Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Vacanta > plaja
A   A   A

REPORTAJ Vacanta in extrasezon. Experienta surprinzatoare pe o plaja din Constanta

REPORTAJ Vacanta in extrasezon. Experienta surprinzatoare pe o plaja din Constanta
Plaja Ariadna in Constanta FOTO: Miron Adelina
Experienta plajelor din Constanta in extrasezon are potentialul de a schimba felul in care ne raportam la vacantele de pe litoralul romanesc.

Am fost placut surprinsa ca, la inceput de septembrie, sa petrec in Constanta cea mai frumoasa si relaxanta vacanta de pe litoralul romanesc de pana acum. Plaja Ariadna mi-a oferit ceva diferit, iesit din contextul statiunilor devenite "mainstream": liniste, curatenie si solitudine.

La ora 9 dimineata, intr-o zi de joi din a doua saptamana de septembrie, linistea de pe plaja te patrunde. Sunt oameni putini pe aceasta bucata de nisip. Sezlongurile nu sunt ocupate nici macar la jumatate din capacitate, iar de muzica rasunand tare in boxe nu poate fi vorba. Agitatia marii, intretinuta de vantul racoros si reconfortant de inceput de toamna, este singurul sunet de fundal. In aceasta atmosfera, oamenii citesc, alearga, se plimba sau, pur si simplu, stau pe nisip sau pe sezlong.

Foto: Miron Adelina


Foto: Miron Adelina

Dupa un inceput de sezon estival cu foarte multe alge la mal, m-am bucurat sa-mi pot vedea picioarele in apa limpede. Vantul care sufla mai puternic decat in luna august imprastie mirosul de sare, pe care il simt proaspat si organic.

Spatiul dedicat cearceafurilor pare generos pe fundalul aproape gol al plajei. Pretul sezlongurilor variaza in functie de pozitie. In aceasta zi de joi platesti 20 de lei pentru un loc. Cu o zi inainte si cu aproximativ 300 de metri mai departe, "luxul" scaunului confortabil se evalua la 15 lei.


Foto: Miron Adelina

Surprinzator. Desi sunt putine cosuri de gunoi, plaja este curata.

Spre orele pranzului, oamenii incep treptat sa isi faca aparitia. Starea de liniste si calm care se mentine pe tot parcursul zilei face ca prezenta lor sa fie aproape insesizabila.
Explorand bucata de nisip demarcata de diguri pe care ma aflam, sesizez o usoara diferenta de atmosfera de la o zona la alta. Apropierea de stabilopozii din partea dreapta (cum privesti catre mare) dezvaluie o sectiune mai animata a plajei. Aici, prezenta umana si forfota se imbina cu ritmul muzicii de la bar, fara sa afecteze starea generala de armonie.


Foto: Miron Adelina


Foto: Miron Adelina

Omul "sfinteste" locul

Situatia se schimba odata ce ne mutam catre centrul istoric al orasului. Plaja Modern, care se afla langa Portul Turistic Tomis, este murdara, mai scumpa si mai populata in ziua de vineri. Pretentiile de plaja privata exista si se marcheaza printr-o bratara de hartie pusa la mana dupa achitarea pretului de 25 de lei pentru un sezlong. Din pacate, in cele doua ore pe care le-am petrecut acolo, nimeni nu a venit sa stranga chistoacele si cutia de pizza aruncate in nisip.

Foto: Miron Adelina


Foto: Miron Adelina


Foto: Miron Adelina

De pe Plaja Modern se poate urca in Piata Ovidiu. De neratat atunci cand explorati orasul este Moscheea Carol I, situata chiar in zona centrala a pietei. Construit la initiativa regelui Carol I, edificiul de cult musulman se impune prin dimensiune si estetica arhitecturala. Minaretul, turnul de 47 de metri de unde credinciosii sunt chemati la rugaciune, ofera panorama centrului istoric si a portului turistic pentru cei dispusi sa urce 140 de scari. Atat in varful minaretului, cat si pe cupola se inalta simbolul lumii musulmane, semiluna.

Taxa de acces este de doar 8 lei pentru adulti si 4 lei pentru copii/studenti.


Foto: Miron Adelina


Foto: Miron Adelina
Privelistea din minaret si domul cu semiluna.

Foto: Miron Adelina

Cu siguranta, plaja Ariadna din Constanta va ramane locul meu de liniste si de bine de pe litoralul romanesc. Acel "altceva" pe care, la un moment dat, multi dintre noi il cautam.
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 01:09
 Autor:Adelina Miron

 Articol citit de 4012 ori

Citeste si: