Unde fugim de acasa si de pandemie. Locuri de refugiu izolate si mai putin cunoscute din Romania

Miercuri, 05 August 2020, ora 06:14
6801 citiri
Unde fugim de acasa si de pandemie. Locuri de refugiu izolate si mai putin cunoscute din Romania
Foto: Facebook/Tara mea

E miezul verii, vreme de vacanta. Rabdarea si celor mai responsabili dintre noi e pusa la grea incercare, pandemia ne-a ostenit pe toti si ne-a impovarat cu griji necunoscute pana acum. Am vrea sa fugim cat mai departe de toate astea si totusi sa ramanem in siguranta.

Dupa lunga perioada de izolare ce pare sa nu se mai sfarseasca, toata lumea viseaza la vacanta. Cum aglomerarile sunt de evitat acum, poate asta e momentul cel mai potrivit pentru a porni in cautarea unor destinatii mai putin stiute, dar deosebit de frumoase, din tara noastra.

STUFARISURILE DE LA SIC

Comuna clujeana Sic este situata la 60 de km distanta de Cluj-Napoca.

Dupa Delta Dunarii, Rezervatia de la Sic este cea mai mare intindere de stuf din Romania, care impreuna cu Lacul Stiucilor, cel mai adanc lac natural dulce al Romaniei, formeaza o asa numita "delta" a Transilvaniei.

Stufarisul are o suprafata de 220 de hectare, iar suprafata totala a rezervatiei este de 505 hectare, unde traiesc nenumarate specii de pasari, amfibieni si reptile.

Atractiile principale sunt, insa, pontonul din lemn, lung de un kilometru, care strabate de la un capat la altul intinderea de stuf, turnul de observare si cele doua foisoare, unde va puteti opri sa va relaxati si sa admirati frumusetea locului de la inaltime.

Acest paradis din inima Transilvaniei este adorat de fotografi -verdele stufului, albastrul cerului si puntea nesfarsita din lemn vechi intalnindu-se la orizont creaza un efect vizual coplesitor.

In plus, linistea netulburata decat de adierea vantului prin stuf, trilul pasarilor si oracaitul broastelor e absolut terapeutica.

Exista doua trasee din Cluj spre Sic:

*Cluj-Napoca - Apahida - Rascruci - Iclod - Gherla - Lacul Stiucilor, Sacalaia - Sic (59 km)

*Cluj-Napoca - Apahida - Juc Herghelie - Jucu - Visea - Coasta - Stufarisurile de la Sic (40 km)

In apropierea stufarisului se afla Lacul Stiucilor, cel mai adanc lac natural dulce al Transilvaniei (sapte metri) singurul lac pe care se formeaza plauri, insule plutitoare de stuf, la fel ca in Delta Dunarii.

Lacul Stiucilor e, bineinteles, plin de stiuci si reprezinta un important popas pentru multe specii de pasari, in timpul migratiei, dar si un loc ideal de clocit pentru mai mult de 20 de specii de pasari.

Si, daca tot ati ajuns in Sic, nu puteti sa nu vizitati Muzeul Dansului, o pasiune adusa la viata de un olandez indragostit de meleagurile si traditiile locului, care daca ii calcati pragul va va intampina prietenos si va va prezenta cele 460 de perechi de cizme de dans, pe care a reusit sa le adune de la sicani, din 2004 de cand a cumparat casa, pana azi.

CASCADA BIGAR

Una dintre cele mai spectaculoase caderi de apa din lume (clasata in 2013, de The World Geography, pe primul loc in clasamentul celor mai frumoase cascade unice din lume) cascada Bigar este situata in Bozovici, judetul Caras-Severin, si este parte din Parcul National Cheile Nerei-Beusnita.

Din Bucuresti pana la Cascada Bigar sunt in jur de 452 de kilometri.

Traseul de access catre cascada se face prin drumul national DN57B - Anina - Poneasca - Valea Minisului - rezervatie. Drumul se urmeaza doar pana in dreptul Cascadei Bigar, inainte de a ajunge in satul Bozovici. Este un drum asfaltat, intr-o stare foarte buna.

