Tulpina Omicron poate infecta persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală. Valeriu Gheorghiță: ”Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe”

Luni, 29 Noiembrie 2021, ora 23:122955 citiri
Tulpina Omicron poate infecta persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală. Valeriu Gheorghiță: ”Estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe”
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul CNCAV FOTO Facebook / RO Vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat luni, 29 noiembrie, că, deși varianta Omicron a Sars-Cov-2 poate genera reinfectarea sau infectarea în cazul persoanelor care s-au vaccinat, acestea nu vor face forme severe ale Covid-19.

Medicul militar a explicat că ce creează îngrijorare este faptul că, în cazul variantei Omicron, ”există peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiîntâlnit pănă la acest moment.

”Ce știm în momentul de faţă este că este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2 (...) Este nemaîntâlnit să avem atâtea mutații acumulate pe aceeași tulpină virală dintre care mai mut de jumătate sunt în zona critică a zonei Spike, exact în zona în care se leagă anticorpii neutralizanți, anticorpii care apar atât după vaccin, cât şi după boala naturală.

Din acest punct de vedere, sunt indicii importante ca această variantă virală ar reprezenta o variantă de escape, adică de scăpare de sub acțiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. În momentul în care în Africa de Sud s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de cazuri, Africa de Sud tocmai ieșea din valul 4 generat de varianta Delta.

Peste 60% din populație din Gauteng are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu o contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reușește să dea infecții atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele vaccinate”, a explicat Gheorghiță luni seară, la Antena 3.

Medicul militar a subliniat însă că, deși există acest risc al reinfectării sau a infectării în cazul persoanelor vaccinate, datele arată că acestea nu vor face o formă severă a bolii. În acest context, Gheorghiță a reiterat apelul către populație să respecte cu strictețe măsurile de protecție.

”Din datele preliminare, da se pare că are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infecție SARS-COV-2 anterior, precum şi de a genera cazuri de infecții la persoane cu schemă completă. Dar trebuie să ținem cont de un aspect: persoanele care au istoric de trecere prin boală sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe.

Este puţin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze cazuri severe de boală. Noi estimăm că se va menține protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie ridicată faţă de infecţie. Este important să luăm în calcul şi alte măsuri de limitare a răspândirii infecției”, a adăugat medicul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News