De ce nu este gata vaccinul pentru varianta Omicron. Producătorii spuneau că va fi disponibil în luna martie

Vineri, 18 Martie 2022, ora 01:22
3251 citiri
De ce nu este gata vaccinul pentru varianta Omicron. Producătorii spuneau că va fi disponibil în luna martie
Asistenta vaccinează un bărbat FOTO: Unsplash.com

Producătorii de vaccinuri anticipau, la apariția variantei Omicron, că în luna martie vom avea un ser țintit pe aceasta. Însă, se pare că în prezent încă se fac studii pentru acest vaccin.

Singura problemă ar fi că până va fi aprobat și va ajunge pe piață acest ser, este posibil să apară alte variante ale virusului care să aibă rezistență la vaccin. Deja se vorbește despre o mutație numită generic Deltacron.

Ce s-a întâmplat cu vaccinul care urma să atace varianta Omicron

Doctorul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat pentru Ziare.com în ce stadiu se află acest vaccin anti-Omicron.

”Sunt deja studii clinice pe subiecții umani în SUA și Israel. Însă, studiile de laborator, făcute pe animale, nu arată un beneficiu foarte mare al vaccinului adaptat pentru Omicron față de variantele anterioare ale vaccinului COVID, dacă vorbim de ARN mesager. S-ar putea însă ca pe oameni situația să fie altfel.

Într-adevăr, din punct de vedere al timing-ului, acesta este întârziat față de estimările producătorilor care spuneau că vaccinul va fi disponibil în luna martie. Eu am spus la acel moment că mai devreme de luna iunie nu ar putea fi disponibil și atunci am luat în considerare și componenta de reglementare și evaluare a vaccinului. Rămâne de văzut care sunt rezultatele din studiile clinice. Suntem în această situație în care virusul circulă foarte intens, sunt și foarte multe persoane care s-au infectat. Este de așteptat ca și cei din studii clinice care au primit un vaccin actualizat să se infecteze la rândul lor cu Omicron.

Avem date puțin diferite față de ce aveam la dezvoltarea primei variante a vaccinului. Sigur, rămâne întrebarea, în cazul în care va fi aprobat, dacă va mai fi util în respectivul context epidemiologic, dacă nu cumva vom avea o altă variantă care va începe să circule în acea perioadă”, a spus doctorul Marius Geantă.

Marco Cavalieri: vaccinul anti-Omicron va fi gata la toamnă

Directorul pentru strategie de vaccinare al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Marco Cavaleri, a precizat joi, 17 martie, că datele despre acestea ar urma să fie disponibile cândva în perioada aprilie-iulie anul acesta, pentru ca serurile să fie aprobate în vară şi în toamnă să poată începe campania de vaccinare, scrie Agerpres.

Ce mutație nouă a apărut din combinarea variantelor Omicron cu Delta

De puțină vreme, în câteva state au fost identificate cazuri cu o mutație a variantelor Omicron și Delta. A fost denumită generic Deltacron iar în acest moment nu este considerată o variantă de îngrijorare pentru OMS.

”Acum, în radarul specialiștilor se află această variantă hibrid ”Deltacron”- ea nu are o literă grecească, semn că la nivelul OMS nu este considerată încă o variantă de îngrijorare sau de interes. De fapt, vorbim despre o combinare a materialului genetic a celor două variante. Deltacron are deja cateva zeci de subvariante care au început să fie studiate și care conțin elemente de la Omicron și de la Delta”, a mai arătat medicul Marius Geantă.

Se pare însă că una dintre subvariantele acestei mutații ar putea da forme grave de boală.

Potrivit medicului Marius Geantă, din mulțimea de subvariante ale Deltacron, trei au fost studiate mai aprofundat. Este vorba despre XD, XE și XF. ”Dintre acestea, de mai mare interes este XD care a luat de la varianta Delta mult mai multă informație genetică comparativ cu celelalte două. Este de văzut cum se va comporta această variantă, dacă va da forme grave de boală. XE și XF au preluat mai multă informație genetică de la Omicron și este de așteptat să aibă un comportament similar”, a mai spus medicul.

Unde au apărut cazuri de Deltacron și cât de grave sunt

Specialistul a subliniat însă că acestea sunt date preliminare. ”Sunt primele analize ale primelor cazuri apărute în diverse țări, am văzut că au fost în Brazilia, Franța, Olanda, Marea Britanie.

Ce devine foarte important, este nevoie de supravegherea circulației virusului și secvențiere genomică. Pentru că noi dacă vom căuta o variantă cum este Omicron, vom avea confirmarea că avem această variantă.

Dar dacă facem secvențiere pentru toate variantele pe care le identificăm în acest mod, atunci vom avea posibilitatea să identificăm și astfel de combinații sau alte variante. Dar la noi nu este cazul pentru că în România căutăm ceea ce deja alții au definit.

