A doua țară europeană care aprobă vaccinul bivalent împotriva Covid. Principalele efecte secundare

Luni, 29 August 2022, ora 21:15
4249 citiri
A doua țară europeană care aprobă vaccinul bivalent împotriva Covid. Principalele efecte secundare
Vaccinul a fost autorizat în Elveția pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani FOTO Pixabay

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Elveţia, Swissmedic, a anunţat luni, 29 august, că a autorizat primul vaccin bivalent anti-COVID-19 din această ţară, care va putea fi utilizat ca doză booster, informează Reuters.

Vaccinul Spikevax, dezvoltat de compania americană Moderna cu ajutorul tehnologiei ARN mesager împotriva a două variante ale noului coronavirus, a fost autorizat pentru toate persoanele cu vârste de peste 18 ani, au precizat reprezentanţii Swissmedic.

Swissmedic a emis o autorizaţie temporară de utilizare a acestui vaccin Moderna, care a fost adaptat pentru a oferi protecţie împotriva a două tulpini diferite ale virusului SARS-CoV-2, relatează site-ul swissinfo.ch.

Noul vaccin, denumit ”Spikevax Bivalent Original/Omicron”, a fost conceput pentru a fi administrat în două doze de câte 0,5 ml.

Fiecare doză conţine 25 de micrograme din vaccinul original Spikevax mRNA-1273 şi 25 de micrograme de ARN mesager care vizează varianta Omicron (subvarianta originală BA1 şi subvariantele BA.4/BA.5).

Luni, reprezentanţii Swissmedic au declarat că acest vaccin a generat în cadrul testelor clinice concentraţii mai mari de anticorpi împotriva variantei Omicron decât vaccinul original Spikevax şi că noul ser bivalent a avut "efecte secundare comparabile" în raport cu serul original.

Efectele secundare includ iritaţie, roşeaţă sau inflamare în zona de injectare, oboseală, dureri de cap, frisoane şi senzaţie de greaţă.

Reprezentanţii Comitetului de Experţi în Medicină Umană au autorizat la rândul lor, printr-o decizie separată, utilizarea noului vaccin bivalent produs de Moderna, a precizat Swissmedic.

În 17 august, Moderna anunța că Autoritatea Britanică de Reglementare pentru Medicamente a autorizat rapelul bivalent dezvoltat de companie, care țintește și Omicron.

Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Țările din lume cu cel mai ridicat nivel de trai. Locul ocupat de România
Întreaga planetă s-a confruntat cu un haos fără precedent în istoria modernă, începând din 2020. Pandemia de Covid și războiul din Ucrauna au determinat creșterea prețurilor la alimente...
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Un fermier, care este împotriva emigrației și dreptului la azil, va conduce principala forță politică din Elveția
Conservatorii naţionalişti ai Uniunii Democratice de Centru (UDC), principala forţă politică a ţării, l-au numit sâmbătă drept lider pe un fermier, Marcel Dettling, partizan al unei linii...
#vaccin COVID, #moderna, #vaccin bivalent, #omicron, #Elvetia , #Elvetia