De ce este greșit să înotăm alături de delfini în captivitate. Alternativa "mai blândă" pentru a bifa experiențe exotice în vacanță

Miercuri, 27 Aprilie 2022, ora 15:53
4134 citiri
De ce este greșit să înotăm alături de delfini în captivitate. Alternativa "mai blândă" pentru a bifa experiențe exotice în vacanță
Delfini în captivitate FOTO PIxabay

Mulți turiști, români inclusiv, aleg destinații exotice de vacanță pentru a experimenta, printre altele, atingerea unor animale sălbatice.

Pe site-urile de socializare sunt nenumărate poze din vacanțe în care oamenii apar fericiți alături de delfini și recomandă escapadele în Caraibe, Cuba, Republica Dominicană, Emiratele Arabe Unite, Turcia și Egipt, unde turiștii pot avea astfel de activități.

Un articol documentat pe site-ul aventurescu.ro demontează această bucurie și explică ce înseamnă, de fapt, din perspectiva mamiferelor.

1. Niciun delfin nu ajunge într-un delfinariu de bunăvoie.

Aceștia sunt urmăriți, capturați și trași în bărci care îi transportă până la destinație.

Încă din această etapă, mulți dintre ei sunt răniți sau mor.

2. Smulși din sânul comunității în care s-au născut, delfinii se înstrăinează de natura lor.

Aceste animale duc o viață socială asemănătoare cu cea a omului. Puii stau pe lângă mamele lor vreme îndelungată, doi ani sau mai mult, pentru a deprinde limbajul cât mai bine.

Legăturile de familie, dar și cele de prietenie, durează o viață întreagă, iar dispariția vreunui membru al comunității este plânsă de cei rămași.

3. Captivitatea, oricât de mult s-ar apropia de mediul natural, nu este naturală.

Captivitatea provoacă traume atât de mari celor ce supraviețuiesc, încât oricum ajung să trăiască mult mai puțin decât ar fi făcut-o în sălbăticie.

Țarcurile în care sunt ținuți sunt mult mai mici - și ca suprafață, dar și ca adâncime, iar delfinii se lovesc deja de o primă barieră.

Stresul cauzat de îngrădirea nefirească duce la comportamente anormale, la o rată mult mai ridicată a îmbolnăvirilor și la o rezistență mult mai mică a organismului în fața bolii.

Pentru că apa nu este suficient de adâncă, se încălzește mai mult decât este cazul în zilele toride de vară, fiind greu de suportat.

Delfinilor li se închide pielea la culoare din cauza expunerii prelungite la soare.

În piscine, cantitatea de clor este mult prea mare, iar în țarcuri pătrund resturi venite din larg care pot răni animalele.

4. Animale sălbatice până la urmă, delfinii se pot comporta ca atare chiar dacă sunt foarte bine dresați.

Faptul că sunt smulși din mediul lor natural și îmblânziți prin diverse metode nu este o garanție că delfinii se vor comporta ”civilizat” și sunt imprevizibili.

Te poți trezi, în mijlocul experienței vieții tale, că ai în fața ta un animal agresiv căruia nu i se mai pot controla pornirile și că te alegi cu zgârieturi, lovituri, mușcături sau chiar fracturi de oase.

Excursiile care te aduc în mediul natural al delfinilor

Există excursii organizate care te duc în mijlocul delfinilor, la bordul unor vase mari.

Deranjați de prezența abuzivă a omului, delfinii aleg să-și părăsească habitatul în căutarea unei zone mult mai liniștite.

Alternativa mai blândă pentru a bifa experiența este o excursie cu bărci de dimensiuni mici care să ducă turiștii cât mai aproape, scrie aventurescu.ro.

Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
Sute de turiști, din întreaga Europă, vizitează bisercile de lemn din județul Timiș. Cine este gospodina care i-a fermecat cu mâncarea tradițională
În satul Coşteiu de Sus din comuna timişeană Margina se simte deja tumultul pascal, cu tot ceea ce înseamnă el, de la credinţă şi tradiţii până la... turiştii care sosesc în zonă...
Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
Veneția devine primul oraș din lume unde turiștii vor plăti un bilet de intrare. Măsura este menită să limiteze turismul excesiv
O inovaţie majoră îi aşteaptă pe turişti joi, când vor ajunge în gara din Veneţia: controlorii de bilete vor fi însărcinaţi să verifice dacă aceştia deţin un bilet de intrare...
#vacanta, #inot, #delfini, #turisti, #captivitate , #stiri vacanta