ATI, să extindem capacitatea de internare, lupta nu va fi așa câștigată", a fost apelul lui Valeriu Gheorghiță.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News