Unde evadam dupa 15 mai: Doar la munte sau si in Delta sau pe litoral? Iata ce spune seful Turismului din Guvernul Orban

Miercuri, 06 Mai 2020, ora 11:25
14841 citiri
Unde evadam dupa 15 mai: Doar la munte sau si in Delta sau pe litoral? Iata ce spune seful Turismului din Guvernul Orban
Foto: Arhiva Pixabay

Dupa doua luni de izolare apasatoare, romanii vor putea, in sfarsit, incepand din 15 mai, sa evadeze si sa isi petreaca si cateva zile departe de casa, in mijlocul naturii.

Au promis-o atat premierul Ludovic Orban, cat si ministrul de Interne, Marcel Vela. Niciunul dintre membrii Executivului n-a explicat, insa, clar: unde anume vom putea pleca, pentru cat timp si ce vom putea, de fapt, sa facem in aceste evadari din oras.

Marcel Vela a fost primul care a anuntat, intr-o interventie telefonica la Antena3 ca, dupa ridicarea starii de urgenta, romanii vor putea face drumetii la munte. Sau vor putea iesi la o plimbare cu bicicleta in natura. Si chiar la pescuit, cata vreme nu se aduna in grupuri mari, riscand sa raspandeasca sau sa contracteze noul coronavirus.

Ulterior, Vela a explicat ca probabil, dupa data de 15 mai, romanii vor fi obligati, in continuare, sa completeze declaratii pe proprie raspundere, atunci cand parasesc localitatea in care se afla. Dar ca in aceste declaratii ar putea exista o rubrica pentru deplasari in natura.

"Da, poate. Va scrie in declaratia pe propria raspundere ca se duce in Sinaia sa faca un traseu montan (cu mentionarea perioadei - n.red.) si se duce. Deci la plecare in afara orasului se va completa o declaratie, probabil, nu o dau ca si certa, pentru ca va decide Comitetul National pentru Situatii de Urgenta", a transmis Marcel Vela, potrivit RTV.

Intr-o conferinta de presa care a durat o ora si jumatate, premierul Ludovic Orban a confirmat parte dintre informatii: romanii vor putea, intr-adevar, sa mearga la munte dupa data de 15 mai.

Intrebat, insa, de un reporter al ProTV daca - in timpul drumetiei pe munte - oamenii vor avea unde sa se opreasca pe traseu sa bea o cafea (in conditiile in care restaurantele si barurile vor ramane inchise si dupa data de 15 mai - n.red.), Orban a sugerat zambind ca jurnalistul ar putea foarte lesne sa isi ia un termos pe munte, pentru a se bucura de cafeaua adusa de acasa.

Lasand, insa, gluma la o parte, romanii care s-au saturat de stat in casa se pot intreba acum pe buna dreptate: putem pleca doar la munte - cum au anuntat ministrii liberali - sau vom putea merge si pe litoral?

Si daca plecam, important ar fi sa stim daca ne vom putea caza undeva, pe drum, sau daca nu cumva pana seara vom fi obligati sa revenim acasa.

Iar cata vreme avem voie la pescuit - asa cum au anuntat Marcel Vela si Ludovic Orban - am putea cumva sa plecam in Delta? Si nu in ultimul rand, ar fi de aflat daca - fie si cu restaurantele inchise - hotelurile si pensiunile pe care le vom intalni in drum vor avea voie sa ne livreze, in regim de room-service sau take-away, ceva de mancare. Nu de alta, dar cine se cazeaza la hotel s-ar putea sa nu vrea sa manance, doua-trei zile la rand, doar sandvisuri si conserve aduse de acasa.

In plus, Guvernul ar trebui sa le spuna romanilor care deja s-au hotarat sa se retraga in natura, dupa data de 15 mai, ce sa faca in aceste zile: sa inceapa inca de pe acum sa sune la hoteluri si pensiuni si sa isi rezerve locuri? Sa ia legatura cu furnziori de echipamente - cum ar fi barcile de pescuit sau bicicletele de off-road si sa le inchirieze in avans? Sau mai degraba, ar fi indicat ca oamenii sa mai astepte o vreme, pana cand Guvernul va spune clar ce urmeaza dupa ridicarea starii de urgenta...

Despre toate acestea am vorbit cu secretatul de stat Razvan Pirjol, responsabil cu portofoliul Turismului, in cadrul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri.

Vom putea ramane la hotel sau va trebui sa ne intoarcem noaptea acasa?

L-am intrebat, inainte de toate, pe Razvan Pirjol daca iesirile in natura pe care le vom putea face dupa data de 15 mai vor fi de o zi sau daca ne vom putea caza, pe traseul nostru, la hoteluri si pensiuni. Si daca vom putea sa si mancam, in regim de room service sau de take-away, de la respectivele hoteluri sau pensiuni.

"Nu cred ca ar putea exista vreo piedica legislativa care sa ne impiedice sa ne cazam la un hotel sau la o pensiune. De altfel, dupa cum bine stiti, unitatile de cazare nu sunt inchise prin efectul ordonantelor militare.