Nu trebuie să ne panicăm în ceea ce privește această variantă Deltacron. Au fost identificate doar câteva cazuri, însă se fac cercetări pentru a se vedea dacă sunt rezistente la vaccinuri, dacă dau forme mai grave de boală.

La acest moment nu există un nivel de îngrijorare, însă este un nivel de alertă în laboratoarele și în sistemele de sănătate publică care încă se ocupă de acest subiect”, a mai spus doctorul Marius Geantă.

Cât de viabilă este doza patru?

Și tot până nu demult, vaccinarea cu doza patru urma să fie recomandată pentru o mare parte din populație. Studiile au arătat însă că nu este cazul să fie administrată la toate persoanele.

”În ciuda faptului că a devenit doar o recomandare, purtarea măștii în spațiile aglomerate și închise cred că trebuie să rămână. Eu fac în continuare apel la vaccinarea cu trei doze.

Referitor la doza a patra, am văzut date care nu susțin administrarea acesteia pe scară largă, așa cum este recomandată doza a treia ci este recomandată pentru persoanele care au un sistem imun care nu funcționează la un nivel optim și aceasta reușește să stabilească un nivel de protecție bun.

Din ceea ce știm până acum, virusul SARS-CoV-2 nu este unul sezonier, dovadă că în doi ani de zile a determinat șase valuri în unele țări, nu două valuri”, a mai explicat medicul.

A patra doză poate avea ”beneficiu marginal”

De altfel, o a doua doză de rapel de vaccin pe bază de ARN mesager poate avea doar un „beneficiu marginal” împotriva infecţiilor cu SARS-CoV-2 la adulţii tineri sănătoşi, potrivit unui studiu israelian publicat, miercuri, în New England Journal of Medicine, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Studiul a fost realizat în rândul a circa 600 de angajaţi sanitari de la centrul medical Sheba, dintre care 270 au primit o a doua doză de rapel (a patra doză de vaccin) cu serurile anti-COVID-19 de la Pfizer sau Moderna, la patru luni după ce au primit a treia doză de vaccin. Restul au primit doar trei doze de vaccin de la Pfizer.

În general, a patra doză este sigură şi aduce nivelul de anticorpi neutralizanţi, care blochează infectarea celulelor cu coronavirus, la nivelul de după cea de-a treia doză, potrivit studiului.

Studiul, care a fost realizat în momentul în care varianta Omicron circula la scară largă în Israel, sugerează totuşi că a patra doză oferă puţina protecţie suplimentară împotriva infecţiei, în pofida scăderii treptate a nivelurilor de anticorpi pentru cei care au primit trei doze.

A patra doză cu serul Pfizer scade riscul de a fi infectat cu COVID-19 cu 30% faţă de trei doze, iar cea de la Moderna scade riscul cu 18%.

Protecţia împotriva formelor simptomatice ale bolii este într-o oarecare măsură mai bună decât în cazul celor care au primit trei doze: 43% cu Pfizer şi 31% cu Moderna.

Aceste rezultate sugerează beneficii minore însă ar trebui considerate cu prudenţă, având în vedere numărul mic de participanţi la studiu.

”Virusul nu a încetat să circule”

Doctorul Marius Geantă a mai explicat că, în contextul războiului din Ucraina, tema pandemiei a fost abandonată firesc de mass-media și nefiresc de mulți dintre decidenții din domeniul sănătății din Europa.

Însă, ”nu înseamnă că virusul a încetat să circule ba dimpotrivă noi vedem o creștere a numărului de cazuri în vestul Europei și în Asia.

Explicațiile sunt diferite în fiecare caz însă se pare că renunțarea la măsurile non-farmacologice s-a făcut mult prea brusc și în unele situații mult prea repede. Acest lucru favorizează cu siguranță creșterea numărului de infectări iar statele care au riscul cel mai mare sunt cele care au o rată mică a vaccinării și cele a căror populație nu a trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 pentru a avea o imunitate de acest fel”, a explicat președintele Centrului pentru Inovație în Medicină.

Situația în Europa a devenit riscantă

”Situația în Europa a devenit extrem de riscantă în contextul valului de migranți din Ucraina. Peste 3 milioane de oameni s-au refugiat. În Ucraina vorbim despre o rată a vaccinării foarte scăzută, de 35% de vaccinați cu cel puțin o doză. Iar cei care fug din fața războiului vin în România, Moldova, Polonia, Ungaria sau Slovacia care au de asemenea rate de vaccinare mici, sub media europeană.

Acestea sunt date care ne arată un potențial risc de izbucnire a unor focare și de apariția unor noi valuri epidemice. Marea problemă față de ridicarea unor restricții este că vor fi infectați tot mai mulți oameni și astfel posibilitatea virusului de a suferi mutații este mult mai mare.

Iar cu cât suferă mai multe mutații, cu atât crește probabilitatea să apară o nouă variantă care să determine un nou val pandemic”, a mai spus doctorul Marius Geantă.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#vaccinul anti Omicron, #deltacron, #doza patru vaccin , #Tulpina Omicron