Un put de la Mina Anina devine obiectiv turistic: Care ar fi atractia

Vineri, 04 Martie 2016, ora 15:21
5338 citiri
Un put de la Mina Anina devine obiectiv turistic: Care ar fi atractia
Foto: Pexels

Putul Numarul 1 al fostei Intreprinderi Miniere Anina ar putea deveni obiectiv turistic, daca autoritatile locale si cele judetene vor reusi sa acceseze fonduri europene.

"Noi am reusit sa cumparam de la lichidator intregul ansamblu - Putul 1, un ansamblu de monumente istorice de Clasa A si, prin urmare, am demarat proiectul privind conservarea si transformarea acestui patrimoniu intr-un Muzeu al Banatului Minier, proiect la care participa si Consiliul Judetean Caras-Severin.

In acest sens, am contractat firme de arhitecti din Alba Iulia si din Bucuresti. Proiectul se deruleaza pe doua planuri, unul de suprafata, pentru a se putea reabilita cladirile-monument, si unul de subteran, pentru a se putea folosi galeria de aductiune, pentru ca turistul sa intre prin galerie si sa ajunga in put, pe o platforma belvedere, de unde sa urmareasca traseul de exploatare folosit inainte vreme", a declarat Gheorghe Romanu, primarul orasului Anina.

Valoarea proiectului este de circa 3,5 milioane euro, fapt pentru care administratia oraseneasca intentioneaza sa il implementeze cu ajutorul fondurilor europene.

Mina Anina se va inchide

Prin acest proiect, se doreste salvarea celor mai vechi cladiri, originale, de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Este vorba de Casa masinii de extractie pe aburi, pe care localnicii o numeau Marisca, apoi, din cladirea in care au fost cazanele inainte, se va salva doar partea dintre ziduri, dar si Casa putului ori vechiul turn de racire si atelierele lacatusilor.

De altfel, si in Strategia de dezvoltare a orasului Anina este prevazuta si transformarea zonei intr-una turistica, iar un obiectiv care leaga trecutul de prezent, dar si de viitor, ar fi fosta exploatare miniera, respectiv Putul numarul 1.

"Proiectul arata extraordinar. Daca nu se pune in aplicare, din intregul ansamblu nu vom mai putea arata nimic copiilor nostri din ceea ce a fost si ar fi pacat, pentru ca orasul nostru datorita carbunelui si a minei a prosperat. De aceea tinem atat de mult la realizarea acestui proiect.

Masina de extractie cu aburi avea doua pistoane care lucrau in tandem. Tamburul masinii, care a mai ramas, nu a putut fi furat. Masina a functionat fara oprire, din 1911, pana in august 1985, cu o singura intrerupere scurta, de doar o saptamana, cand axul masinii s-a rupt. A fost o masina foarte bine realizata, la constructia ei participand mesteri din Germania, din Anglia si din Budapesta.

Marisca este comparata de unii cu masina de pe Titanic, desi aceea era construita in patru pistoane. In plus, masina de extractie cu aburi avea o putere de 1.200 de cai putere, in timp ce masina de pe Titanic avea 13.000 C.P. In 1985, a avut loc un accident, moment in care s-a decis inlocuirea masinii cu aburi, cu una electrica. S-a optat pentru o masina de productie URSS, numita de mineri, Natasa", afirma Cristian Mosoroceanu, fost administrator al Minei Anina.

La Anina, dupa accidentul din ianuarie 2006, in care au murit sapte mineri, statul a hotarat inchiderea minei, chiar daca rezervele de carbune de aici ar mai asigura exploatarea pentru o suta de ani, potrivit fostului administrator.

Atunci au fost disponibilizati minerii ramasi, iar un an mai tarziu, la finele lui 2007, mina s-a inchis.

Orasul Anina este asezat intr-o zona deosebit de frumoasa, din Banatul Montan, la doar 36 km de municipiul-resedinta de judet, Resita, la o altitudine de 645 metri.

Printre principalele oportunitati turistice se regasesc si prima cale ferata montana din tara, Anina - Oravita, dar si Cheile Carasului, Cheile Minisului sau zonele de agrement din apropierea lacurilor Buhui, Marghitas si Minis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mina Anina obiectiv turistic, #turisti put mina Anina , #atractii