Valeriu Gheorghiţă: „Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă”

Luni, 13 Septembrie 2021, ora 22:511868 citiri
Valeriu Gheorghiţă: „Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă”
Aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani au primit cel puţin o doză de vaccin FOTO Pixabay

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, a declarat luni, 13 septembrie, că se remarcă o creştere a ratei de vaccinare în rândul copiilor cu vârste de peste 12 ani, rata de imunizare în rândul acestei categorii ajungând la aproape 15%.


Medicul susţine că procentul este însă "insuficient" şi arată că numărul de infectări şi de internări în rândul copiilor va creşte. "Va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică”, afirmă Valeriu Gheorghiţă.

"Avem aproximativ 200.000 de copii şi adolescenţi între 12 şi 19 ani care au primit cel puţin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15%, procent de acoperire vaccinală cu cel puţin o doză. M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinaţi 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceştia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 şi 15 ani. Deci am observat o creştere progresivă a tinerilor şi a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulţii care au ales să se vaccineze cu Pfizer", a declarat Valeriu Gheorghiţă, luni seară, la Digi 24.

El a arătat că este "clar insuficient" procentul de vaccinare în rândul copiilor, el arătând că în alte ţări din vestul Europei peste jumătate dintre copiii între 12 şi 17 ani au primit cel puţin o doză de vaccin.

Medicul a precizat că există "recomandarea foarte clară" ca tinerii cu boli cronice - obezitate, diabet, boli renale şi alte tipuri de afecţiuni - să se imunizeze prin vaccin.

"Este evident că în perioada următoare numărul de cazuri în rândul copiilor va creşte, numărul de cazuri de COVID-19. De asemenea, va creşte numărul de copii internaţi în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă, este o realitate pe care o vedem în toate ţările în care au început activităţile de învăţământ cu prezenţă fizică, inclusiv în Statele Unite”, a precizat medicul.

El a subliniat importanţa vaccinării "în mod deosebit a adulţilor", dar a insistat şi asupra importanţei respectării regulilor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Potrivit celei mai recente raportări a CNCAV, din 13 septembrie, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 1.849 de cazuri noi de COVID-19 și 46 de decese. Numărul pacienților internați la terapie intensivă a ajuns la 633.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News