Cercetatorii cer demisia ministrului "pamblica" pentru "incompetenta grosolana si apologia plagiatului"

Joi, 08 Februarie 2018, ora 16:44
5757 citiri
Cercetatorii cer demisia ministrului "pamblica" pentru "incompetenta grosolana si apologia plagiatului"
Foto: Captura video

Asociatia cercetatorilor romani Ad Astra cere demisia ministrului Educatiei, Valentin Popa, "pentru incompetenta grosolana demonstrata la audierea din comisia parlamentara, in primul rand pentru apologia plagiatului".

Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul asociatiei, cercetatorii scriu despre competenta lingvistica a ministrilor, care se afla la un "nivel foarte scazut", cel mai grav caz fiind al ministrului Educatiei.

Ei au amintit de gafele comise de Popa la audierile din comisia parlamentara si de faptul ca a spus ca nicio lege n-ar prevedea necesitatea ghilimelelor pentru paragrafele "preluate" de un autor din alte texte.

Cercetatorii arata ca ministrul nu are o functie pur tehnica, ci trebuie sa sustina anumite politici, prin intermediul interviurilor sau conferintelor de presa, fiind nu doar ascultat, ci si admirat sau imitat, deci "trebuie sa dea, prin prestanta personala, un exemplu truditorilor din domeniul sau".

"Tot mai multi exponenti ai partidelor si parlamentului sustin teza periculoasa a acceptabilitatii incompetentei demnitarilor", scriu cercetatorii in comunicat.

Ei au evocat declaratia lui Tariceanu conform careia ministrul Educatiei nu ar avea nevoie sa vorbeasca corect gramatical daca nu este si profesor de romana.

Dragnea explica de ce e bun Popa ca ministru al Educatiei: Nu oricine putea sa faca Facultatea de Electronica in acea perioada

In comunicat se arata ca "declaratiile contrare ale reprezentantilor parlamentari" nu poti fi decat considerate "un inceput de asumare explicita a unei ideologii a incapacitatii verbale in fruntea statului, ideologie care nu poate duce decat la agravarea handicapului administratiei publice si la ratacirea axiologica a cetatenilor".

"Sa fie aceasta noua normalitate pe care ne-o propune Parlamentul Romaniei?", se intreaba cercetatorii.

"Daca ar fi asa, ar trebui sa ne intrebam: de ce si mai ales cum mai putem sa cerem elevilor sa invete romaneste corect? De ce ii mai sanctionam pe cei care nu performeaza in aceasta privinta, de exemplu depunctandu-i la examenul de capacitate sau bacalaureat? Daca ne asteptam la un minimum de performanta lingvistica doar de la scriitori si profesori, iar altminteri nici macar de la ministrii Educatiei, atunci n-ar decurge logic sa restrangem studiul limbii si literaturii romane numai la facultatile de filologie?", adauga cercetatorii.

Acestia au amintit de scrisoarea semnata de rectorii a zeci de universitati, care si-au aratat astfel sustinerea fata de candidatura lui Popa.

Fostul rector al UMF Cluj a demisionat din Senatul universitatii din cauza scrisorii de sustinere a ministrului Educatiei

Cercetatorii romani le cer rectorilor semnatari sa raspunda la urmatoarele intrebari:

1. Sustineti, intr-adevar, aparenta doctrina a normalitatii agramatismului demnitarilor in general si al ministrilor sau parlamentarilor in special?

2. Daca inabilitatea lingvistica a exponentilor natiunii este acceptabila, fiind prin urmare acceptabila automat si pentru ocuparea oricaror functii inferioare in stat, cum argumentati ca mai este necesar sa se acorde o atentie asa de mare limbii si literaturii romane in scoala? Cum sustineti ca ar mai trebui mentinute examenele de capacitate si bacalaureat la aceasta materie? Cum explicati ca un elev ar trebui sanctionat in continuare pentru lipsa unei abilitati lingvistive generale care le lipseste pana si ministrilor?

3. Adoptarea oricarei doctrine politice presupune un studiu comparativ al unor doctrine similare, in alte locuri si timpuri istorice, studiu pe care presupunem ca l-ati efectuat si dvs, intr-un fel sau altul, ca autoritati responabile ale natiunii noastre. A mai promovat vreo forta politica, vreodata, o astfel de doctrina a inversiunii valorilor in Romania sau in alte tari? Ce forte au facut asta, cum, in ce contexte, in ce scopuri si cu ce rezultate?

De asemenea, ei solicita Academiei Romane un punct de vedere oficial privind aceasta situatie, iar parlamentarilor si demnitarilor care au facut declaratii de acceptare a "agramatismului si incompetentei la nivel ministerial sa retraga public aceste declaratii".

"Solicitam Parlamentului Romaniei sa reafirme principiul ca demnitarul trebuie sa fie demn de demnitatea lui, trebuie sa fie un exemplu de competenta si integritate in domeniul lui de specialitate si trebuie inainte de toate sa stapaneasca pe deplin limba romana", mai precizeaza comunicatul.

In fine, cercetatorii ii cer demisia imediata lui Valentin Popa din functia de ministru al Educatiei Nationale.

A.D.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#greseli ministru Educatiei Popa, #cercetatori romani demisie ministru educatie, #cercetatorii cer demisie Valentin Popa , #ministrul Educatiei