Câtă încredere mai au oamenii în vaccinul anti-COVID. Medic: ”În toamnă este posibil să revină riscul formelor severe”

Miercuri, 18 Mai 2022, ora 06:12
3973 citiri
Câtă încredere mai au oamenii în vaccinul anti-COVID. Medic: ”În toamnă este posibil să revină riscul formelor severe”
Doza a patra îi poate proteja de formele grave ale COVID pe pacienții vulnerabili FOTO: Unsplash.com

Cazurile de Covid raportate sunt tot mai puține. Sunt doar câteva sute de infecții, zilnic, un număr mic, raportat la situația de acum câteva luni când erau zeci de mii. Cu toate acestea, în România, a început vaccinarea anti-COVID cu doza a patra.

Însă această doză de rapel, cum o numesc specialiștii nu este recomandată tuturor categoriilor de persoane ci doar celor din grupele de risc. De ce este nevoie de o a patra doză pentru acest vaccin? Medicii spun că serul actual nu este adaptat noilor tulpini, iar eficiența este mai mică față de aceste infecții.

Cine trebuie să facă doza a patra de vaccin COVID

Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală spune că până vom avea un vaccin care să asigure o imunitate maximă față de noile variante ale coronavirusului trebuie să ne folosim de ceea ce avem acum și să ne protejăm.

”În primul rând, când vorbim despre doza a patra, ne referim la variantele vaccinurilor pe care le avem în momentul de față. Se știe că actualul vaccin are o eficiență clar mai redusă în raport cu Omicronul. Probabil că un vaccin adaptat noilor variante îl vom avea în toamnă.

Persoanele vulnerabile, cei care au boli cronice, o vârstă avansată, aceste persoane au în momentul de față nevoie de protecție sporită. Desigur, putem spune că pandemia este acum într-o situație echilibrată dar nu înseamnă că, totuși, nu avem infecții severe.

Posibilitatea ca o persoană din categoria celor vulnerabili să ajungă la terapie intensivă, există. Și este nevoie să fie protejat acum, nu la toamnă sau să așteptăm să vină o variantă mai bună”, a explicat doctorul Marinescu într-un interviu acordat Ziare.com.

Pe de altă parte, doctorul Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie este de părere că, ”în primul rând, înainte de a discuta de doza a patra recomandarea este ca cei care nu și-au făcut doza a treia să se vaccineze, chiar dacă au trecut prin boală și și-au făcut primele două doze”.

Mai au oamenii încredere să se vaccineze?

Specialiștii spun că cel mai bun mod de a ne apăra de formele grave de boală COVID-19 rămâne vaccinul.

Dar sunt multe persoane care și-au pierdut încrederea în acest tip de protecție. Chiar și cei vaccinați cu două sau trei doze care au trecut ulterior prin infecții cu SARS-CoV-2 sunt destul de reticenți la ideea de a face o nouă doză.

”Este alegerea fiecărei persoane în parte. Noi avem niște informații pe care le transmitem și fiecare se protejează în măsura în care consideră că acest lucru este important. Dacă eu mă gândesc că am un risc mare să fac o formă severă, mă vaccinez cu doza a patra. Bineînțeles, dacă nu sunt vaccinat, plec cu prima doză, după cum ar trebui să am și măsuri care să prevină infectarea: port mască în interior pentru că vreau să mă protejez, să nu ajung în punctul în care să fac o formă gravă sau chiar să îmi pierd viața”, a explicat doctorul Adrian Marinescu.

Medicul Doina Azoicăi este de părere că ”resuscitarea” campaniei de vaccinare impune ”un proces de educație generală și transmiterea informațiilor corecte din partea profesioniștilor și a celor care transmit informațiile către populație”.

”Pandemia nu s-a terminat că sunt deja semnalate tulpini noi BA.4, BA.5 și probabil că în următoarele luni, mai ales în cele de toamnă este posibil să revină riscul mai ales în cazul celor care sunt în categoriile care pot să dezvolte forme severe în lipsa administrării preparatului vaccinal”, a precizat medicul.

Medicul Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină a explicat într-un interviu pentru Ziare.com că este posibil să mai apară variante care pot da foarte multe cazuri grave. Însă, chiar dacă va rămâne doar varianta Omicron, gradul său mare de infecțiozitate îi poate pune în pericol pe cei vulnerabili.

”Cred că liniștea aceasta pandemică de acum ne dă nouă o perspectivă mai amplă și ne dă posibilitatea de a gândi puțin diferit ceea ce cred că este inevitabil și anume repornirea, pe anumite segmente la risc, a campaniei de vaccinare anti-COVID, mai devreme sau mai târziu.

