Prima reactie a lui Valentin Popa dupa demisia de la Ministerul Educatiei: Limba romana si Romania nu sunt de negociat

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 14:42
8366 citiri
Prima reactie a lui Valentin Popa dupa demisia de la Ministerul Educatiei: Limba romana si Romania nu sunt de negociat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Valentin Popa a demisionat din functia de ministru al Educatiei, deoarece nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonantei privind desfasurarea orelor de limba romana la clasele cu predare in limbile minoritatilor.

"Consider ca limba romana si Romania nu sunt de negociat. Nu putem institui un monopol al predarii limbii romane la aceste clase de catre invatatorii care sustin orele in limbrile minoritatilor nationale.

Solicitarea UDMR are un scop politic si este mai degraba centrata pe profesor decat pe elev. Toti copiii din Romania trebuie sa cunoasca limba romana pentru a avea o sansa sa traiasca si sa munceasca in Romania", a transmis intr-o declaratie pentru Ziare.com Valentin Popa.

Ministrul a povestit si experienta prin care a trecut la deschiderea anului scolar, in Harghita, unde, spune el, elevii nu l-au inteles cand a vorbit in limba romana.

"Am fost la deschiderea anului scolar in judetul Harghita si am intrat in trei clase a V-a si a VI-a si am incercat sa dialoghez cu elevii in limba romana, insa fara nici un fel de succes.

Nici cand am plecat si am spus la revedere, elevii nu au raspuns decat dupa ce li s-a tradus si au repetat salutul dupa profesoara de la clasa.

Acesti elevi facusera in conformitate cu programa timp de cinci - sase ani cate patru ore de limba romana pe saptamana platite de statul roman suplimentar, peste salariul de baza al invatatorilor. Cu toate acestea, nivelul de cunoaste al limbii romane era aproape de zero.

Avand in vedere ca ordonantele de urgenta ale Guvernului trebuie aprobate de Parlament, ii invit pe toti parlamentarii sa viziteze astfel de clase, sa incerce sa vada nivelul de cunoastere a limbii romane capatat de elevi intr-un sistem care se doreste astazi a fi conservat", a explicat Popa.

Decizia lui vine dupa ce UDMR i-a reprosat acestuia ca a introdus in ordonanta privind predarea limbii romane in scolile cu predare in limbile minoritatilor anumite modificari.

Concret, ordonanta 9/2018 prevede ca, in invatamantul primar, la clasele cu predare in limbile minoritatilor nationale, orele de Limba si literatura Romana prevazute in planurile de invatamant sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate. Potrivit documentului, predarea limbii romane in scolile minoritatilor era sustinuta de catre invatatorii care nu aveau studii universitare de limba romana.

Kelemen Hunor a declarat ca ministrul Valentin Popa a luat decizii cu care UDMR nu a fost de acord, reclamand faptul ca Uniunea nu a fost consultata.

"Articolul introdus de ministrul Educatiei in august in ordonanta simpla si care da un raspuns la problemele invatarii limbii romane in scolile cu predare in limba materna a fost un pas gresit, o greseala uriasa, a fost actiunea singulara a ministrului. Nu exista nici un argument profesional si politic pentru a sustine o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol si am cerut OUG, nu trebuie sa lasam asa lucrurile.

Ministrul, prin faptul ca s-a suparat, ca s-a gandit la o solutie neprofesionala, a creat o problema politica", a afirmat Kelemen Hunor.

Valentin Popa a fost investit in functia de ministru al Educatiei la finele lunii ianuarie 2018, el fiind criticat, de mai multe ori, pentru greselile de exprimare pe care le-a facut in cadrul mai multor declaratii de presa.

Citeste si Dragnea, dupa ce UDMR a cerut demiterea ministrului Educatiei: Kelemen Hunor are dreptate

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Valentin Popa reactie demisie , #ministrul Educatiei