Vacanta cu rulota. Ce costuri implica si pentru cine se preteaza

Autor: Paul Barbu - Redactor
Joi, 17 Septembrie 2020, ora 00:06
15672 citiri
Vacanta cu rulota. Ce costuri implica si pentru cine se preteaza
Foto: Pixabay.com

Vacanta cu rulota sau cu "iahtul de uscat", cum mai este cunoscuta, implica mai multe costuri decat o vacanta obisnuita, dar vine si cu alte avantaje, astfel ca aceasta nu este pentru oricine. Virgiliu Vlad, directorul general al Ecoline Rent-a-car, a explicat pentru Ziare.com ce costuri implica inchirierea unei rulote sau a unei autorulote, cat te costa sa iti cumperi una, dar si care sunt avantajele si dezavantajele unei vacante cu o astfel de "casa pe roti".

"Vacanta la rulota sau autorulota iti da posibilitatea sa stai in locuri mai apropiate de natura, adica poti fi ba pe malul marii, ba in padure, intr-o poiana. Te conectezi mult mai usor cu natura. Faptul ca ai iesit din rulota direct in padure iti da o anumita stare. Iar daca ai si copii, nu sunt restrictii de ordin geografic si poti face din natura locul lor de joaca. Rulota sau autorulota reprezinta, de principiu, o vacanta pe roti, la mare, la munte, in tara, in strainatate iti da posibilitatea sa calatoresti si sa vizitezi mult mai simplu, cumva, din confortul casei tale de vacanta", ne-a declarat Virgiliu Vlad.

Se poate merge si iarna si vara. Sunt unele persoane care merg la schi cu rulota sau autorulota. Sunt campinguri in Austria speciale pentru asa ceva. Au incalzitoare pentru cort. In lateralul rulotei se monteaza un cort care iti dubleaza spatiul locuibil pe care-l ocupi.

Costuri pentru rulota si autorulota

Depinzand de cat vrei sa investesti intr-o astfel de rulota sau autorulota ai putea avea si aer conditionat si incalzire, cat sa ai un confort chiar ca acasa.

"Senzatia ca esti pe un iaht sau cu o rulota este cam aceeasi, mobilierul este cam identic, si ca structura si ca facilitati. Esti cu iahtul pe uscat", ne-a spus expertul.

Potrivit lui Vlad, o rulota noua, de marime medie, pleaca de la 16-18.000 de euro, dar gasesti si mai ieftine, in jur de 12.000 de euro, ceva mai micute. Apoi, ai rulote, mai mari, cu dotari si spatiu mai mare, pe doua axe, de 8-9 metri, care pot sa coste peste 30.000 de euro, adica cam cat o garsoniera.

"Urmeaza, apoi, autorulotele care pleaca de undeva de la 35.000 de euro. Iar, dupa autorulote, care pot ajunge sa coste si peste 100.000 de euro, urmeaza acele autobuze in stil american care pornesc de la 2-300.000 de euro in sus si pot sa ajunga sa coste si pana la un milion de euro", spune Virgiliu Vlad.

Acesta afirma ca sunt doua tipuri de vacante cu rulota sau autorulota, cel putin in tara: vacanta intr-un camping amenajat sau cele in off-camping, adica in zone neamenajate.

"La un camping autorizat, in momentul in care te duci, ai acces la apa, la wc, la dusuri si curent. Iar daca esti off-camping, ai toate dotarile astea, dar nu mai ai acces la apa curenta si curent electric. Si atunci, pentru apa unii isi iau bidoane sau isi pun un rezervor mai mare sau trebuie sa caute o sursa de apa, iar pentru curent unii au panouri fotovoltaice, care le asigura iluminatul sau curentul pentru un radio sau incarcarea de telefoane, etc. Altii au generatoare micute", a mai afirmat Vlad.

O rulota tractata creste cam cu 50% consumul de combustibil al masinii tragatoare, iar la o autorulota, undeva la 12-15l/ 100 km.

