Ministrul Educatiei, dupa ce profesorii au boicotat simularea evaluarii nationale: Poate sa urmeze o cercetare disciplinara

Luni, 05 Martie 2018, ora 20:243660 citiri
Ministrul Educatiei, dupa ce profesorii au boicotat simularea evaluarii nationale: Poate sa urmeze o cercetare disciplinara
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Educatiei, Valentin Popa, a declarat, marti, ca trebuie sa se clarifice daca boicotul simularii Evaluarii Nationale este un conflict de munca sau o "neindeplinire a sarcinilor de serviciu", afirmand ca ar putea fi demarata o cercetare disciplinara.

"A fost anuntat ca mai mult de 1.100 de scoli vor fi boicotate. In realitate, astazi, nu s-a putut sustine evaluarea nationala in 25 de scoli. Este vorba despre 14 scoli in judetul Harghita, despre opt scoli in judetul Prahova si cate o scoala din judetele Buzau, Ialomita si Arad. (...)

Daca boicotul acesta este un conflict de munca, atunci ma gandesc ca nu prea s-a respectat legislatia in vigoare legata de conflictul de munca. Daca nu e conflict de munca, atunci este neindeplinirea sarcinilor de serviciu si poate sa urmeze o cercetare disciplinara", a declarat ministrul Educatie, Valentin Popa, la Parlament.

Valentin Popa a afirmat ca ar putea fi vorba despre "o problema disciplinara".

"In mod evident, trebuie sa clarificam acest lucru pentru ca eu nu am inteles daca suntem in fata unui conflict de munca in care trebuia sa respectam niste termene, faptul ca un contract colectiv de munca este in renegociere si prin semnatura liderilor de sindicat s-au angajat sa nu deschida conflict de munca in perioada de 60 de zile, cat este renegocierea, sau nu este conflict de munca, si atunci inseamna ca este o problema disciplinara", a spus ministrul Educatiei.

Valentin Popa a afirmat ca dreptul profesorilor de a protesta nu trebuie "sa duca la o suferinta a elevilor".

"Profesorii au dreptul sa protesteze. Este deja garantat prin Constitutie acest drept, dar acest protest nu trebuie sa duca la o suferinta asupra elevilor", a raspuns Valentin Popa, intrebat daca profesorii care au protestat risca sanctiuni disciplinare.

Totodata, el a spus ca le va cere inspectoratelor judetene organizarea unei noi simulari a Evaluarii Nationale in cazurile in care sesiunea de luni nu a putut avea loc.

Amintim ca, duminica, FSLI a anuntat ca profesorii din mai multe scoli vor boicota, luni, simularea examenului de evaluare nationala, pe fondul nemultumirilor legate de felul in care Guvernul si Parlamentul raspund solicitatarilor sindicatului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News