Scenariul care conturează pe ce date avem până acum, desigur dacă nu apar alte variante, este de a defini populațiile la risc de a face forme grave de boală și de a le proteja prin vaccinare completă. Dar problema este că aceste persoane nu s-au vaccinat și este datoria noastră să aflăm exact de ce și să le dăm mesajele potrivite”, a spus medicul.

Specialistul crede că este momentul ca în această perioadă în care nu se înregistrează atât de multe cazuri, să încercăm să ne creștem imunitatea.

”Având în vedere situația epidemiologică actuală în care este clar că avem parte de o liniște din punct de vedere pandemic, indicația pentru doza a patra este pentru persoanele din grupa de risc. Nu vorbim despre obligativitate, fiecare persoană putând decide dacă se va vaccina sau nu.

Protecția celulară inclusiv la aceste persoane se menține după primele trei doze, chiar dacă un pic mai scăzut. Astfel că rolul acestei a patra doze este de a crește nivelul de anticorpi, de a umple golurile zidului imunologic”, a mai spus Marius Geantă.

Varianta Omicron are peste 30 de mutații

Deși vaccinurile împotriva coronavirusului 2019 (COVID-19) au fost dezvoltate într-un ritm fără precedent și administrate unor populații mari la scară globală, pandemia continuă datorită decăderii rapide a anticorpilor neutralizanți (nAbs) și apariției variantelor se arată într-un studiu publicat de nature.com.

De când a început pandemia de COVID-19, au apărut mai multe variante de îngrijorare (COV), inclusiv Alpha (B.1.1.7), Beta (B.1.351), Gamma (P.1), Delta (B.1.617.2) și Omicron (B.1.1.529) variante de coronavirus 2 (SARS-CoV-2) sindrom respirator acut sever.

Varianta Omicron poartă peste 30 de mutații în proteina sa spike și infectează celulele gazdă mai ”eficient” decât alte variante astfel, a înlocuit rapid alte variante și este tulpina SARS-CoV-2 dominantă la nivel mondial.

Numărul mare de mutații ale proteinei spike Omicron a provocat îngrijorări că această variantă ar putea scăpa de imunitatea provocată de vaccinarea COVID-19 sau de infecția naturală.

De fapt, studii recente demonstrează că varianta Omicron scapă în mod extensiv de activitățile de neutralizare a anticorpilor prezenți la persoanele convalescente sau vaccinate cu COVID-19.

Deși o a treia doză de vaccinare de rapel crește semnificativ activitățile de neutralizare împotriva variantei Omicron această variantă provoacă frecvent infecții revoluționare în rândul persoanelor imunizate cu vaccinuri COVID-19.

Aproape 300 de români s-au vaccinat cu a patra doză în prima zi a programului

Un număr de 292 de persoane s-au imunizat luni cu doza a patra de vaccin împotriva COVID-19, prima zi în care s-a administrat această doză.

"Cei care doresc să îşi facă doza 4 de vaccin împotriva COVID-19 se pot adresa centrelor de vaccinare şi medicilor de familie. Nu trebuie să fie neapărat medicul dumneavoastră de familie sau un anumit centru de vaccinare. Iar pentru cei care se tem că procesul va fi unul dificil din cauza închiderii unora dintre centre, e bine de ştiut că în acest moment sunt peste 100 de centre deschise la nivelul întregii ţări", informează pagina de Facebook a platformei naţionale Ro Vaccinare.

Potrivit aceleiaşi surse, lista centrelor de vaccinare va fi actualizată în scurt timp pe platforma naţională de informare.

În unele părți ale lumii, pandemia pune din nou probleme

Deși pandemia de COVID-19 pare că a scăzut în intensitate însă sunt zone de pe glob în care situația devine îngrijorătoare.

Autorităţile din Shanghai au anunţat marți, 17 mai, că după mai mult de o lună şi jumătate de izolare strictă, au putut rupe lanţul de transmitere comunitară a COVID-19 în 16 districte și că se va reveni la o viață normală începând din iunie.

Pe de altă parte, autorităţile oraşului american New York au cerut luni, 16 mai, populaţiei să revină la purtarea măştii în toate spaţiile publice interioare şi au anunţat distribuirea a milioane de teste rapide pentru a încerca să stăpânească noul val de COVID-19.

Iar în Coreea de Nord, Kim Jong Un a mobilizat armata pentru a răspunde primului focar de COVID-19 recunoscut oficial al țării.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#vaccin anti COVID, #doza patru vaccin, #omicron, #adrian marinescu, #Marius Geanta, #doina azoicai , #vaccin covid