Trei zile in Singapore: Ce sa vezi, unde sa mananci si ce nu poti rata - Fotoreportaj

Autor: Cristina Maria Chiorean - fotograf
Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 18:15
25451 citiri
Trei zile in Singapore: Ce sa vezi, unde sa mananci si ce nu poti rata - Fotoreportaj
Foto: Cristina Maria Chiorean/CandiLens

O vizita scurta in Singapore poate fi inclusa cu usurinta in planul tau de vacanta pentru Asia.

Odata ajuns in Singapore, legatura cu una dintre tarile apropiate cum ar fi Malaezia sau Indonezia, pentru o vacanta mai lunga, se face usor prin companiile aeriene low-cost AirAsia sau SilkAir. Astfel, iti recomand sa alegi aeroportul Changi din aceasta tara ca aeroport de tranzit.

Singapore sau orasul luminilor, cum imi place sa mi-l amintesc, este un oras-stat cu o atmosfera relaxanta si oameni prietenosi. Noi am vizitat aceasta tara de-a lungul a trei zile, timp in care am bifat majoritatea obiectivelor turistice emblematice.

Poate te intereseaza sa citesti si despre Dala - Viata de cealalta parte a raului

In mod special, pe langa atractiile turistice descrise mai jos, mi-au placut curatenia orasului, eficienta si profesionalismul localnicilor si abundenta spatiilor verzi pentru relaxare.

Prima zi

Gradinile din Singapore

Dimineata

O vizita la doua dintre cele mai faimoase gradini din Singapore, Gradina Botanica si parcul care poarta numele de Gardens by the Bay trebuie sa se afle pe lista oricarui turist.

Este de recomandat sa vizitezi Gradina Botanica la inceputul zilei, pentru a evita temperaturile ridicate de dupa pranz. Aici ajungi usor cu metroul care are statie chiar la Gradina Botanica. Din 2015, aceasta gradina se afla inscrisa pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

In prima parte a vizitei, iti recomand sa te plimbi prin parcul cu intrare gratuita al Gradinii Botanice. Aici vei observa localnici trecuti de prima tinerete care practica Tai Chi sau Yoga, grupuri de dadace care imping carucioare in care se odihnesc copiii expatriatilor sau grupuri de copii de gradinita care alearga prin iarba.

Din loc in loc, vei intalni panouri pe care sunt indicate locatiile diverselor gradini. Ne-au placut mult padurea de bambus si cea de foioase. Iti recomand ca ultima oprire sa o faci la gradina cu orhidee. Aici se plateste intrare, dar este punctul de atractie principal al intregii Gradini Botanice. Vei avea nevoie de aproximativ o ora pentru a te bucura de diversele specii de orhidee plantate cu maiestrie printre plante verzi sau montate pe arcade.

Orhideea este floarea nationala a tarii. Astfel, ai sa observi aranjamente de orhidee in diverse locuri, cum ar fi aeroportul Changi, magazine, hoteluri.

Pranz

Imediat ce iesi din gradina cu orhidee, pe partea dreapta se gaseste restaurantul Halia, cu preparate proaspete, multe pe baza de peste si fructe de mare. Iti recomand sa iei pranzul aici.

Noi am ales sa gustam cea mai apreciata reteta a bucatarului - Chilli Crab Spaghettini, paste cu rac in sos de rosii si ardei iute. Sucurile naturale cu ghimbir si miere ne-au inviorat dupa o dimineata lunga. Restaurantul este foarte popular, deci este bine sa ajungi chiar cand se deschide, la ora 12:00, pentru a gasi loc.

Dupa-masa

Pentru cateva ore poti sa hoinaresti prin magazinele de tip mall de pe bulevardul Orchard, strada care se afla la scurta distanta pe jos de Gradina Botanica. Insa daca esti obosit poti sa te odihnesti cateva ore la hotel.

