Ce este oxidul de grafen care s-ar găsi în vaccinul Pfizer. "Clarificăm o tâmpenie care tot apare"

Vineri, 28 Ianuarie 2022, ora 18:12 8703 citiri
CNCAV transmite că informația conform căreia vaccinul Pfizer ar conține oxid de grafen este nefondată FOTO ROVaccinare

Comitetul de coordonare a vaccinării a reacționat vineri, 28 ianuarie, în legătură cu un fake-news legat de unul dintre serurile anti-Covid.

Reacția vine după ce pe platformele de social media au apărut în ultima perioadă informații conform cărora oxidul de grafen ar fi prezent în vaccinul Pfizer împotriva Covid-19. Informațiile, care citează un studiu al unui profesor de la Universitatea din Almeria, Spania, au fost distribuite de mii de ori în mai multe limbi.

”Clarificăm o tâmpenie care tot apare în secțiunea de comentarii: Vaccinurile împotriva Covid-19 nu conțin oxid de grafen!

Acuzația este nefondată și provine dintr-un studiu greșit metodologic. Experții au confirmat pentru AFP că nu există dovezi privind prezența acestor substanțe în vaccinul Pfizer - sau în vreun alt vaccin disponibil pe piața din Europa de astăzi. Mai mult, universitatea s-a distanțat de document și de concluziile sale”, se arată în mesajul transmis de CNCAV.

Ce este este oxidul de grafen

Potrivit autorităților, grafenul este un nanomaterial (un compus format din particule minuscule) despre care se spune că are proprietăți antibacteriene și antivirale. Printre alte proprietăți pe care le are, este flexibil, conductiv, ușor, puternic și se pare că este cel mai subțire material din lume - ceea ce îl face atractiv pentru inovație. Materialul a fost izolat pentru prima dată în 2004.

O inițiativă de cercetare care poate oferi informații despre proprietățile grafenului este Graphene Flagship care este finanțat de Comisia Europeană și „reunește aproape 170 de parteneri academici și industriali din 22 de țări”.

Conform experților, oxidul de grafen este un derivat al grafenului, care este mai solubil.

„Oxidul de grafen este o substanță diferită, care poate avea până la 50-60% oxigen. Prezența atomilor de oxigen duce la o structură complet diferită de grafen, care a fost utilizată în baterii, senzori, cerneluri și multe altele”, a explicat Maurizio Prato de la Graphene Flagship pentru AFP, exlică CNCAV.

În postare, specialiștii dau detalii și despre cum s-a propagat această informație falsă pe https://bit.ly/3fR99IK

Informațiile false, mai ales cele care devin virale, pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: verificat@afp.com, mai transmite CNCAV.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News