Valeriu Gheorghiță nu se arată îngrijorat că guvernul nu poate impune noi restricţii: „Pandemia este o problemă medicală”

Miercuri, 06 Octombrie 2021, ora 16:00
1672 citiri
Valeriu Gheorghiță nu se arată îngrijorat că guvernul nu poate impune noi restricţii: „Pandemia este o problemă medicală”
Preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă FOTO Facebook/ RO Vaccinare

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat miercuri, 6 octombrie, că nu este îngrijorat de imposibilitatea Executivului de a impune noi restricţii în contextul pandemiei de COVID-19.

„Pandemia este o problemă medicală. (...) În doctori trebuie să avem acum încredere, pentru că la ei ajungem la spital”; afirmă medicul.

„Nu mă îngrijorează. Trebuie să înţelegem un singur lucru şi cest lucru l-am perceput şi l-am tratat ca atare, încă de la început: pandemia este o problemă medicală. Corpul medical este cel care în momentul de faţă transmite mesaje ferme şi de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii bolii, şi de vaccinare. În doctori trebuie să avem acum încredere, pentru că la ei ajungem la spital”, a afirmat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19, întrebat dacă este îngrijorat de faptul că Guvernul nu mai poate lua măsuri de urgenţă şi nu mai poate impune noi restricţii în contextul evoluţiei epidemice.

Gheorghiţă a arătat, totodată, că medicii nu trebuie să facă pacienţilor lor recomandări cu privire la vaccinare în funcţie de „crezul personal”, ci ţinând cont de datele ştiinţifice.

„În momentul în care nu înţelegi un fenomen, mai bine de abţii să faci recomandări, sau suni un coleg care poate ştie mai multe. Şi medicina este o ştiinţă care se învaţă şi se şi uită şi în felul acesta cred că atâta timp cât vedem toate datele ştiinţifice – pentru că aici vorbim de date ştiinţifice care susţin aceste recomandări – trebuie să ne raportăm la ele, avem obligaţia ca medici, pentru că toată profesia de medic şi bazează pe ştiinţă şi pe rezultate ştiinţifice, pe nimic altceva, nu pe crezul personal. Se bazează pe date ştiinţifice. În felul acesta trebuie să înţelegem că avem un rol foarte important în societate de educaţie sanitară primară vaccinarea este singura măsură pe care o avem la îndemână să ne protejăm de bolile contagioase. (...) Nu pot să înţeleg de ce colegi - dar repet sunt cazuri izolate – de ce colegi de-ai mei nu înţeleg cum funcţionează un vaccin şi care este rolul unui vaccin în general pentru prevenirea bolilor”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă în opinia sa este necesară reglementarea prin lege a prezentării de către personalul medical a aşa-numitului certificat verde COVID-19 Valeriu Gheorghiţă a făcut apel la unul dintre principiile după care trebuie să ghideze personalul medical şi anume acela de a nu face rău pacienţilor, explicând că personalul medical poate face acest lucru vaccinându-se sau testându-se periodic, mai ales în contextul în care spitalele sunt „asaltate” de pacienţi.

„Nu ştiu dacă acest lucru trebuie transpus sub forma unui certificat digital. (...) Ne întoarcem la un element esenţial al activităţii medicale şi anume să nu facem rău celor pe care vrem să îi îngrijim iar pentru acest lucru noi, ca şi corp medical, trebuie să fim foarte bine protejaţi”, a adăugat Gheorghiţă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Valeriu Gheorghita, #cncav, #guvern, #pandemie , #Stiri Valeriu Gheorghita
Comentarii
Poza TheDeath
TheDeath
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Prima autoritate care-a citit ce tot grăit-a... tastatura-mi, încă