Consecintele aparitiei tulpinei indiene in Romania. Valeriu Gheorghita: "Comparativ cu cea sud-africana, nu e mai rezistenta fata de vaccinurile actuale"

Joi, 29 Aprilie 2021, ora 15:522779 citiri
Consecintele aparitiei tulpinei indiene in Romania. Valeriu Gheorghita: "Comparativ cu cea sud-africana, nu e mai rezistenta fata de vaccinurile actuale"
Valeriu Gheorghita da asigurari ca nu exista motive de ingrijorare FOTO Facebook / Valeriu Gheorghita

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita, a dat asigurari joi, 29 aprilie, ca nu sunt motive de ingrijorare in privinta variantei de tulpina din India, depistata in Romania. Acesta a subliniat ca aceasta noua mutatie nu reduce eficienta vaccinurilor.


"Tulpina indiana este definita prin prezenta a doua mutatii care se asociaza cu reducerea activitatii neutralizante a anticorpilor, dar nu e un impas semnificativ care sa reduca eficienta vaccinurilor. Mesajul e sa ne vaccinam ca sa reducem riscul sa se cumuleze noi mutatii.

Nu e neaparat mai contagioasa, aceasta mutatie identificata pe aceasta tulpina reduce activitatea neutralizanta a anticorpilor. Comparativ cu cea sud-africana, nu e mai rezistenta fata de vaccinurile actuale.

Vaccinurile isi mentin eficienta fata de complicatiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive sa ne ingrijoram. Raman aceleasi masuri de preventie valabile", a declarat Valeriu Gheorghita.

O persoana in varsta de 26 de ani este primul roman infectat cu tulpina indiana de coronavirus. Acesta a avut o forma usoara a bolii.

Institutul National de Sanatate Publica a informat asupra faptului ca un laborator de analize din orasul Sf. Gheorghe a identificat o varianta "indiana", B.1.617.2, la o persoana de 26 de ani, care a ajuns in Romania in urma cu aproximativ o luna.

Ce este tulpina dublu-mutanta din India si ce sanse sunt sa ajunga in Romania. Napasta cumplita care s-a abatut asupra Indiei

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News