Seara

Indreapta-te spre parcul Gardens by the Bay. Aceasta atractie este foarte populara. Aici ai sa intalnesti cel mai mare numar de turisti. Poti alege metroul pentru a ajunge aici. Statia MRT cea mai apropiata de parc este Bayfront.

In parc exista trei atractii principale: the Supertree Grove, the Flower Dome (sera cu flori, predomina orhideele) si the Cloud Forest (sera care prezinta vegetatia tropicala care creste la peste 2000 m altitudine). Pentru fiecare dintre cele trei atractii se percepe o taxa de intrare.

Nu te grabi sa ajungi inainte de ora 18:00. Atmosfera devine deosebita atunci cand luminile care imbraca structurile sub forma de copaci de la Supertree Grove se aprind.

The Gardens by the Bay sunt aproape de hotelul Marina Bay Sands, cladire cu o arhitectura unica, ce iti atrage privirea precum un magnet. Daca ai posibilitatea si nu esti foarte obosit, urca cu liftul pana la unul dintre cele trei baruri situate in structura sub forma de barca, ce uneste cele trei turnuri ale hotelului.

Noi am luat un aperitiv la bar si am fost norocosi sa admiram luna imensa si portocalie care se ridica pe cer. De acolo, poti privi de la inaltime golful Singapore cu barcile ancorate peste noapte si copacii luminati din Gardens by the Bay.

De cealalta parte, se afla zgarie-norii impresionanti din districtul financiar al orasului si Theatres by the Bay, doua cladiri cu un acoperis sub forma de cupola, comparat cu forma fructului numit durian.

A doua zi

Mostenirea Culturala

Singapore a fost timp de mai bine de un secol o colonie britanica, avand o colectie impresionanta de cladiri coloniale. A fost prima tara din Asia in care am laudat indrazneala si inovatia pentru arhitectura viitorului, dar in acelasi timp am apreciat grija si respectul pentru istoria tarii, observate in munca depusa pentru restaurarea si mentinerea cladirilor vechi.

Cateva dintre ele au fost transformate in muzee, cum ar fi cladirea care gazduieste Muzeul National sau cea in care se afla Muzeul Civilizatiilor Asiatice.

Pregateste-te pentru o plimbare lunga si de neuitat, admirand cladiri superbe si invatand despre cultura si istoria tarii. Ia o harta cu tine si urmareste itinerarul de mai jos.

Dimineata

Incepe traseul de la hotelul Raffles, o bijuterie arhitecturala. Aici poti sa ajungi cu metroul oprindu-te la statia MRT Raffles Place. Admira exteriorul acestei cladiri finalizata de catre fratii Sarkies in 1887.

Cei trei frati au ramas cunoscuti pentru constructia unor hoteluri de lux in foste colonii asiatice, cum ar fi hotelul Strand din Yangon, Myanmar sau hotelul Eastern Oriental din Penang, Malaezia.

Treci strada si indreapta-te spre Catedrala Sf. Andrei pentru o scurta vizita. Biserica nu este impozanta, daca ne gandim la imaginea unei catedrale, dar are o arhitectura frumoasa fiind varuita in alb.

Vei trece apoi pe langa Galeria Nationala, care ocupa fostele cladiri coloniale ale Primariei si Curtii Supreme. Muzeul il vei vizita doar spre finalul zilei. Treci mai departe si opreste-te cateva minute in fata Casei Parlamentului, cladire finalizata in 1827, care a fost transformata intr-un spatiu ce gazduieste evenimente culturale si care acum se numeste Casa Artelor. In fata cladirii se afla uriasele statui ale pasarilor Myna.

Continua plimbarea spre raul Singapore. Dupa cativa metri, te vei afla in fata statuii lui Sir Thomas Raffles. Acesta este considerat fondatorul unui Singapore modern si care a ajuns exact in acel loc in 1819, cu o barca.

Admira casele vechi si pitoresti care se afla de cealalta parte a raului. Acestea par pitice in comparatie cu zgarie-norii districtului financiar care le inconjoara.

