Decizie istorică: prima țară din UE care adoptă oficial vaccinarea obligatorie anti-Covid. Când va intra în vigoare

Joi, 20 Ianuarie 2022, ora 21:43
4437 citiri
Decizie istorică: prima țară din UE care adoptă oficial vaccinarea obligatorie anti-Covid. Când va intra în vigoare
Aproximativ 72% din populația Austriei este vaccinată cu schema completă FOTO Pixabay

Austria devine prima țară din UE care introduce vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 pentru toți adulții, după ce Parlamentul a adoptat joi, 20 ianuarie, cu o largă majoritate, proiectul de lege în acest sens.

Proiectul de lege, anunţat în noiembrie, a primit 137 de voturi ”pentru” și ”33” împotrivă. Măsura va intra în vigoare pe 4 februarie.

”Vaccinarea este şansa pentru societatea noastră să atingă o libertate durabilă şi continuă, fără ca virusul să ne limiteze”, a declarat cancelarul conservator, Karl Nehammer, în faţa presei, înaintea şedinţei din parlament.

El a recunoscut că subiectul ”face obiectul unei dezbateri intense şi pasionate”.

În plus faţă de Verzi, partenerii de coaliţie ai conservatorilor, proiectul a fost susţinut şi de conducerea partidelor social-democrat şi liberal.

Singura care s-a opus a fost extrema-dreapta, în numele apărării libertăţilor individuale.

Liderul FPO (Partidul Libertăţii), Herbert Kickl, care se opune vehement vaccinurilor, a acuzat în timpul dezbaterilor ”un proiect care deschide calea totalitarismului în Austria”.

”Nu avem majoritate astăzi în parlament, dar o avem în exterior”, a mai spus el, promiţând să sfideze legea.

Votul de joi a intervenit în timp ce Austria a raportat un număr record de infectări, aproape 30.000.

În jur de 72% din populaţie este vaccinată cu schema completă, procent inferior celui din Franţa ori Spania.

Vaccinarea obligatorie ar urma să se aplice tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Excepţii vor face femeile însărcinate şi toţi cei pentru care, din motive medicale, vaccinarea nu este autorizată.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, mai sunt de convins să se vaccineze un milion şi jumătate de adulţi. A fost anunţată şi o loterie, cu premii de 500 de euro pentru vaccinaţi.

Pentru a le lăsa timp recalcitranţilor, care vor primi o scrisoare de convocare la vaccinare, faza controalelor va începe la mijlocul lunii martie.

Mulţi austrieci se opun noii legi şi manifestează cu zecile de mii în fiecare weekend. Guvernul insistă însă că obiectivul nu este de a impune nici vaccinarea cu forţa, nici sancţiuni financiare. Amenzile vor fi cuprinse între 600 și 3.600 de euro, în caz de recidivă, dar vor fi ridicate dacă respectivul contravenient se va vaccina în termen de două săptămâni.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#vaccinare obligatorie, #Austria, #decizia istorica, #vaccin anticovid, #Amenzi , #Austria