Prețul prohibitiv al vaccinului contra HPV în România, țara unde politicienii "nu mai pot" de grija femeilor pe 1 și 8 Martie

Miercuri, 08 Martie 2023, ora 03:25
4880 citiri
Prețul prohibitiv al vaccinului contra HPV în România, țara unde politicienii "nu mai pot" de grija femeilor pe 1 și 8 Martie
Adolescentă care face vaccinul contra HPV FOTO / Hepta

Vaccinarea contra HPV a fost introdusă pentru prima dată în România în anul 2008, iar de atunci guvernanții care s-au perindat la putere nu au făcut decât să marcheze eșec după eșec privind campaniile de conștientizare în rândul femeilor.

Dovadă sunt cifrele și statisticile sumbre. Peste 3.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin, iar mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. De altfel, România se clasează pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Vestea bună este că aceste morți pot fi prevenite. Boala este provocată de infecția cu virusul HPV, care poate fi prevenită prin vaccinare. Vestea proastă este că, în țara noastră, mai e mult până departe.

Alexandru Rafila lansează o nouă promisiune

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat vineri, 3 martie, ​că vaccinul împotriva HPV ar urma să fie compensat în premieră în România pentru femeile cu vârsta între 18 și 45 de ani. Cu toate acestea, incertitudinea plutește în declarațiile ministrului, dat fiind că momentan nu există date concrete privind momentul în care ar urma să fie implementată măsura și nici în ce măsură ar urma să fie decontat vaccinul. Rafila a declarat doar că ministerul Sănătății dispune de fondurile necesare pentru a face asta ”într-un viitor apropiat”.

”După ani de discuții, am hotărât că putem să compensăm vaccinurile și să creștem foarte mult accesul la vaccinare, nu doar pentru fetele deja eligibile, ci și pentru femeile cu vârstă cuprinsă între 18 și 45 de ani, și chiar și pentru băieți. Resursele financiare utilizate pentru compensarea vaccinurilor într-un viitor apropiat sunt de la Ministerul Sănătății și vor fi transferate Casei Naționale pentru asigurări de Sănătate, astfel încât să putem include vaccinurile pe o listă care să permită vaccinarea adulților sau a pacienților cu boli cronice”, a declarat Alexandru Rafila.

Vaccinul contra HPV costă mai mult decât un salariu minim pe economie în România

Femeile care au peste 18 ani și care doresc să se vaccineze contra HPV trebuie să acopere din buzunar costurile, care nu sunt deloc mici. Acestea au nevoie de trei doze, iar cel mai mic preț afișat de farmacii este de 650 de lei/ doză. Asta înseamnă că imunizarea completă ajunge la minimum 1.950 de lei.

Toate acestea în contextul în care aproximativ 1,5 milioane de români lucrează pe salariul minim pe economie. Acesta a fost de curând majorat la 3.000 de lei brut, ceea ce înseamnă un venit net de 1.898 de lei. Cu alte cuvinte, suma nu acoperă vaccinarea contra HPV.

Campania de vaccinare contra HPV, extinsă până la 18 ani abia în 2021

În septembrie 2021, ministrul Sănătății de la acea vreme, Ioana Mihăilă, anunța că vaccinarea gratuită contra HPV va fi extinsă până la 18. Până la acel moment, din 2008 de când vaccinul a fost introdus în România, puteau beneficia gratuit de el doar fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani.

Acoperirea vaccinală din România, sub nivelul mării

Doar câteva zeci de mii de fete se vaccinează anual contra HPV prin Programul Național de Vaccinare, în timp ce numărul celor eligibile este de ordinul sutelor de mii. Ținând cont că de imunizarea gratuită prin program beneficiază doar minorele, părinții acestora trebuie să își dea acordul. Aproximativ 30.000 de fete cu vârsta între 11 și 14 ani au fost vaccinate în 2021 împotriva infecției cu HPV, în timp ce numărul total de fete din această grupă de vârstă este de 400.000. Cifrele sunt similare și pentru anul 2020, conform Rohealthreview.ro.

39.033 de persoane de sex feminin, cu vârsta cuprinsă între 11-18 ani, s-au vaccinat contra HPV în 2020 și 2021, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, pentru Școala 9.

Una dintre cele mai eficiente campanii de vaccinare contra HPV a fost marcată de Australia, iar țara își propune să elimine cancerul de col uterin până în 2035. Înainte de vaccin, se estimează că până la 90% dintre australieni au fost infectați cu HPV la un moment dat. HPV cauzează aproape toate cancerele de col uterin, precum și o serie de alte tipuri de cancer. Programul gratuit de vaccinare derulat în școli, care a început în 2007, a redus rata infecției cu HPV în Australia cu 92%, lucru care, la rândul său, a redus rata anomaliilor cervicale, potrivit The Guardian.

Eșecul campaniei de vaccinare din 2008

România a încercat de asemenea strategia campaniei de vaccinare contra HPV prin școli, în 2008, însă a fost un eșec total.

Din 110.000 de eleve cu vârsta între 9 - 11 ani, grupul-țintă pentru vaccinare ales la acea vreme, doar 2%, adică 2.600 de fete s-au vaccinat. La acea vreme s-a dezlănțuit în paralel o campanie aprigă de dezinformare, cu numeroase zvonuri și teorii ale conspirației propagate, similar cu ceea ce s-a întâmplat în cazul vaccinului contra COVID-19.

Apăruse informația că vaccinul contra HPV provoacă infertilitate și chiar Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în răspândirea acestei știri false. Astfel, organizații religioase trimiteau comunicate în care scriau că vaccinarea fetelor împotriva unei boli cu transmitere sexuală încurajează, de fapt, comportamentele necreștine - începerea vieții sexuale și contactul sexual cu mai mulți parteneri, conform Școala 9.

3 din 4 părinți știu că vaccinarea contra HPV poate preveni anumite tipuri de cancer

În mai 2022 au fost făcute publice rezultatele unu studiu realizat de Ipsos în opt state ale Uniunii Europene, inclusiv România. Cercetarea arată că 73% din părinţii români sunt conştienţi că vaccinarea anti-HPV poate preveni apariţia anumitor tipuri de cancer, potrivit Medichub.ro.

România înregistrează cea mai mare incidenţă şi cea mai mare rată a mortalităţii prin cancerul de col uterin la nivelul Uniunii Europene: incidenţa este de 2,5 ori mai mare decât media UE, iar rata mortalităţii, de peste 4 ori mai mare.

Rezultatele cercetării sugerează că 77% din părinţii din România au auzit de HPV, iar 73% ştiu că vaccinarea anti-HPV ajută la prevenirea anumitor tipuri de cancer.

Virusul HPV este cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală din lume. Fiecare persoană activă din punct de vedere sexual intră, pe parcursul vieţii, în contact cu cel puţin una dintre tulpinile virusului.

Până în prezent, există peste 120 de genotipuri HPV identificate, dintre care 15 pot cauza cancerul de col uterin. Ele reprezintă infecțiile persistente. Tipurile 16 și 18 sunt responsabile de aproximativ 70% din cancerele de col uterin la nivel internațional. Pe lângă cancerul de col uterin, HPV este asociat și cu alte tipuri de cancere: vulvar, vaginal, anal, penian si orofaringeal. Vaccinul anti-HPV acoperă 90% dintre tulpinile virusului HPV aflate în circulație.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vaccin HPV, #pret, #cancer col uterin, #vaccin HPV campanie Romanie , #Vaccin HPV
Comentarii
Poza vasile_stanescu
vasile_stanescu
rank 1
La schimb cumpara milioane de vaccinuri pentru covid