Dupa o scurta plimbare, la stanga, de-a lungul raului, vei ajunge la Muzeul Civilizatiilor Asiatice, un loc interesant care iti descrie diversele etnii asiatice care s-au stabilit in Singapore.

Cladirea a fost finalizata in 1867 si a gazduit in trecut o parte din administratia coloniala. Vei avea nevoie de aproximativ o ora si jumatate, doua ore sa vizitezi exponatele muzeului. La iesire admira de la distanta turnul cu ceas de la Teatrul si Sala de Concerte Victoria.

Continua itinerariul trecand de cealalta parte a raului pe podul Anderson. Acesta a fost finalizat in 1910 si te va impresiona printr-o structura metalica complexa. De partea cealalta a raului se afla hotelul Fullerton, cladire folosita de britanici pentru a adaposti birourile Postei.

Este util de stiut ca exista un tunel care leaga hotelul de parcul Merlion si care poate fi folosit pentru a ajunge la celebra statuie a lui Merlion, care este un personaj jumatate peste, jumatate leu.

Dar deocamdata traverseaza podul si continua drumul la dreapta spre aleea care te va duce prin fata caselor traditionale ce le admirai mai devreme. Majoritatea au fost transformate in restaurante si baruri, cu cele mai multe deschise doar seara.

Continua plimbarea spre Clarke Quay, o alta zona plina de restaurante si baruri frecventate indeosebi seara de catre turisti. Nu am gasit aceasta zona la fel de pitoreasca precum promenada de langa podul Anderson, in schimb am servit un pranz delicios aici.

Pranz

Ne-am amintit de o recomandare pentru un restaurant de burgers la Clarke Quay. Fiind ora pranzului, ne-am hotarat sa il incercam. Restaurantul se numeste Clubul Macelarilor (The Butchers Club), iar meniul este format din diverse feluri de burgers.

Secretul este ca restaurantul usuca fiecare bucata de vita importata din Australia pentru diferite perioade de timp. Rezultatul este ca bucata de carne se topeste in gura. Ca orice restaurant din Singapore, nu este ieftin, dar merita experienta.

Dupa-masa

La o scurta distanta de Clarle Quay se afla biserica armeana cu frumoasa casa parohiala in stil colonial a preotului si muzeul Peranakan. Acest muzeu se afla intr-o veche cladire ce a fost finalizata in 1912, iar apoi folosita ca scoala. Acum acest muzeu prezinta viata si cultura comunitatilor Peranakan, care sunt formate indeosebi din descendenti ai migrantilor chinezi care s-au amestecat cu populatia locala a zonei (indonezieni, indieni etc).

Majoritatea chinezilor ajunsi in aceasta zona erau comercianti bogati, care au adoptat modul de viata colonial si care erau mai putini loiali imparatului chinez.

Acestia au o identitate si cultura aparte pe care le vei descoperi in acest muzeu. Vei ramane impresionat de bijuteriile frumoase si delicate facute manual, din aur.

Dupa-masa iti recomand sa vizitezi Galeria Nationala cu opere de arta clasica si moderna. Nu ai nevoie de mai mult de o ora si jumatate pentru aceast muzeu.

Seara

Incheie seara admirand apusul portocaliu reflectat in hotelul Marina Bay Sands si savurand un aperitiv la barul aflat pe acoperisul Muzeului National. Nu foarte multi turisti stiu de el. Nu uita sa privesti si terenul de cricket din fata muzeului, iar la stanga si la dreapta terenului admira cele doua cladiri vechi, coloniale, ambele cluburi sportive.

Ziua 3

Un mix de culturi

Dimineata

Singapore este un oras-stat, cu un mix de culturi, asa cum ai descoperit vizitand muzeul Peranakan.

Astazi iti propun sa vizitezi doua cartiere populare din Singapore: Chinatown si Little India. Poti opta pentru bus-urile turistice Hop On/Hop Off sau metroul care are statii in ambele cartiere.