"Nu este neaparat cea mai ieftina varianta de vacanta, dar este genul de vacanta in care poti sa iesi foarte ieftin, in functie de ce pretentii ai, dar iti permite o mobilitate foarte mare", ne-a mai declarat directorul Ecoline Rent-a-car.

Costurile cu campingul pentru 4 persoane, la Navodari, este de 180 de lei pe zi, dar pentru doua persoane, camparea te duce undeva la 120 de lei sau poate chiar mai putin in unele campinguri mai putin amenajate.

"De obicei ai un gratar pe care-l scoti afara. Nu prea se gateste inauntru pentru ca iti umpli dormitorul cu miros de mancare. Multi dintre cei care au astfel de masini sunt pregatiti cu mobiliere extensibile, cu o plita, cu un gratar si se gateste in exterior", opineaza specialistul.

Preturi de inchiriere

La categoria lux, daca vorbim de inchirierea unei autorulote, pretul de pornire al uneia este de minim 100 de euro pe zi, iar daca sunt rulote din 2020, pretul urca la 150-180 de euro pe zi. Tarifele difera si in functie de perioada in care alegeti sa le inchiriati. Spre exemplu vara sunt mai scumpe. Anul acesta a fost exceptie pentru ca, fiind la mare cautare acest gen de masini, si preturile de inchiriere au fost mai mari.

In schimb pentru rulote si autorulote ceva mai vechi si cu un confort mediu, preturile de inchiriere pornesc de la 90-100 de lei pentru o rulota si de la 200-250 de lei pentru o autorulota.

Confortul intr-un iaht pe uscat

"In autorulote, de obicei, pentru ca sunt mai scumpe, cam ce se vede pe la noi, sunt autorulote mici, si acolo, intr-adevar, fata de o rulota este mult mai inghesuit. Intr-o rulota, paturile sunt mai confortabile, sunt dotate cu tot felul de gadgeturi si fiecare spatiu este exploatat la maximum pentru depozitare sau diverse facilitati. Sunt foarte ingenios gandite", afirma expertul.

Cand folosesti o rulota si cand, o autorulota

Potrivit lui Vlad, vacanta cu o rulota se preteaza mai mult cand te deplasezi si stai mai mult intr-un loc. "In cazul meu, noi mergem la mare si stam 4-5 saptamani. Iar vacanta cu autorulota este una ceva mai dinamica, in care ai mai multe destinatii si te duci, de exemplu, sa faci turul tarilor nordice. Te duci, dormi intr-o parcare pe autostrada, vizitezi, stai doua trei zile intr-un loc. Sau, mai merge si pentru iesiri de weekend", afirma Virgiliu Vlad.

Acesta este de parere ca daca mergi la mare cu autorulota, este pierdere de bani, pentru ca autorulota pe care au luat-o second hand si ai dat 30.000 de euro, sa spunem, este mai incomod de stat in ea decat o rulota de 7-8.000 de euro.

In plus, rulota iti ofera si confortul deplasarii cu masina tractoare.

"Poti lasa rulota in camping si pleci cu masina sa explorezi, daca vrei sau sa te aprovizionezi. Sau in cazul meu, cand mergeam la mare, lasam rulota acolo si apoi plecam in tara unde mai aveam treaba si apoi ma intorceam. La autorulota este mai greu sa faci asta, iar cei care au autorolte de obicei au si biciclete pentru deplasat sau niste mici scutere", a mai spus Virgiliu Vlad.

Specialistul recomanda ca inainte de a cumpara o astfel de masina este de preferat sa inchiriati inainte una pentru a vedea daca intr-adevar se preteaza pe preferintele voastre, mai ales ca investitia intr-o rulota sau autorulota nu este deloc una de neglijat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vacanta cu rulota, #vacanta cu iahtul de uscat, #vacanta cu autorulota, #costuri autorulote , #vacante