Vacanta printre ruine: impresionantele teatre antice (Galerie foto)

Marti, 11 Iunie 2013, ora 14:07
11815 citiri
Vacanta printre ruine: impresionantele teatre antice (Galerie foto)
Foto: Listverse

Ajunge sa ne gandim ce cheltuiala inseamna astazi curajul de a inalta un stadion olimpic pentru ca sa realizam uriasul efort facut de predecesori, atunci cand, fara alte utilaje decat roata, parghia si scripetele, inaltau monumente menite sa gazduiasca zeci de mii de spectatori.

Daca principiul piramidelor il regasim in locuri neasteptate de pe mai multe continente, arenele si amfiteatrele au un specific strict mediteranean.

Acestea apartin spatiului antic grec si celui roman, obarsia civilizatiei europene. Macar pentru atat merita vizitate cu acelasi interes cu care turistul isi poarta pasii prin muzeele Parisului, ale Madridului sau ale Sankt Petersburgului.

Listverse prezinta cateva imagini cu aceste teatre celebre ce merita vazute.

Teatrul din Taormia, Sicilia

Grecii au construit acest monument de arhitectura in secolul II i.Hr, pe coasta de est a insulei Sicilia.

Impresionat de arhitectura antica, turistul de astazi are motive sa fie incantat si de natura generoasa, care ii ofera prilejul sa admire din acest punct vulcanaul Etna, golful Naxos, localitatea Castelmola, cocotata in varful unei stanci, si apele cristaline ale Mediteranei.

Teatrul din Epidaurus, Grecia

Situat in sudul golfului Salonic, teatrul din Epidaurus este fara indoiala cel mai bine construit teatru antic din lume.

Are 55 randuri de scaune, dispuse pe 12 nivele in partea inferioara si 22 nivele la cea superioara. Capacitatea era de 20.000 spectatori. Acustica legendara a spatiului a facut sa se nasca numeroase controverse.

Conform unora, ea se datoreaza curentilor de aer, carora vechii greci le descoperisera calitatea de a amplifica sunetele. Altii sustin ca efectul este clasic, cel al reflexiei acustice in constructia de piatra. In ciuda unor cercetari de zeci de ani, specialistii n-au ajuns la un consens.

Teatrul lui Herodes Atticus, Acropole, Atena

Construit in anul 161 d.Hr, din initiativa si probabil din fondurile lui Herodes Atticus, teatrul reprezenta un omagiu adus sotiei sale, decedata de foarte tanara.

Herodes Atticus era un cunoscut filosof, sofist si orator, caruia se spune ca romanii i-au incredintat educatia a doi viitori imparati: Lucius Verus si Marcus Aurelius.

Teatrul roman din Orange, Franta

Construit de imparatul Augustus in primul secol al erei noastre, teatrul din Orange a functionat pana in anul 391 d.Hr, cand a fost inchis intrucat reprezentatiile nu erau in acord cu conceptele noii religii, cea crestina. A fost restaurat in secolul XIX, iar in prezent gazduieste un festival anual de opera.

Teatrul din Merida, Spania

Este unul dintre cele mai frumoase monumente antice din peninsula Iberica, purtator al multor elemente specifice de design arhitectural roman.

Capacitatea teatrului era de 5.500 spectatori. In timp, monumentul a suferit numeroase restaurari, ultima dintre acestea fiind cea din 1970. Este functional si astazi, aici tinandu-se un festival anual de teatru antic.

Teatrul roman din Side, Turcia

Construit initial ca teatru, monumentul a servit pe parcurs ca arena de lupta pentru gladiatori, iar mai tarziu ca biserica crestina. Orasul Side a fost unul din cele mai atractive puncte comerciale din estul Mediteranei, cunoscut indeosebi datorita comertului cu ulei de masline si cu sclavi.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#teatre antice ruine poze, #amfiteatre romane imagini, #teatre romane ruine vacanta , #atractii
Comentarii