Cel mai experimentat general rus pus în mare pericol: Putin i-a oferit potirul otrăvit

Marti, 14 Martie 2023, ora 13:30
11166 citiri
Cel mai experimentat general rus pus în mare pericol: Putin i-a oferit potirul otrăvit
Putin (centru) alături de Shoigu (stânga) și Gerasimov (dreapta) FOTO: Newsweek

Vladimir Putin este complet nemulțumit de ratarea obiectivelor inițiale ale armatei sale din Ucraina, iar asta s-a văzut cum l-a schimbat pe generalul Serghei Surovikin, cunoscut sub numele de ”măcelarul Siriei”, ce era la conducerea trupelor. Acum, președintele rus are un nou pariu militar, prin desemnarea lui Valeri Gherasimov la începutul lui ianuarie 2023 în fruntea forțelor sale de pe frontul ucrainean, aruncându-l într-o misiune cu mize uriașe.

Însă experții consultați de Newsweek, susțin că generalul în vârstă de 67 de ani, Valeri Gherasimov, este pus într-o situație dificilă pentru a găsi calea spre succes a armatei rus, în condițiile în care multe trupe de elită au dispărut, munițiile încep să se împuțineze, iar rezistența ucraineană este acerbă.

Valeri Gherasimov este cel mai longeviv șef al Statului Major General al armatei ruse, post pe care îl deține din 2012. În fruntea pariului militar al președintelui Vladimir Putin în Ucraina de la începutul lunii ianuarie, bărbatul de 67 de ani a fost însărcinat să-și salveze un anumit nivel de succes.

Planul nebunesc al lui Putin de a subjuga Europa de Est: Cortina de fier ce cuprinde România, Polonia și Ungaria VIDEO

Dar chiar și cel mai înalt comandant al lui Putin s-ar putea lupta să găsească victorii în mijlocul nenumăratelor câmpuri de luptă și ale problemelor politice ale Rusiei. Generalul Valeri Gherasimov este cel mai înalt oficial militar al țării din epoca post-sovietică. Din 2012, Gherasimov conduce o armată pe care mulți o consideră a doua cea mai puternică din lume.

De la începutul lunii ianuarie, Gherasimov – despre care Ucraina a pretins că a fost rănit într-o lovitură de artilerie în aprilie – a fost la comanda președintelui Vladimir Putin, al patrulea general supervizând „operațiunea militară specială” a Kremlinului de când a început.

Un alt eșec va șterge pentru totdeauna moștenirea generalului de 67 de ani. Experții au declarat că chiar și cel mai înalt comandant al lui Putin s-ar lupta să salveze victoria dintr-un război caracterizat de eșecuri sistemice ale Rusiei, care au continuat sub supravegherea lui.

Unde fug zeci de mii de ruși de Putin: În paradisul naziștilor, zburând 27 de ore cu avionul VIDEO

„Înainte de începerea războiului, probabil că nu avea să se retragă neapărat din armată, ci să se retragă din funcția de șef al Statului Major”, a declarat Mark Galeotti, autorul cărții ”Războaiele lui Putin: din Cecenia în Ucraina”. „Nu pot să nu bănuiesc că principala lui prioritate va fi să nu încurce lucrurile atât de rău încât să ajungă în dizgrație”.

"Dar în același timp", a continuat Galeotti, "se confruntă cu presiuni din partea lui Putin pentru a câștiga ceva. Putin ar fi încântat dacă Gherasimov ar putea lua întregul Donbas, dar nu cred că se așteaptă la asta. Dar cred că așteaptă câteva trofee: Bahmut și poate altceva.”

Generalul Gherasimov într-o misiune imposibilă

Practic, Putin i-a oferit lui Gherasimov potirul otrăvit, aruncându-l în groapa cu lei din războiul din Ucraina. Este greu de văzut ce poate oferi Gerasimov ceva în plus față de comandanții anteriori ai invaziei Rusiei, care nu au repurtat prea multe succese, chiar și cu mulți ani de experiență.

„Și-au folosit aprovizionarea cu armament, cu ceea ce ei credeau că sunt gloanțe de argint”, a declarat Mark Voyger, fost consilier special pentru afaceri rusești și eurasiatice al comandantului de atunci al armatei americane în Europa, generalul Ben Hodges. ”Nu știu ce strategie poate propune pentru a remedia ceva, care este profund defectuos la nivel operațional și tactic. Nu cred că poate face ceva care este dramatic diferit și care să poate schimba soarta războiului”, a adăugat Voyger.

Lovitură primită în plin de Putin: Banii președintelui rus găsiți într-o ascunzătoare de procurori

Evident, Rusia are încă o oarecare capacitate pentru operațiuni ofensive după un an de pierderi mari, uzură rapidă a echipamentului și retrageri multiple. Trupele Moscovei fac din nou eforturi pentru a câștiga noi teritorii în regiunea de est Donețk, în jurul orașului Bahmut.

„Tipul de feedback pe care îl primim de la generalii ucraineni, dar și de la analiștii occidentali ai apărării este că probabil noua ofensivă a fost grăbită, că a fost lansată înainte ca ei să fie cu adevărat gata, înainte ca rezerviștii mobilizați aduși pentru a întări unitățile, să fie integrați”, a spus Galeotti despre noul asalt al lui Gherasimov.

Putin a trebuit să facă o mutare pentru a arăta că Rusia încă poate să învingă. Gherasimov trebuie să facă o mișcare, a spus Galeotti, „pentru a arăta că a fost un general ofensiv”, spre deosebire de generalul Serghei Surovikin care l-a precedat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Rusia se afundă în buzunarul unei țări: Putin a schimbat Germania cu o altă putere
Dacă multă vreme Germania a fost dependentă de petrolul și gazele naturale ale Rusiei, acum situația s-a schimbat radical de când a venit la conducere Olaf Scholz. Între timp, Putin a...
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Putin riscă o revoltă: Fenomenul se propagă în Rusia și poate zgudui zidurile Kremlinului
Rusia continuă fără nicio reticență războiul din Ucraina, în ciuda faptului că a suferit sute de mii de victime în rândul armatei sale. Însă acum un fenomen se propagă în interiorul...
#Valeri Gherasimov, #seful statului major, #armata rusa, #razboi Ucraina, #Putin razboi, #razboi Rusia, #general rus , #Razboi Ucraina