Un american vrajit de magia Transilvaniei a vazut insa si coruptia si saracia: Banii pentru scoala pot ajunge in vila varului primarului

Duminica, 06 Mai 2018, ora 22:38
9101 citiri
Un american vrajit de magia Transilvaniei a vazut insa si coruptia si saracia: Banii pentru scoala pot ajunge in vila varului primarului
Foto: Arhiva Pixabay

Taramul Transilvaniei continua sa-i cucereasca si sa ii intrige totodata prin unicitatea frumusetii si istoriei sale pe turistii straini care o viziteaza si care nu ezita sa impartaseasca apoi lumii intregi impresiile despre linistea, peisajele, bucataria si atmosfera din aceasta regiune.

Atrasi in inima Romaniei in special de povestile cu creaturi insetate de sange si de fotografiile ce infatiseaza un univers rural misterios pentru multi dintre ei, vizitatorii de pe alte meleaguri constata rapid ca legendele infricosatoare sunt simple "glume cu vampiri", iar realitatea pe care ajung sa o respire, sa o vada, sa o traiasca, sa o atinga si sa o guste este de-a dreptul "fascinanta".

Acesta este si cazul lui Christopher Bagley, care a semnat un articol publicat saptamana aceasta in revista de calatorie Conde Nast Traveler, ce prezinta "distorsiunea temporala fascinanta a Transilvaniei" sub titlul "The Bewitching Time Warp of Transylvania, Romania".

De la prima parere pe care si-a format-o odata patruns in Transilvania, aceea ca toata lumea se "holbeaza" la el, autorul care a strabatut satele din centrul tarii la volanul unei masini inchiriate minunandu-se pe parcurs de "dealurile verzi punctate de capite de fan gigantice", viata rurala si bisericile medievale, a constatat in scurt timp ca intaia impresie nu reflecta realitatea.

"Aceasta regiune este una dintre ultimele din Europa in care rezista obiceiurile preindustriale, unde multi agricultori inca se deplaseaza cu caii si carutele si taie fanul cu coasa, asa ca Fordul meu inchiriat a atras atentia", scrie Bagley.

"Mai este si faptul ca Transilvania, o regiune cu o suprafata aproximativ egala cu cea a Kentucky, marginita pe doua laturi de Muntii Carpati, a fost cucerita de-a lungul secolelor de aproape toti conducatorii straini cu o inclinatie imperialista. Daca orasul in care te-ai nascut ar fi fost condus, printre altii, de huni, mongoli, tatari, turci, habsburgi si otomani poate ca suspiciunile pe care le-ai avea legate de straini ar fi indreptatite".

Magia Transilvaniei, armonia cu natura

Apoi, odata cu intelegerea "complicatei istorii a Transilvaniei", senzatiile devin si mai profunde. "Inteleg de ce din ce in ce mai multi calatori au fost vrajiti de acest loc. Desi urcusurile si coborasurile din istoria Transilvaniei au lasat in urma lor o cultura incredibil de bogata si de complexa (si fabuloasa arhitectura ce o insoteste), in multe sate viata de zi cu zi ramane la fel de simpla, sincronizata cu ritmul naturii. Nu e de mirare ca printre fanii Transilvaniei se numara multi europeni privilegiati - inclusiv printul Charles", noteaza autorul articolului.

"Transilvania este unul dintre putinele locuri unde inca mai poate fi regasit stilul de viata de acum sute de ani, cand natura si fiintele umane traiau intr-o armonie mult mai mare", este citata Jessica Douglas-Home, o londoneza a carei fundatie, Mihai Eminescu Trust (MET), a condus "eforturile de a proteja aceste sate de abandonare sau modernizarea excesiva" si care opereaza un numar tot mai mare de "pensiuni simple si confortabile, pe care calatorii le pot inchiria pentru aproximativ 50 de dolari pe zi", dupa cum relateaza Bagley, care si-a petrecut prima noapte intr-o astfel de locuinta, in Malancrav.

De la fereastra acesteia el a putut observa unele dintre obiceiurile din zona, printre care "parada neoficiala a vacilor", care se intorc de la pasune putin inainte de apus si recunosc portile caselor unde sunt asteptate de proprietari pentru a fi mulse.

Pe langa "minunile arhitecturii traditionale in stil gotic" pe care le-a descoperit in bisericile fortificate, multe dintre acestea incluse in patrimoniul mondial UNESCO, autorul articolului s-a aratat mirat de generozitatea unui cuplu din Malancrav care i-a oferit lapte cald, "direct de la uger", pe care l-a baut dintr-o inghititura dupa "un scurt moment de panica", dar si doua rate pentru a le lua cu el in California. De asemenea, el nu a uitat sa mentioneze gastronomia locala, in special supa de pui cu galuste si sarmalele, "mancare consumata la cativa metri de locul in care a crescut".

Magie fortata de saracie si coruptie

Totusi, "tot acest farmec bucolic vine la pachet cu cateva realitati mai putin magice", mentioneaza el.

"Fermierii transilvaneni folosesc carute trase de cai si pluguri nu pentru ca sunt pitoresti, ci pentru ca sunt mai putin costisitoare decat tractoarele. Romania, care a aderat la Uniunea Europeana cu numai 11 ani in urma, ramane una dintre cele mai sarace tari din uniune si una dintre cele mai corupte; acordarea de fonduri alocate pentru o noua scoala ar putea ajunge sa finanteze o vila pentru varul primarului, creand o multime de provocari pentru grupurile de conservare precum MET.

O alta problema o reprezinta cresterea brusca a localnicilor din Bucuresti, unii dintre acestia care au gasit de munca in Europa de Vest si apoi s-au intors pentru a cumpara sau a construi case de vacanta in zonele rurale. Din moment ce multi localnici inca asociaza aspectul rustic cu saracia din mediul rural, preferintele lor in materie de design se apropie adesea de ceea ce e nou si stralucitor.

Codurile stricte privind constructiile au fost implementate in zonele istorice, insa aplicarea lor lasa de dorit. Uneori, spune Douglas-Home, MET are doar cateva ore la dispozitie pentru a interveni inainte ca un nou proprietar sa distruga o duzina de rame de ferestre sculptate manual pentru a le inlocui cu altele din plastic", se arata in articol.

Eforturile depuse de MET in Viscri pentru conservarea cladirilor traditionale si sustinerea mestesugurilor locale sunt mentionate de autor, care noteaza de asemenea ca acestea au "readus la viata" acest sat sasesc "minuscul" in care exista astazi numeroase case de oaspeti restaurate, ce pastreaza elementul de simplitate, departe de lumea tehnologiei, fapt constatat de Christopher Bagley si in Miclosoara, un alt sat in care sunt incurajate vechile metode de constructie.

"Chiar daca am petrecut in sat (Valea Zalanului) doar aproximativ 24 de ore, deja incep sa simt un sentiment de posesie legat de acest loc in timp ce ma opresc sa culeg o crenguta de menta salbatica. Apoi zaresc cel mai neasteptat lucru: o masina. Este o Toyota gri, cu numar de Bucuresti, care circula putin cam repede. In sfarsit, inteleg ce simt localnicii. Cine este acest strain care intra in satul meu drag? E randul meu sa ma opresc si sa ma holbez la un intrus. Evident neintimidat, soferul imi zambeste amabil si ma saluta dand din cap. Nu ma pot abtine: zambesc si ii raspund facandu-i cu mana", incheie autorul articolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Transilvania Christopher Bagley coruptie Romania , #destinatii