Valeriu Gheorghita: Credem ca imunitatea cumulata, la nivel national, este undeva intre 40-50 la suta

Duminica, 11 Iulie 2021, ora 15:122921 citiri
Valeriu Gheorghita: Credem ca imunitatea cumulata, la nivel national, este undeva intre 40-50 la suta
Multe persoane ar fi trecut prin boala, dar nu au fost raportate oficial FOTO Pixabay

Medicul Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, a declarat ca, in orasele mari, de trei ori mai multe persoane au trecut prin boala, fara a fi raportate in mod oficial si ca imunitatea cumulata, la nivel national, este de 40-50 la suta. Gheorghita a mai precizat si ca in spatele unui singur caz pozitiv au fost, probabil, pana la cinci alte persoane infectate.


"Este un studiu publicat, efectuat pe 943 de persoane, din urbanul mare, urban mic, este inclus si municipiul Bucuresti si s-a incercat determinarea anticorpilor care apar dupa vaccinare si anticorpii care apar la trecerea prin boala. Ceea ce s-a observat este ca in urbanul mare, de trei ori mai multe persoane au fost depistate ca fiind trecute prin infectia naturala cu SARS CoV-2 decat erau raportate in mod oficial, spre deosebire de urbanul mic unde erau de noua ori mai multe persoane care aveau istoric de trecere prin boala necunoscut conform anticorpilor, comparativ cu cat se cunostea in mod oficial", a declarat Valeriu Gheorghita.

Medicul a adaugat ca sunt foarte multe persoane care au trecut prin boala, dar nu au fost raportate oficial.

"Acest lucru rezulta din acest studiu. De altfel si noi estimam ca, cel putin in perioada in care in Romania exista o transmitere comunitara accelerata, in spatele unui caz pozitiv erau intre 5 si 10 alte cazuri pozitive ca urmare a expunerii altor persoane la acel pacient care era pozitiv. Sigur ca aici o parte dintre persoanele care au trecut prin boala, fie au dezvoltat forme asimptomatice si atunci au ramas nediagnosticate pe buna dreptate, fie au dezvoltat forme usoare, au fost testate la domiciliu, nu s-au prezentat pentru evaluare medicala si exista undeva, se regasesc in momentul de fata in populatie. Insa ce este foarte important de mentionat este ca datele din studiile stiintifice ne arata totusi cateva lucruri foarte importante si anume, in cazul celor care au facut forme asimptomatice sau forme usoare de imbolnavire, nivelul anticorpilor neutralizanti, adica acei anticorpi protectori care blocheaza intrarea virusului in celule este foarte redus sau chiar nedetectabil", a declarat Gheorghita.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News