Viata adevarata din Transilvania a castigat un concurs The Telegraph: A aparut din senin o sticla cu vin. Era 10 dimineata

Marti, 22 Martie 2016, ora 09:45
10551 citiri
Viata adevarata din Transilvania a castigat un concurs The Telegraph: A aparut din senin o sticla cu vin. Era 10 dimineata
Foto: Facebook/In Transylvania

Britanicul Jonathan Scott-Smith este castigatorul unui concurs al publicatiei The Telegraph, acesta fiind premiat cu 200 de lire sterline pentru un eseu ce are in centru comunitatea rurala din Transilvania.

Autorul povestirii evoca o vizita in satul Atia, mentionand ca nu a fost prima sa calatorie in Transilvania. "Mai fusesem acolo cu un an inainte si in decurs de cinci minute de la sosirea mea eram deja invitat la o cafea de o femeie in varsta si de sotul ei, ambii fermieri care isi mulgeau cele trei vaci cu mana", povesteste el pentru The Telegraph.

Desi mentioneaza faptul ca nici gazdele sale nu-i cunoasteau limba, nici el pe a lor, "am sfarsit stand cu ei cinci zile", scrie Jonathan Scott-Smith, catalogand ospitalitatea gazdelor sale ca fiind "coplesitoare".

Britanicul povesteste ca a ajuns in Atia intr-o vineri, inainte de un festival al recoltei, precedat de o slujba la biserica. "Ne-am plimbat prin sat, sa admiram dealurile care se vedeau, cladirile traditionale si tot ce se intampla in acea comunitate rurala: lucrul la constructia caselor, zdrobitul merelor pentru palinca, spiritul local, animalele care erau taiate - totul se intampla in fata ta si, daca te opresti sa privesti, cel mai probabil vei fi invitat la un pahar", povesteste britanicul.

Autorul relateaza intalnirea cu un "un caine fioros", care ii blocase lui si insotitorilor sai drumul, potolit imediat de o batrana, care n-a facut decat sa tipe la el. Au fost dusi de aceasta in bucatarie, unde un barbat neras si cu mainile patate de munca scotea lapte batut proaspat, abia fermentat, dintr-un vas aflat pe podea.

A aparut imediat si palinca, turnata in paharele invitatilor. Acestia au fost "omeniti", indiferent de dorinta lor, iar cand palinca s-a terminat, a aparut din senin o sticla de plastic umpluta cu vin. "Era 10 dimineata", isi aminteste britanicul.

"Bautura isi facea efectul si au inceput sa cante"

Nu numai comportamentul romanilor din aceasta zona a avut un impact puternic asupra turistului, ci si felul in care aratau casele lor. "Peretii erau decorati cu tot felul de piei de animale. Am aratat inspre pielea de ras si am intrebat in limbajul semnelor daca barbatul (gazda - n.red.) era cel care il doborase", isi mai aminteste britanicul.

Raspunsul dat de roman parea desprins dintr-un joc de mima, implicand sarituri si marait ori aratatul dintilor, intr-o postura fioroasa. Se intelegea insa ca lupta fusese castigata de om, desi calatorul a ramas cu impresia ca, in realitate, cainele fusese cel care pusese la pamant rasul.

The Guardian, reportaj despre Romania: Vagauna sau tara romantismului misterios?

"Bautura isi facea efectul si au inceput sa cante", mai scrie turistul din regat. Avea sa afle in cateva minute ca stapanul casei era preot. "Nu ca ar fi contat", conchide el.

In peisaj si-a mai facut aparitia un personaj, "o adolescenta prea timida chiar si pentru a se uita la noi". A urmat un altul, cu totul neasteptat: un pui de caprioara, care si-a facut aparitia dupa ce s-a deschis o usa de la un dulap. Isi astepta cuminte sticla de lapte, pe care i-o adusese adolescenta.

"La 11.45 am scapat si am mers la biserica", mai scrie britanicul.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#vacanta Transilvania The Telegraph, #Atia Transilvania The Telegraph, #consurs povestiri vacanta Telegraph Transilvania, #straini Transilvania impresii , #atractii