UE propune organizarea unui summit dedicat turismului, un sector puternic lovit de criza COVID-19

Marti, 21 Aprilie 2020, ora 15:34
3245 citiri
UE propune organizarea unui summit dedicat turismului, un sector puternic lovit de criza COVID-19
Foto: Arhiva Pixabay

Comisarul european pentru piata interna, francezul Thierry Breton, a propus marti organizarea, in lunile septembrie-octombrie, unui summit european dedicat turismului, un sector puternic lovit de consecintele pandemiei de coronavirus.

Acest sector, care este responsabil pentru 12% din locurile de munca si 10%-11% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, este deosebit de afectat de masurile de carantina si restrictiile de deplasare introduse pentru a opri raspandirea coronavirusului.

Saptamana trecuta, Fondul Monetar International a atras si el atentia asupra riscurilor cu care se confrunta tarile din sudul zonei euro, Spania, Italia, Portugalia si Grecia, ale caror economii sunt puternic dependente de veniturile din turism, informeaza AFP.

Marti, cu prilejul unei videoconferinte cu eurodeputatii, Thierry Breton, a propus "organizarea, in septembrie sau octombrie, daca situatia sanitara o va permite, a unui summit european dedicat turismului".

Acest summit ar putea avea loc chiar si in luna iunie, in sistem de videoconferinta, a precizat un purtator de cuvant al comisarului pentru piata interna. Potrivit acestuia, ideea este de a reuni actorii institutionali, autoritatile publice, regionale si locale precum si firmele din industria turismului.

Obiectivul summit-ului

Breton a precizat ca summit-ul ar avea drept obiectiv "analizarea modului cum va arata turismul dupa criza si punerea la punct a unei foi de drum spre un turism european, durabil, inovativ si rezistent".

Breton a insistat de asemenea asupra necesitatii de a apara companiile europene din domeniul turismului, care ar putea fi vizate de investitorii straini.

Acest sector "trebuie de asemenea sa se protejeze fata de strategiile agresive de investitii ale tarilor non-europene care ar putea vedea in criza actuala o oportunitate de a achizitiona companii europene renumite la preturi mici. Voi acorda o atentie deosebita impreuna cu statele membre pentru ca instrumentele noastre de supraveghere a investitiilor straine sa fie in stare de alerta", a spus Thierry Breton.

Saptamana trecuta, in Romania, un numar de 15 organizatii din turismul romanesc s-au constituit in Alianta Pentru Turism (APT), o structura informala deschisa si constituita voluntar pentru salvarea si relansarea acestei industrii dupa criza provocata de noul coronavirus.

Urmareste LIVE cele mai cele mai importante informatii despre pandemia de coronavirus din Romania si din lume

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#efecte turism pandemie coronavirus , #turism