Daca optezi pentru autobuzul turistic, ai posibilitatea sa te opresti si in alte zone interesante, cum ar fi pe strada araba sau la moscheea sultanului.

Mie mi-a placut mai mult cartierul chinezesc pentru ca este mai intins, cu stradute cochete si sunt mai multe obiective turistice de vizitat.

Chinezii reprezinta cel mai numeros grup etnic din Singapore. Cartierul chinezesc are o atmosfera placuta, cu toate ca este destul de aglomerat, atat cu localnici, cat si cu turisti.

Prima oprire trebuie sa fie la punctul turistic pentru a primi gratuit o harta cu punctele de interes din zona. Punctul turistic se afla chiar langa Buddha Tooth Relic Monastery.

Pranz

Sunt multe restaurante chinezesti foarte bune si la preturi acceptabile. Noua ne-a placut atmosfera de pe strada Amoy, cu mici restaurante si cafenele, in apropiere de Thian Hock Keng Temple.

Daca nu ai luat pana acum masa intr-un hawker center, un spatiu cu numerose taverne micute in care se mananca mancare traditionala buna si ieftina, iti recomand sa incerci astazi un astfel de loc. In cartierul chinezesc se afla Maxwell hawker center cu peste 100 de taverne cu specialitati locale.

Dupa-masa

Nu renunta la o vizita scurta in Little India, pentru a vedea templele indiene, renumite pentru statuile colorate care le impodobesc si pentru a cumpara vreun suvenir ieftin de la zecile de magazine mici, de familie.

Seara

Daca este ultima ta seara, poti sa optezi intre doua atractii aflate in Marina Bay. Una dintre ele este Singapore Flyer, roata imensa care timp de 40 de minute iti ofera o vedere de neuitat spre golful Singapore si cladirile emblematice ale orasului.

Un alt mod placut de a incheia scurta vacanta este de a te urca pe una dintre barcile de croaziera care pleaca la intervale regulate de pe esplanada. Te vei afla direct in mijlocul spectacolului de lumini care incepe aproximativ la ora 8 seara.

Aceste scurte excursii cu barca sunt foarte populare, de aceea fii pregatit sa te inghesui printre turistii entuziasmati care fac poze neintrerupt. Calatoria cu barca dureaza aproximativ 40 de minute.

Daca vrei sa petreci o seara linistita, ramai pe esplanada, langa Theatres by the Bay, unde poti sa urmaresti spectacolul de lumini in timp ce asculti muzica clasica live, gratuit.

Transport

Noi am folosit doar metroul care se numeste MRT. Trei cuvinte definesc metroul din Singapore: usor, rapid si ieftin. Ai nevoie de 30-40 de minute pentru a ajunge de la aeroportul Changi la Marina Bay cu metroul.

Taxiurile, toate cu aparat de taxat, nu sunt foarte scumpe in cazul in care, dupa ce aterizezi, vrei sa ajungi mai usor la hotel.

Noi am mers mult pe jos. Plimbarile au fost placute, cu trafic lejer, pentru ca evitam orele de varf. Singapore are multe bulevarde largi cu cafenele sau mici localuri unde te poti odihni.

Hotel

Sunt atat de multe posibilitati de cazare in Singapore! Daca ai un buget restrans, rezerva un hotel in cartierul chinezesc. Pentru o vacanta de neuitat, verifica preturile si ofertele hotelurilor cu vedere spre Marina Bay.

Important

Daca calatoresti cu copii, nu trebuie sa lipseasca din program o vizita pe insula Sentosa. Aici vei avea dificultati in a alege intre multitudinea de activitati: parcul acvatic, gradina zoologica, acvariul, Studiorile de Film Singapore etc.

De retinut ca in Singapore nu se mananca sau nu se bea apa in metrou sau in statiile de metrou. Iar ca o nota amuzanta la final este bine de stiut ca in Singapore nu se vinde guma de mestecat, in schimb ai de ales dintr-o gama variata de bomboane mentolate.

Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
#fotoreportaj calatorie Singapore , #destinatii