Ce se întâmplă cu persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 6 luni. Anunțul Guvernului

Sambata, 08 Ianuarie 2022, ora 18:34 8153 citiri
Vaccinații nu intră în carantină la sosirea în România dacă vin din state UE FOTO RO Vaccinare

Guvernul a adoptat joi, 6 ianuarie, noile măsuri împotriva valului 5 COVID. Restricțiile sunt valabile din 8 ianuarie.

Potrivit unui comunicat al Executivului, principalele modificări au în vedere prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe întreg teritoriul țării, dar și instituirea măsurii de protecție sanitară ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 în toate spațiile închise și deschise.

Un capitol special al hotărârii vizează persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile.

Astfel, acestea:

  • Nu intră în carantină la sosirea în România dacă vin din state UE, indiferent de zona în care sunt clasate acestea (verde, galbenă, roșie)
  • Nu intră în carantină la sosirea în România din state terțe, indiferent de zona în care sunt clasate acestea, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore.
  • 5 zile de carantină dacă vin din state terțe și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 48 de ore.
  • 5 zile de carantină dacă sunt contact direct cu o persoană infectată cu SARS-CoV-2.
  • 7 zile de izolare pentru persoanele care sunt pozitive cu SARS-CoV-2.

De sâmbătă, cine merge într-un spațiu public purtând o mască textilă riscă să fie amendat cu până la 2.500 de lei. Este ca și cum nu ar avea mască, spune ministrul de Interne, Lucian Bode.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de COVID-19. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com
Comentarii