Cine sunt judecătorii CCR care-și recapătă leafa de fost parlamentar

Vineri, 06 Mai 2022, ora 22:10
4733 citiri
Cine sunt judecătorii CCR care-și recapătă leafa de fost parlamentar
Judecătorii CCR Valer Dorneanu și Marian Enache sunt ambii foști membri PSD FOTO Colaj Ziare.com / Hepta / ccr.ro

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis joi, 5 mai, că legea prin care sunt eliminate pensiile speciale pentru foștii parlamentari este neconstituțională.

Printre cei care-și recăpăta leafa se regăsesc și o parte din jucătorii care au luat această decizie.

În urma deciziei CCR de joi, pensiile speciale ale foștilor parlamentari vor fi reinstaurate. Votul a fost de 6 la 2 în cadrul ședinței CCR. Anterior, plenul Parlamentului a votat pe 17 februarie 2021 o lege prin care se abrogau pensiile speciale ale deputaților și senatorilor.

Printre beneficiarii deciziei CCR de ieri se regăsesc și trei judecători ai Curții, care anterior au ocupat unul sau mai multe mandate în cadrul Parlamentului. Unul dintre ei este chiar președintele CCR, Valer Dorneanu, care a ocupat fotoliul de parlamentar timp de două mandate, între 2000 și 2008, din partea PSD. Conform ultimei declarații de avere, Dorneanu primește anual de la Camera Deputaților aproximativ 78.000 de lei (15.000 de euro). Dorneanu este judecător CCR din 2013, la propunerea PSD.

Pensia de fost parlamentar a redobândit-o și judecătorul Marian Enache. Spre deosebire de Dorneanu însă, Enache va primi o leafă anuală mai mare, întrucât are la activ trei mandate. Conform ultimei sale declarații de avere, acesta a primit de la Camera Deputaților peste 96.000 de lei (19.000 de euro) într-un singur an. Marian Enache a intrat prima oară în Parlament în 1990, din partea Frontului Salvării Naționale (FSN), după care, între 1996 și 2000, acesta ocupă fotoliul de deputat din partea PDSR (actual PSD). A urmat apoi o pauză de la politica mare timp de 12 ani, pentru ca în 2012 Enache să reintre în Parlament pentru un mandat de deputat, de data aceasta din partea UNPR, partidul fondat de Gabriel Oprea. La finalul mandatului, Enache este propus judecător CCR de către PSD.

Alte beneficii

Pe lângă pensia specială de fost parlamentar, cei doi mai câștigă și alte sume fabuloase, principalele surse fiind o altă pensie specială, de aproximativ 300.000 de lei (60.000 de euro), precum și salariul de la CCR, tot de aproximativ 300.000 de lei.

Anul trecut, în timpul vechii coaliții de guvernare, Senatul a adoptat legea prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul, care i-ar fi forțat pe beneficiari să aleagă între una dintre cele două. Proiectul a ajuns la Camera Deputaților, însă, deocamdată, nu a fost supus la vot. Cu toate astea, chiar dacă legea ar trece, judecătorii CCR au luat o hotărâre încă din 2016 care i-ar face imuni la această lege.

Concret, în decizia nr. 262/2016, CCR a statuat că magistraţii Curții pot să ia şi pensie, şi salariu. Aceștia motivau că legea făcea discriminare între judecătorii de la această CCR care se pensionaseră anticipat şi cei care, din diverse motive, nu o făcuseră. Mai mult, judecătorii CCR au mai precizat că legea nu le impune o vârstă maximă pentru desfășurarea activității. Altfel spus, pensionari sau nu, mandatul acestora este de 9 ani.

Totodată, în legea cumulului pensie-salariu sunt prevăzute și câteva excepții. Astfel, persoanele care sunt alese în funcții publice sau cele care au durata mandatului definită de Constituție sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi legislative.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Valer Dorneanu, #CCR, #judecatori CCR, #pensii speciale, #pensii speciale parlamentari, #venituri judecatori ccr, #Marian Enache , #stiri Valer Dorneanu