Destinație inedită pentru drumeții, Via Transilvanica. Sfaturi importante pentru cei care vor să parcurgă traseul de poveste

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 03:45
7438 citiri
Destinație inedită pentru drumeții, Via Transilvanica. Sfaturi importante pentru cei care vor să parcurgă traseul de poveste
Peisaj de pe traseu FOTO Facebook/ Tasuleasa social

Perioada vacanțelor pe litoral s-a încheiat, însă nu și planurile de mici escapade de câteva zile sau în timpul zilelor de wek-end, cât timp vremea rămâne frumoasă.

O destinație inedită de drumeție este traseul Via Transilvanica, cunoscut drept „Camino de România”.

Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social. În 2018, asociația și-a propus să amenajeze un traseu de 1.400 de km prin România, de la Putna până la Drobeta Turnu Severin.

Poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau cu calul, în mai multe săptămâni în totalitate sau parțial în câteva zile.

Echipa a anunțat că se pregătește să depășească pragul de 1000 de km.

Numărul celor interesați de astfel de drumeții nu este mic, 32.000 de persoane urmăresc pe Facebook postările grupului care poartă chiar numele traseului.

Cineva s-a gândit să posteze un ghid pentru cei care planifică să parcurgă drumul.

Sfaturi pentru drumeți

"1. Bagajul să fie cât mai mic, fiind suficiente 3 tricouri, colanți și 3 perechi de șosete pe care la gazde le poți spăla/usca. Chiar dacă crezi că nu te descurci cu puține lucruri, o să reușești!

2.Să existe și o pereche de bocanci/orice altă încălțăminte de tură în plus, pentru situațiile în care plouă rău și se udă bocancii. E tare rău să pleci a două zi cu încălțămintea udă!

3. Dacă se merge în grup cred că e suficient să se facă o trusă cu pastă de dinți/săpun sau gel de dus etc pentru întreg grupul, pe care să o poarte fiecare, la fel și cu medicamentele.

4. Prosopul nu e necesar

5. Articolul de îmbrăcăminte care nu a fost folosit deloc, deci nu se merită a-l căra în spate, geacă din puf a fost total inutilă ( folosind mult polar sau softshell, plus haina de vânt sau ploaie).

6. Totul să fie împachetat în pungi sau saci izolanți, pentru a proteja de umiditate conținutul rucsacului.

7. Pelerina de ploaie să fie un model mai lung care să acopere și genunchii, să nu fie prinsă în capse pe lateral pentru a proteja mai bine și să fie o măsură mai mare L de exemplu, pentru a acoperi și rucsacul. Încearcă să ai una care să reziste la ploaie timp de 8 ore.

8. Parazăpezile sunt utile pentru a proteja de ploaie sau noroi.

9. Pentru zonele de pădure cu avertizări de urși să aveți fluiere, și poate o boxă mică la care să puneți muzică de pe telefon, în cazul în care nu știți cântece de voie bună!

10. Pentru a crește cât mai mult comunitățile, încercați să dormiți la localnici (nu la pensiuni sau hoteluri)

11. Discutați cu gazdele, poate găsiți o cale să va transporte rucsacii până la următoarea cazare", scrie pe grupul Via Transilvanica, de pe Facebook.

Autoarea postării are câteva recomandări și pentru gazdele din zonă

"1. Dacă se poate, puneți la bornele care duc spre casă dvs. un semn cu " mai sunt 5 km până la cazare dna .... unde va așteaptă gogoși calde și o palincă pe cinste."

2. Să aveți mereu la rece câteva beri.

3. Încercați să va conectați cu gazdele de celălalt cap de tronson (și în sus la Nord și în jos la Sud) - poate găsiți modalități prin care să duceți bagajele drumeților de la o cazare la altă contra cost, sau un drumeț care vrea să facă o zi pauză.

4. Drumeților care solicită masă, să le ofere produse din gospodăria proprie, nu din comerț. Nu suntem pretențioși la mâncare!"

Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
În satul Coşteiu de Sus din comuna timişeană Margina se simte deja tumultul pascal, cu tot ceea ce înseamnă el, de la credinţă şi tradiţii până la... turiştii care sosesc în zonă...
Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia: controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare...
#via transilvanica, #drumetii, #traseu, #sfaturi, #weekend, #turisti , #drumetii