Valeriu Gheorghita afirma ca nivelul de imunitate de grup in Romania ar fi undeva intre 45-50%

Duminica, 30 Mai 2021, ora 23:41
4289 citiri
Valeriu Gheorghita afirma ca nivelul de imunitate de grup in Romania ar fi undeva intre 45-50%
Valeriu Gheorghita a subliniat ca Romania are o situatie epidemiologica foarte buna FOTO Facebook

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare impotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghita, a declarat ca nivelul de imunitate de grup in tara noastra este, cel mai probabil, de pana la 50 la suta si ca este posibil ca cinci, pana la noua milioane de persoane sa aiba un anumit grad de imunitate obtinut fie prin boala, fie prin vaccinare.

"Probabil ca nivelul de imunitate de grup, in Romania, este undeva intre 45-50 la suta. Sigur, variaza de la un judet la altul, insa este singura explicatie pentru care avem o situatie atat de buna din punct de vedere epidemiologic si ea se bazeaza pe de-o parte pe ratele de seroprevalenta care la sfarsitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidenta a cazurilor in perioada respectiva de 1 la mie. Practic aveam, in populatie, de sase ori mai multi prezenti anticorpi decat oamenii care erau confirmati in perioada respectiva, asa incat daca astazi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infectie SARS CoV-2, probabil ca in realitate avem circa 5-6 milioane de persoane. Procentul celor care au trecut prin boala si care s-au vaccinat este de circa 30-35 la suta, asa incat astazi avem circa 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel putin o doza si 3,5 milioane cu doua doze, cu schema completa", a declarat Valeriu Gheorghita, la Digi24, duminica seara.

Valeriu Gheorghita a precizat ca este posibil ca pana la noua milioane de oameni din Romania sa fie imunizati in fata virusului SARS CoV-2, fie dupa ce au trecut prin boala, fie dupa ce au facut vaccinul.

"Plecam de la un numar estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obtinut prin vaccinare sau prin boala si care poate sa creasca pana la 8-9 milioane. Credem ca suntem cam pe aici si ne gandim daca intr-adevar imunitatea de grup colectiva, propusa initial de 60-70 la suta la nivel international, daca pana la nivelul respectiv putem sau nu sa controlam evolutia epidemiologica. Este posibil ca datele recente sa arate ca nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectiva pentru a controla aceasta pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor si pe baza caruia poti sa stabilesti care este nivelul de imunitate in populatie de la care poti sa obtii control epidemiologic", a sustinut Gheorghita.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Valeriu Gheorghita, #campanie vaccinare Romania , #Stiri Valeriu Gheorghita