Wall Street Journal, despre o excursie in Transilvania: Povestea reginei Maria bate orice istorisire cu vampiri

Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 13:20
13123 citiri
Wall Street Journal, despre o excursie in Transilvania: Povestea reginei Maria bate orice istorisire cu vampiri
Foto: Arhiva Pixabay

Strainii nu se mai satura de Transilvania. Cea mai recenta dovada e cea a unei jurnaliste americane de la Wall Street Journal, care a venit aici impreuna cu sotul sau. Nu doar ca au tinut sa viziteze Castelul Bran si satele mici transilvanene, ci au inchiriat o Dacie, pentru ca experienta sa fie autentica. Si a fost, cunoscand de indeaproape inclusiv gropile din sosele noastre.

Dyan Machan si sotul sau au pornit din Bucuresti catre Transilvania, "o regiune muntoasa din centrul tarii". Stiau dinainte, de la prietenii romani, ca zona inseamna mult mai mult decat cliseele cu vampiri.

Dupa cum scrie Dyan Machan in Wall Street Journal, odata ajunsi in Bran, s-au cazat si asteptau sa fie serviti cu tuica (brandy de prune, asa cum o numesc ei), asa cum prietenii le povestisera ca se intampla de obicei. Nu s-a intamplat asta, noteaza jurnalista.

Totusi, calatoria de cateva zile in Transilvania a fost departe de a fi o dezamagire. Calatorii au lasat vizita la Castelul Bran pentru finalul excursiei, mergand sa vada intai Brasovul, cu a sa Biserica Neagra, dar si periferia orasului, cu blocurile sale comuniste. Iesind din oras, au fost uimiti sa vada ciobanii care pazeau turmele, in timp ce priveau in telefonul mobil.

A urmat drumul catre Harman, unde, la un moment dat, Dacia a disparut intr-o groapa "cat o capra".

In localitatea Harman, au luat o masa cu care americanii obisnuiti sa fie serviti rapid nu erau deloc familiarizati. Desi ar fi vrut sa manance repede si sa plece, au fost nevoiti sa astepte, pentru ca bucatele erau gatite lent. Au apreciat insa supa, cotletul de porc, varza gatita si legumele de gradina.

Odata terminata masa, au admirat biserica fortificata, construita in secolul XIII. "150 de astfel de fortarete se afla in Transilvania", scrie jurnalista. "In loc sa inalte ziduri imprejurul intregului oras, oamenii fortificau bisericile", mai scrie autoarea, mentionand ca in vremuri grele, oamenii se adaposteau in spatele zidurilor, aducand acolo si granele.

"Biserica din Harman are o poarta dintata de fier, care ar putea sa goneasca orice dragon care scuipa foc", mai scrie autoarea despre tinutul de basm.

Potrivit acesteia, pensiunile sunt adevarata poarta spre Transilvania. Chiar daca nu toate cladirile sunt vechi si renovate, sunt construite in stil traditional, ceea ce incanta ochiul.

In ultima zi, americanii au mers in sfarsit la Castelul Bran. In zona, locurile de parcare erau intesate de autobuze cu turisti. "Insa in interior, pasaje ascunse, camere ca niste caverne, totul vechi, au justificat popularitatea castelului", scrie jurnalista.

Despre Dracula nu au aflat prea multe, insa Castelul i-a vrajit cu alte povesti, mai scrie jurnalista americana, pomenind despre regina Maria. Autoarea povesteste cum, iubind acest castel, aceasta a cerut ca inima sa-i ramana aici, ceea ce s-a si intamplat o vreme. "Cutia cu inima ei a fost mutata intre timp, insa povestea este o marturie a unui act profund romantic al unor timpuri trecute. Pentru gustul meu, asta bate orice poveste cu vampiri", isi incheie Dyan Machan istorisirea despre Transilvania.

Citeste si Presa britanica a gasit in Romania destinatia ieftina perfecta. Si nici n-are vampiri

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Wall Street Journal Transilvania, #presa americana Transilvania, #straini Transilvania , #destinatii