Cele care au inchis, in ultimele saptamani, au facut-o din lipsa de clienti (in conditiile in care, pe durata starii de urgenta, romanii n-au avut libertatea de a calatori prin tara, pe distante mari si n-au prea avut nevoie de hoteluri si pensiuni - n.red.).

Sa retinem ca industria ospitalitatii este una a pacii. Orice conflict major de orice natura (inclusiv o pandemie - n.red.) o afecteaza grav.

Cu privire la posibilitatea de a ne caza pe traseu, o problema ar putea-o reprezenta faptul ca unele dintre hoteluri si pensiuni ar putea avea dificultati sa redeschida.

Pensiunile ar putea intampina unele dificultati in aprovizionare (mai ales in situatia in care statul le-ar putea impune sa isi achizitoneze diverse materiale sanitare, crearea unor circuite etc - n.red.).

Iar unitatile hoteliere mai mari ar putea avea probleme cu personalul. Ele se pregateau sa redeschida. Dar cum acest lucru nu s-a mai intamplat, e posibil ca parte dintre angajatii sezonieri sa se fi reprofilat deja. Si-au gasit altceva de facut si vor fi greu de inlocuit.

Faptul ca un hotel n-a mai deschis inseamna ca s-a intrerupt acolo un intreg lant de activitati si de aprovizionare.

Sigur ca unitatile de cazare isi vor relua activitatea, dar nu neaparat cu viteza maxima", ne-a declarat Razvan Pirjol.

Intrebat daca vom putea manca la hoteluri si pensiuni, secretarul de stat a spus ca nu s-a interzis niciodata room service-ul. Iar acesta ar putea livra, poate, si cateva portii de mancare pe care turistul sa le poata lua la pachet pe traseu.

In context, Ravzan Pirjol a spus ca isi aminteste si de vremurile in care tinerii mergeau la munte cu sandvisuri puse la pachet de parinti. Si ca vremurile respective nu i s-au parut deloc urate.

Astazi, insa, unui turist care plateste sute de lei pe o noapte de cazare s-ar putea sa nu-i convina sa manance doar ce a cumparat de la vreun supermarket. Asa ca problema ar trebui lamurita, in urmatoarele zile.

Doar la munte sau si in Delta sau pe litoral?

"E putin probabil ca o lege sa ne restrictioneze destinatia, atata vreme cat prin prezenta noastra intr-un anumit loc nu cream aglomeratie si premise pentru raspandirea bolii.

Daca va putea un turist sa mearga la pescuit in Delta? Nu stiu daca va fi o prevedere legala care sa spuna ca nu poti merge in Delta.

Problema acolo este ca accesul nu este neaparat facil. Distantele de parcurs sunt mari. Si e clar: nu se vor putea organiza actiuni de turism in masa, imediat dupa 15 mai. Asa ca exista posibilitatea ca o pensiune sa nu deschida pentru numai 2-3 turisti care au decis sa mearga acolo, la pescuit", ne-a mai spus Razvan Parjol.

Ramane de vazut si daca vom putea merge pe litoral. Razvan Pirjol nu ne-a raspuns clar nici ca da, nici ca nu.

In teorie, daca doar ne plimbam cu sky-jetul pe apa, spre exemplu, n-am provoca aglomeratie si poate nici n-am risca sa raspandim noul coronavirus.

Si poate ca nici daca ne-am plimba, in cuplu, pe plaja, n-am reprezenta un pericol pentru sanatatea celorlalti. Singura problema este ca, daca si alte cateva mii de romani gandesc asa, plaja s-ar umple cat ai clipi cu oameni veniti la malul marii tocmai cu intentia de a evita aglomeratia!

O astfel de situatie ar trebui reglementata clar de Guvern, in zilele care urmeaza. Pentru ca nimeni nu vine la mare, la inceput de vara, doar ca sa se inchida in camera de hotel, indiferent cat ar fi ea de luxoasa!

L-am mai intrebat pe Razvan Pirjol si ce le recomanda romanilor, pentru cele cateva zile ramase pana la ridicarea starii de urgenta: sa inceapa sa isi rezerve locuri la pensiuni si hoteluri? Sa inceapa sa isi inchirieze, la telefon, sky-jeturi, barci de pescuit si biciclete? Sau mai degraba sa astepte informatii certe de la Guvern.

"Parerea mea este ca acum cuvantul-cheie este 'rabdare'. Haideti sa mai avem putina rabdare. Ar fi mare pacat sa ne grabim tocmai acum si sa riscam sa pierdem tot ce am obtinut. Am evitat aglomeratia de Paste si de 1 Mai. Si chiar ar fi pacat sa nu ne bucuram de efortul pe care l-am facut si sa ne trezim, din nou, intr-o situatie dificila.

Parerea mea este ca oamenii pot suna si ii pot intreba pe operatori cum stau lucrurile in zona in care vor sa se deplaseze. Si sunt convins ca operatorii le vor fi de folos", a mai spus Razvan Pirjol.

Ziare.com a incercat sa afle de la mai multi antreprenori din turism - in special din zona litoralului si a Deltei - daca stiu ce sa le raspunda turistilor care suna si daca vor deschide dupa data de 15 mai. Pana acum n-am primit niciun raspuns.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#turism stare urgenta coronavirus munte mare , #destinatii