O familie de români a rezervat una dintre cele mai bizare cazări din lume, care apare într-un serial Netflix: "Am primit saci de dormit pentru -30 de grade" FOTO

Sambata, 11 Februarie 2023, ora 22:01
14390 citiri
O familie de români a rezervat una dintre cele mai bizare cazări din lume, care apare într-un serial Netflix: "Am primit saci de dormit pentru -30 de grade" FOTO
Familia a petrecut noaptea la temeperaturi extreme FOTO Facebook/ Your Daily Escape

Vacanțele în Laponia sunt tot mai populare pentru români. Mulți le aleg în preajma sărbătorilor de iarnă, așa încât cei mici să intre în spiritul Sărbătorilor și să viziteze "țara lui Moș Crăciun".

Unii le iau în calcul și ca pe o destinație pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Este cazul relatat de o tânără care a plecat într-o astfel de vacanță împreună cu familia, după cum a scris pe pagina Your Daily Escape, de pe Facebook.

"Am aterizat la -13 grade și a doua zi am avut -23"

"În premieră am dat soarele tropical pe temperaturi polare. Băieții au vrut musai la schi. Au avut trei opțiuni, au ales-o pe cea extremă. Așa am ajuns în Laponia finlandeză.

Șapte nopți stăm. Avem 3 cazări în locuri complet diferite.

Am închiriat mașină. Traseul pe care l-am gândit nu se putea face altfel. Drumurile sunt bune și 90% dintre ele sunt curățate de zăpadă. Mergi și zeci de km fără să întâlnești vreo mașină. Până acum nu am avut probleme cu semnalul. Benzina e în jur de 2 euro.

Ziua e mică rău în perioada asta - soarele răsare puțin după ora 9 și apune înainte de 4.

Am aterizat la -13 grade și a două zi am avut -23. Vremea se schimbă radical pe distanțe mici.

Primele două zile au fost de acomodare. Ne-am cazat în Rovaniemi. Pe aici, prin oraș, unii circulă cu bicicletă, alții pe schiuri…

A doua zi am plecat spre Kemi, orășel mic din Golful Bothnian, în sudul Laponiei finlandeze. Ne-am plimbat puțin pe marea înghețată. De aici se organizează zilnic croaziere cu spărgătorul de gheață Sampo. Mi-ar fi plăcut, dar ne-ar fi trebuit o zi dedicată pentru asta. Am lăsat-o pe data viitoare. Copiii s-au distrat la castelul de gheață, mai modest anul asta din cauza vremii."

"Am traversat o stradă și am mâncat în Suedia"

"Următoarea oprire a fost Tornio, un oraș mic la granița cu Suedia. Granița este semnalizată printr-o banca în formă de inima. Pe locul din stânga ești în Finlanda și pe cel din dreapta, în Suedia. Altfel, am traversat o stradă și am mâncat în Suedia. Finlandezii vin aici să cumpere băutură, că e mult mai ieftină.

Apropo de prețuri, sunt mari și destul de uniforme atât la supermarket și la restaurante, dar și la excursii și activități.

Încă vânăm Aurora, în prima seară ne-a fentat la mustață, a două noapte am pândit-o dar a fost înnorat, în a treia a nins… Nu ne lăsăm! Mai avem 4 șanse."

"O noapte într-un igloo din gheață, baie la copcă și saună finlandeză"

"Am plecat din Rovaniemi spre Pyatunturi, în Parcul Național Pyha Luosto. Le pregătisem băieților 20 de ore de senzații țări: o noapte într-un igloo din gheață, baie la copcă și saună finlandeză.

Am ales o fermă tradițională în locul popularelor hoteluri de gheață. Mi s-a părut mai autentic. Lucky Ranch, aici trebuia să ajungem. Acasă la Antti și Anu.

Am făcut două ore prin niște peisaje de poveste. Puține mașini am întâlnit pe drum - straniu pentru niște turiști veniți din țara Văii Prahovei… Apusese deja soarele când am ajuns. Începuse să ningă, deci adio, Aurora!

La 5 aveam programată saună. Saună tradițională finlandeză, așezată într-o căbănuță pe malul lacului, vine la pachet cu o baie la copcă, pentru cei mai curajoși. Erau -10 grade afară, dar toți patru am zis că vom încerca. Băieții nu doar că au intrat în apă, dar s-au aruncat și în zăpadă. Am aflat după că apă avea 1 grad la suprafață.

După două ore de saună, Antti ne-a așteptat cu o cină tradițională cu somon fript direct pe focul din mijlocul încăperii. Salon - așa se numește căsuța unde sunt primiți oaspeții - locul unde unde te încălzești, mănânci, socializezi. Foarte intim și primitor.

La câțiva pași de salon, pe malul lacului sunt câteva igloo-uri din gheață, acoperite cu zăpadă, cu felinare la intrare și tunel de acces spre “dormitor”. Unul a fost al nostru.

Am primit perne și saci de dormit pentru -30 de grade. Și buiote să ne punem la picioare. Antti ne-a spus că putem dormi liniștiți doar cu primul “strat” de pe noi - cu termicele adică, dar musai cu capul și gâtul acoperite. Erau -5 grade în igloo când ne-am culcat și -8 dimineață. N-am renunțat decât la geci. Am dormit neîntorși.

Igloo-urile sunt construite an de an în decembrie cu gheață din lac. Rezistă cam până prin aprilie.

Igloo-urile lui Antti apar într-un serial de pe Netflix despre cazări neobișnuite în toată lumea. Rezervasem de câteva luni când am aflat asta.

A fost o experiență puternică și tare interesantă", a scris tânăra pe Your Daily Escape.

Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
Greșelile pe care le fac turiștii când merg în vacanțe all-inclusive. Bacșișurile pot face diferența
O jurnalistă de călătorii care a fost în zeci de stațiuni all-inclusive în Caraibe, Mexic, Maldive și multe altele, a văzut turiștii trecând cu vederea multe detalii care ar fi putut face...
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Revoltă într-o destinație de vacanță îndrăgită de români: ”Turiști, plecați acasă! Paradisul vostru, mizeria noastră”
Stațiunea Tenerife din Insulele Canare (Spania), una dintre cele mai îndrăgite destinații de vacanță, inclusiv de către români, e afectată în acest an de proteste masive ale localnicilor....
#vacanta, #Laponia, #turisti romani, #cazare, #neobisnuita, #temperaturi extreme , #stiri vacanta