Doze de ser anti-Covid dispărute dintr-un centru de vaccinare: "E posibil ca persoane vaccinate fictiv să dorească să se imunizeze”

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 09:59
2559 citiri
Doze de ser anti-Covid dispărute dintr-un centru de vaccinare: "E posibil ca persoane vaccinate fictiv să dorească să se imunizeze”
Doze de vaccin anti-Covid FOTO Pixabay

Dintr-un centru de vaccinare din Botoşani au dispărut 12 doze de ser anti-Covid, iar anchetatorii cred că infracţiunea are legătură cu vaccinările fictive.

La mijlocul lunii decembrie, procurorii botoşăneni au fost sesizaţi de către personalul medical dintr-un centru de vaccinare din Botoşani că două fiole de vaccin au dispărut.

Anchetatorii nu au dorit să ofere prea multe informaţii, surse din cadrul anchetei au declarat pentru monitorulbt.ro că din centrul de vaccinare de la Colegiul „Gheorghe Asachi” ar fi dispărut, în prima jumătate a lunii decembrie, două fiole de vaccin Johnson&Johnson, adică 12 doze.

Procurorii au deschis un dosar penal în acest caz, nefiind menţionată nicio persoană deocamdată în cadrul anchetei.

„În acest moment există o sesizare cu privire la dispariţia, dintr-un centru de vaccinare de pe raza municipiului Botoşani, a unui anumit număr de doze de vaccin. Cu privire la această sesizare se efectuează cercetări in rem”, a precizat Valeriu Chihaia, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Anchetatorii spun că cercetările vor fi dificile pentru că sistemul de gestionare a campaniei de vaccinare este unul rudimentar, iar asta ar fi înlesnit sustragerea vaccinului şi modificarea unor foi de evidenţă.

Practic, o singură parolă era atribuită întregului centru de vaccinare, pentru accesul în baza de date naţională, unde se puteau face modificări de către oricine avea acea parolă.

Modificările se pot face chiar şi de acasă, dacă persoana ştie utilizatorul şi parola folosite de cei de la centru, care nu sunt puţini.

Nereguli descoperite după verificări încrucişate

Ceea ce a scos la iveală lipsa dozelor de vaccin a fost o verificare încrucişată a unor registre din centrul de vaccinare. Astfel, la fiecare frigider unde sunt ţinute vaccinurile este un registru cu anumite înscrieri, iar la fiecare cabină de vaccinare este un alt registru, în care se trec persoanele vaccinate.

Într-un alt registru se trec flacoanele, cu numărul de lot, ora când au fost deschise şi temperatura la care au fost ţinute.

Recent, reprezentanţii Primăriei au introdus un registru suplimentar, pentru o şi mai bună evidenţă, iar angajaţii centrului au descoperit o serie de neconcordanţe între registrele vechi şi cel nou.

S-a observat că au fost adăugate persoane în sistem după ora 20.00, deşi centrul de vaccinare era închis la acea oră.

Intrarea nu a fost forţată, ceea ce ar fi putut însemna că dacă cineva a luat acele fiole avea şi chei şi ştia exact unde să facă modificările, mai puțin în ultimul registru.

„A fost adăugat încă un caiet de rapoarte, care nu este la vedere. La fiecare vaccin este un caiet diferit. Se trece ce s-a primit, ce s-a predat, câte doze sunt la pierdere, absolut tot, scris de mână de un anumit responsabil. La verificare, s-a văzut că două dintre acele foi de evidenţă lipseau şi au fost găsite sub un teanc de alte foi, cu cifrele modificate. De asemenea, pe frigider erau şi acolo cifrele modificate”, a explicat un angajat dintr-un centru de vaccinare.

Cel sau cei care au făcut modificările, au uitat, însă, să facă modificările şi în registrul de doze pierdute, astfel că atunci când s-au făcut stocurile, au apărut diferenţe între foile de pe frigider, stocul din calculator şi în registrul de evidenţă introdus recent.

Cei din centrul de vaccinare nu înţeleg, însă, de ce s-a chinuit atât de mult cineva să fure doze de vaccin, să modifice foi de evidenţă, atâta timp cât vaccinul este gratuit.

„Au luat Johnson, pentru că, în primul rând, la Pfizer sau Moderna trebuia să fure de două ori, că sunt două doze. Este posibil ca persoane care s-au vaccinat fictiv să dorească acum să se imunizeze, dar pentru că figurează deja în sistem, să nu o mai poată face. Astfel se recurge la astfel de lucruri”, a spus un cadru medical.

DSP aşteaptă ancheta procurorilor.

„S-a primit o sesizare cu privire la faptul că dintr-un centru de vaccinare lipsesc câteva doze de vaccin. În momentul de faţă se desfăşoară o anchetă şi ulterior vom comunica şi noi concluziile acesteia”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#vaccinare la chiuveta, #doze vaccin, #furt, #centru vaccinare, #Botosani , #stiri centre vaccinare
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Botoshenii isi fura singuri caciula?