La numai doar 20 km de Cascada Bigar, este o alta zona de poveste: in comuna Rudaria, din Caras-Severin, puteti vedea cele mai frumoase 22 de mori de apa din tara.

Complexul Rudaria face parte din patrimoniul UNESCO si este o zona unica in sud-estul Europei.

Cea mai apropiata localitate unde se poate gasi cazare este chiar Bozovici.

Preturile in pensiuni pornesc de la 30 de euro pe noapte si pot creste in functie de preferinte. Puteti insa alege o cazare si in localitatile Anini sau Valiug, unde preturile nu difera foarte mult.

SATUL MAGURA

Satul Magura apartine de comuna Moeciu, judetul Brasov, si este parte din Parcul National Piatra Craiului.

Asezat in varf de munte, aerul, linistea, peisajele, ulitele lui, oamenii mereu zambitori, mancarea sanatoasa iti vindeca trupul si sufletul de zgura orasului.

Satul Magura este la doi pasi de Prapastiile Zarnestiului -o zona splendida, cu un drum ingust, care despica muntele in doua, de ai impresia ca-i poti auzi inima.

Drumul prin Prapastiile Zarnestiului continua cu mai multe trasee montane, cel mai cunoscut fiind cel pana la Cabana Curmatura.

La doar o ora de mers pe jos din Magura este un alt sat pitoresc, Pestera, care ofera o priveliste de o frumusete amutitoare.

Din Pestera se pot zari si Bucegii, in partea stanga, si Muntii Piatra Craiului, in dreapta.

Din Magura pana in Pestera se poate ajunge doar pe jos, Dar cine se duce pana in varful muntelui, ca sa se plimbe cu masina?

SANCTUARUL URSILOR

Sanctuarul de ursi, LiBEARty, este cea mai mare rezervatie de ursi bruni din lume si se afla la Zarnesti, la 38 Km de orasul Brasov.

LiBEARty a facut subiectul unui documentar de sapte episoade, realizat de postul de televiziune londonez Animal Planet. Jurnalistii de la National Geographic au vizitat si ei rezervatia, pentru a afla povestile ursilor de la LiBEARty.

Sanctuarul ursilor este o experienta unica, mai ales pentru copii, care pot privi ursii de la cativa metri si pot invata despre importanta protejarii animalelor.

ROZARIUL DE LA MANDRULOC SAU EUTOPIA GARDENS

In localitatea Mandruloc, din judetul Arad, este amenajat cel mai mare rozariu din Sud-Estul Europei, care include 2000 de soiuri de trandafiri, multi dintre ei premiati cu aur la diferite concursuri internationale.

O rapsodie de parfumuri si culori care, la fiecare doua saptamani, capata nuante diferite.

Un loc de vis si de neuitat.

MALDIVELE DE LA AGHIRES

Lacul, supranumit si Laguna Albastra, datorita culorii apei incarcata cu praf de argila alba, este situat la aproximativ 30 de kilometri de Cluj-Napoca, in comuna Aghiresu, judetul Cluj.

Laguna albastra de la Aghires nu este un lac natural, ci s-a format pe locul unei foste exploatari de caolin. In gropile excavate s-a adunat ploaia, iar terenul nisipos din jur a fost sculptat de siroaiele de ploaie.

Tot acest peisaj de poveste este inconjurat de mult stufaris si o padure de gorun.

Vacanta frumoasa!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
România joacă în Ungaria la Campionatul European. Adversarele din grupă după tragerea la sorți
Naţionala de handbal feminin a României va evolua în grupa B, la Debrecen, la Campionatul European din 2024, cu reprezentativele Muntenegru, Cehia şi Serbia, potrivit tragerii la sorţi de joi,...
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
Lipsa eficienței energetice a clădirilor publice costă România 6 miliarde de lei pe an. Ce am putea face cu acești bani
România are peste 242.000 de clădiri publice al căror consum este peste 200-250 kWh/metrul pătrat, iar media recomandată la nivel european este de 140kWh/metrul pătrat, se arată într-un...
#coronavirus, #pandemie, #vacanta, #vara, #Romania, #Cluj, #Arad, #brasov, #Magura, #Eutopia Gardens , #vacante