Beatrice Mahler: ”Fără vaccin, omenirea ar fi arătat mult mai tristă”. După un an, doar 40% dintre români s-au imunizat anti-COVID

Marti, 28 Decembrie 2021, ora 09:34
2051 citiri
Beatrice Mahler: ”Fără vaccin, omenirea ar fi arătat mult mai tristă”. După un an, doar 40% dintre români s-au imunizat anti-COVID
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta FOTO: Facebook/ Beatrice Mahler

După doi ani de pandemie și un an de când există vaccinul anti-COVID, românii încă mai cred în teoriile conspirației și refuză serul care le-ar putea salva viața.

Doctorul Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” din București a explicat la Digi 24 că teoriile conspirației au contribuit semnificativ la eșecul campanie de vaccinare în România și că oamenii, din cauza lipsei de educație medicală, în general.

Medicul a povestit cum pacienții nevaccinați pe care a încercat să-i convingă să se vaccineze au refuzat brutal să îi asculte sfaturile și nici nu au dorit să asculte informațiile despre acest ser.

„Probabil că e o frică în spate, dar eu cred că e, de fapt, o direcție pe care noi, ca societate, trebuie să o implementăm și să o ducem mai departe”, a arătat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Ce s-a întâmplat într-un an de vaccinare anti-COVID în România

Pe 27 decembrie 2020, Mihaela Anghel, o asistentă de la Institutul „Matei Balș” din București, devenea primul român vaccinat anti-COVID-19. Atunci, sfatul ei era ca lumea „să deschidă bine ochii”, să nu se teamă și să înțeleagă că vaccinarea poate însemna sfârșitul pandemiei.

Însă, deși mulți au crezut că vom scăpa de acest virus, nu s-a întâmplat. Pentru că, teoriile conspirației, asociate cu teama au dus la o rata de imunizare scăzută în țara noastră. Doar 40% dintre români au acceptat să se vaccineze în timp ce media europeană este de aproape două ori mai mare: 78,4 %.

Și dacă în primele luni erau cozi la vaccinare și nemulțumiri privind grupele cu prioritate la imunizare, când vaccinul a devenit ”la liber” pentru toți, cei mai mulți s-au temut de ser și au refuzat categoric să meargă să se imunizeze.

Doar valurile devastatoare ale pandemiei i-a mai trimis pe români, într-o oarecare măsură să se vaccineze. Însă, după ce acestea au trecut, mulți au uitat tragediile și s-au bucurat de relaxări.

Medicii spun că dacă situația nu se va schimba rapid, atunci valul 5 o să vină la pachet cu o nouă criză sanitară. Pentru că în timp ce campania de vaccinare bate pasul pe loc, valul 5 al pandemiei se apropie tot mai mult de România. 13 noi cazuri noi de Omicron au fost depistate luni, iar numărul total al îmbolnăvirilor cu această variantă a coronavirusului care în Occident doboară deja recorduri ajunge astfel la 38.

”Vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an, la nivel global”

„Dacă nu ar fi existat vaccinul, omenirea ar fi arătat mult mai tristă, cu mult mai multe vieți pierdute. Vaccinul este cel mai bun lucru care ni s-a întâmplat în urmă cu un an, la nivel global, pentru că vaccinul a salvat multe vieți”, a comentat la Digi24 dr. Beatrice Mahler.

Însă, managerul de la Marius Nasta spune că nu și-a imaginat ca lumea să devină reticentă la vaccin, un tratament profilactic, în fond, că nu va avea încredere în descoperirile oamenilor de știință care până în prezent ne-au ajutat să scăpăm de cele mai dificile afecțiuni.

„Toată lumea așteaptă un tratament nou, inovativ, pentru a-i salva viața. Iar acum, când am avut la dispoziție mai multe tipuri de tratamente - profilactice de data aceasta -, o parte din societate le-a privit cu foarte multă reținere, cu foarte multă suspiciune, cu neîncredere, iar neîncrederea aceasta s-a transmis către noi, corpul medical, și din păcate, ca societate și ca viitor, acest lucru nu ne face bine”, a menționat dr. Mahler, întrebată ce nu și-ar fi imaginat în urmă cu un an, când soseau primele vaccinuri în România și când lumea era plină de speranță.

De ce nu au vrut românii să se vaccineze

Managerul Institutului „Marius Nasta” crede că explicațiile pentru eșecul campaniei de vaccinare anti-COVID în România trebuie căutate nu în realitatea imediată, ci mult mai în spate, în modul în care a decurs educația medicală a populației în general.

„Eu cred că nu trebuie să ne gândim acum ce nu a mers în România cu vaccinarea anti-COVID, cred că trebuie să ne uităm puțin la ceea ce a însemnat în ultimii zeci de ani educația medicală a românilor. Ei nu au fost obișnuiți să meargă la doctor decât atunci când nu mai pot și din păcate, se vede acest lucru și acum.

Cei care ajung în spitale ajung cu forme terminale de boală, pentru că nici acum, chiar dacă sunt multe spitale care pot să-i primească, nu ajung pentru un control de rutină. Nu știm că bolile pot fi prevenite prin vaccinare - și nu mă refer doar la COVID, mă refer la multe alte afecțiuni. Nu pot să spun că vaccinarea antigripală, statistic, uitându-ne în spate, are un succes nemaipomenit.

Avem și alte tipuri de vaccin, vaccinarea pneumococică, vaccinarea antimeningococică, avem foarte multe instrumente cu care putem să creștem sănătatea oamenilor și răspunsul sistemului imun, dar nu le folosim. Atât timp cât până acum, până în acest an, nu s-a vorbit despre vaccin decât foarte puțin, nu s-a prioritizat acest tip de informare către populație, e și normal ca oamenii, când aud foarte multe informații, când ne văd că venim spre ei cu informații care până acum noi le spuneam în cabinet, față în față, dar acum faptul că dvs, presa, sunteți cei care difuzați acest mesaj de sănătate pentru toată lumea, e normal să-și pună întrebări: Dar oare ce se întâmplă? De ce toată lumea vorbește că se poate și altfel decât știam noi până acum?”, a arătat dr. Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler a mai spus că și dacă vaccinul ar fi fost o pilulă, oamenii tot nu ar fi vrut să se imunizeze. Pentru că, de fapt, nu teama de ac este principala problemă a celor care refuză vaccinarea ci faptul că a fost făcut prea repede.

„Vaccinul protejează, asta știm cu toții și vaccinul aduce un nivel de protecție care până la urmă ne salvează viața, cred că asta trebuie să reținem”, a mai explicat Beatrice Mahler.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#vaccinare covid, #beatrice Mahler, #refuz vaccinare, #teoriile conspiratiei, #retrospectiva covid 2021 , #medici