Protest in fata Ministerului Educatiei: Valentin Popa sa demisioneze pentru abuz de putere! UPDATE

Marti, 17 Aprilie 2018, ora 12:344373 citiri
Protest in fata Ministerului Educatiei: Valentin Popa sa demisioneze pentru abuz de putere! UPDATE
Foto: Facebook/Ministerul Educatiei

Studenti, absolventi si profesori sunt asteptati marti, incepand cu ora 13:00, in fata Ministerului Educatiei pentru a protesta astfel fata de modul in care ministrul Valentin Popa a taiat din banii alocati universitatilor de elita pentru anul universitar 2018-2019.

De asemenea, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, il acuza pe Valentin Popa ca a prezentat, luni, o imagine falsa a invatamantului superior, "folosind intr-un mod manipulator cifre scoase din context".

Protestul de la MEN a fost organizat pe Facebook, protestatarii avertizand ca din cauza ministrului Popa "vor fi retrase un numar semnificativ de burse de nivel universitar, masteral si doctoral, unor universitati care au performante recunoscute in predare si cercetare".

"In schimb, castiga burse in plus universitati precum cea din Suceava, care ofera programe de studiu in aceleasi domenii ca universitatile care au pierdut locuri.

Un numar de aproximativ 1.000 studenti vor fi nevoiti sa isi plateasca studiile masterale si doctorale, cu costuri prohibitive, daca aleg sa urmeze programele unor universitati cu programe foarte atractive si solide - Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Boylai, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi, Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative Bucuresti. Programele de studiu umaniste si de stiinte sociale vor fi cele mai afectate.

In lipsa acestor resurse financiare, universitatile respective risca sa inchida programe, sa elimine cursuri si chiar sa renunte la cadre didactice", arata organizatorii protestului.

Acestia considera deciziile ministrului Popa drept "abuzive si arbitrare" si ii cer demnitarului sa revina asupra lor.

"Exista suspiciunea legitima ca metodologia de acordare a locurilor nu a fost respectata. Ministerul poate incuraja anumite universitati si domenii de studiu, dar urmand o procedura clara si transparenta, ceea ce nu este cazul acum, si fara sa afecteze autonomia universitara si desfasurarea programelor curente.

Prin acest abuz de putere, ministrul Valentin Popa se descalifica si trebuie sa isi dea demisia!", mai arata, printre altele, organizatorii protestului.

Presedintele Senatului Universitatii Bucuresti, Marian Preda, precizeaza ca protestul din fata MEN este organizat de studentii de la SNSPA.

"Le dorim succes! In sedinta Senatului UB de miercuri vom decide si noi, reprezentantii profesorilor si studentilor din UB, pasii urmatori pentru apararea Universitatii in fata asaltului pixurilor 'minerilor academici' din fruntea ministerului", a mai comentat pe Facebook prof.univ. Marian Preda.

Luni, Remus Pricopie, rectorul SNSPA si fost ministru PSD al Educatiei, l-a criticat pe Valentin Popa pentru modul in care a redus locurile bugetate de la cele mai performante universitati si si-a exprimat speranta ca premierul Dancila nu va da curs acestei decizii.

UPDATE 12:30 - Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, afirma, intr-o declaratie de presa remisa marti, ca ministrul Popa a dezinformat cu o zi inainte.

"Ieri a aparut un element nou: ministrul educatiei POPA a prezentat opiniei publice o imagine falsa privind structura invatamantului superior din Romania, pe domenii de studii, folosind intr-un mod manipulator cifre scoase din context. Ma voi consulta cu colegii mei din SNSPA si cu rectorii celorlalte universitati pentru a vedea cum raspundem acestui atac irational al ministrului POPA", anunta Remus Pricopie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News