Ministrul Educatiei, Valentin Popa, acuzat ca s-a autoplagiat de trei ori

Joi, 01 Februarie 2018, ora 11:10
6496 citiri
Ministrul Educatiei, Valentin Popa, acuzat ca s-a autoplagiat de trei ori
Foto: Facebook / Ministerul Educatiei

Noul ministru al Educatiei, Valentin Popa, este acuzat ca s-ar fi autoplagiat in cel putin trei articole stiintifice publicate fara respectarea regulilor de citare. Autoplagiatul este o forma de incalcare a eticii universitare, prevazuta in lege.

Valentin Popa este din 2012 rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava si din 2009 conducator de doctorat. Acuzatiile de autoplagiat sunt lansate de jurnalista Emilia Sercan, care a publicat pe site-ul PressOne.ro paginile doveditoare din cartile sau articolele semnate de Valentin Popa.

In ultimii ani, mai multi profesori universitari au fost acuzati ca s-au autoplagiat pentru a-si multiplica lucrarile si a-si imbogati astfel, in mod incorect, zestrea de articole semnate. Autoplagiatul este incriminat inca din 2004, prin legea 206 privind cercetarea stiintifica. Acolo se spune limpede ca nu este suficienta mentionarea in bibliografie a unui articol copiat, ci acest lucru trebuie mentionat explicit chiar in corpul articolului, acolo unde este introdus.

Mai mult, in Ghidul pentru identificarea plagiatului in lucrarile stiintifice, se arata, printre altele, ca autoplagiatul trebuie descurajat pentru ca "poate duce la recunoasteri profesionale nefundamentate prin multiplicarea aceleiasi lucrari ca fiind proba de noua productie intelectuala", scrie PressOne.

Emilia Sercan a identificat trei cazuri de autoplagiat in opera stiintifica a lui Valentin Popa. In primul caz este vorba despre un studiu publicat initial in 2007 si reluat ulterior intr-o carte, in 2010. Comisia de Etica a Universitatii din Suceava a fost sesizata cu privire la autoplagiat, dar a decis ca e vorba doar despre o continuare a cercetarilor. Al doilea articol autoplagiat a fost publicat in 2010 si ulterior preluat tot intr-o carte, in 2011. Ambele carti au fost publicate la editura croata Intech, in legatura cu care mai multi cercetatori din diverse tari au sesizat public ca ar tipari carti pentru diverse sume de bani, variind de la 1.200 de euro la 2.000 de euro, scrie PressOne.

Al treilea caz de autoplagiat este cel al unui articol publicat initial in 2007 si republicat anul urmator cu titlul schimbat, dezvaluie Emilia Sercan, care pune fata in fata paginile din publicatia originala si din cea in care au fost ulterior preluate.

Avantaje: Functii si bani

Profesorul Marian Popescu, coordonatorul Centrului pentru Integritate (CARFIA) al Universitatii din Bucuresti, a explicat pentru sursa citata ca autoplagiatul "inseamna reciclarea/republicarea acelorasi materiale fara a preveni ca ele au fost odata publicate".

"Cand un (co) autor procedeaza repetat in acest mod incorect − caci e vorba de o proasta conduita academica si vanarea unor avantaje de cariera, dar si financiare (accesul la un post superior) −, atunci carenta morala iese la iveala", a mai subliniat acesta.

La randul sau, prof dr. Dorin Isoc, presedintele asociatiei GRAUR, spune ca prin autoplagiat se "creeaza imaginea falsa cum ca autorul primei publicari ar avea o prolificitate creativa deosebita".

"In afara de aceasta impresie, care este un avantaj de imagine nemeritat, acelasi autor se bucura intotdeauna de avantaje materiale directe, prin sporirea nemeritata si mincinoasa a volumului portofoliului de lucrari publicate. (...)

In afara faptului ca autoplagiatul constituie o incalcare de etica, fapta reprezinta aproape intotdeauna si o incalcare a prevederilor legii dreptului de autor. Prin aceasta fapta se aduce o atingere a drepturilor publicatiei care face prima publicare si care in acest fel detine drepturile de autor", a adaugat acesta.

De la indulgenta la toleranta zero

La audierile din comisiile parlamentare, Valentin Popa s-a aratat inexplicabil de ingaduitor cu fenomenul plagiatului, spunand ca "este pacat ca umbrim aceste valori ale invatamantului romanesc printr-o scoatere in evidenta a unor elemente nu atat de importante, cum ar fi plagiatele" si sustinand ca legea "nu prevede nicaieri ca trebuie sa punem ghilimele la un text pe care-l preluam, sa punem citarea imediat dupa el, desi astazi cei mai multi dintre cercetatorii nostri asa o fac".

Dupa preluarea functiei de ministru al Educatiei, Valentin Popa a transmis un comunicat de presa in care anunta "toleranta zero" fata de abaterile de la etica.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ministru Valentin Popa autoplagiat , #ministrul Educatiei