Trei intr-o motocicleta cu atas: Aventurile unor romani care au vizitat 41 de tari Interviu

Marti, 08 Decembrie 2015, ora 08:23
24438 citiri
Trei intr-o motocicleta cu atas: Aventurile unor romani care au vizitat 41 de tari Interviu
Foto: Facebook/Mihai Barbu

Mihai Barbu este un fotograf care in aceasta vara a avut parte de o aventura la care multi viseaza.

Alaturi de sotia, Oana, si de fiul sau, Vladimir, romanul a vizitat 41 de tari in patru luni si totul cu o motocicleta cu atas.

Daca va intrebati cum a reactionat Vladimir, un baiat de doar patru ani, pus in fata unei astfel de aventuri, aflati ca pustiul nu a simtit lipsa a nimic, in afara de verisoara sa, dupa cum ne-a povestit chiar fotograful Mihai Barbu intr-un interviu acordat Ziare.com.

Nici macar atunci cand parintii simteau frigul sau foame, micul aventurier nu s-a plans si nici nu a intrebat cand se intorc acasa.

Cu ce ganduri ati plecat in aceasta calatorie care s-a dovedit a fi vacanta vietii?

Nu putem spune ca am avut ganduri, sperante sau planuri. Noi am plecat la drum cu gandul sa stam cat mai mult timp plecati, fara o limita impusa de timp, dar in acelasi timp stiind ca, daca nu ne place, dupa doua saptamani ne intoarcem fara regrete. Speram sa nu fie asta "vacanta vietii", ci mai degraba o vaga incalzire pentru o alta calatorie, cine stie unde, cine stie cand.

In cate tari ati ajuns in total?

Am adunat un total de 41 de tari. 40 din Europa si una din Africa.

Cati kilometri ati parcurs si cat timp ati stat exact plecati?

28.000 de kilometri timp de patru luni si cateva zile.

Ati simtit vreun moment ca sunteti in pericol?

Din fericire nu sau, ma rog, asa imi aduc aminte acum. Am avut momente cand am simtit un sentiment straniu de teama, prin Maroc, cand vedeam nebuniile care se intampla in trafic. Dar, slava Domnului, n-am avut parte de nici cel mai mic incident neplacut. Au mai fost, de asemenea, zile cand simteam ca poate nu e ok toata povestea asta, cu atatia kilometri departe de casa, dar astea sunt sentimente pe care oricine se incumeta la asa ceva le are. Nu vad nimic iesit din comun.

Care a fost cea mai periculoasa zona prin care ati trecut?

Nu cred ca am trecut prin zone periculoase. Inconstient nu sunt si nu mi-as duce familia in locuri unde sa stiu ca nu e ok. Am fost, sa zicem, in zone prin care nu merge nimeni in concediu, pentru ca a vazut la televizor ca nu e sigur, cum ar fi Kosovo. Nu e chiar asa. Nu e ca la televizor.

Ce v-a ramas intiparit in minte? Care este primul lucru la care va ganditi cand va amintiti de aceasta vacanta?

E greu de ales un singur lucru. Si nu mi-as permite sa vorbesc in numele Oanei si al lui Vladimir. In ceea ce ma priveste, sunt multe franturi, care mi s-au intiparit in minte si de care imi aduc aminte cu drag. Oana tinandu-l in brate pe Vladimir, care doarme, in atas, pe ploaie, "As putea merge asa un milion de kilometri"-ul soptit Oanei pe coasta Dalmata, zambetul lui Vladimir in timp ce statea langa o maimuta, intr-o padure. Cam asa.

Dupa ce ati vizitat zeci de tari, este vreuna in care v-ati muta?

Le povesteam prietenilor, cand ne-am intors, ca daca e o tara in care mi-ar placea sa locuiesc, fara sa-mi fi dorit vreodata sa plec din Romania, aceea ar fi Spania. Si tot eu ziceam ca, daca exista o tara in care toata lumea ar trebui sa locuiasca, dar unde n-as putea locui eu, aceea cu siguranta e Danemarca.

Dar una in care nu ati vrea sa mai mergeti?

As reveni cu placere in fiecare din tarile prin care am trecut. Mai ales ca, am spus-o si o repet, nu am vazut 41 de tari. Doar am trecut prin ele.

Cat a costat cu totul aceasta aventura, daca ne puteti spune? Ati plecat cu mai multi bani de acasa sau v-ati adaptat pe parcurs?

Calatoria ne-a costat in jur de 2.000 de euro pe luna. Cred ca e o suma de bun simt, avand in vedere ca am fost trei, plus motocicleta. Mancare, cazare, benzina, intretinere, alte cheltuieli. Am plecat cu o suma, dar natura profesiei mele (fotograf) imi permite sa mai fac ici-colo, cate un banut pe drum.

Cum a rezistat, Zair, motocicleta dvs, drumului? V-a creat probleme? Ati ajuns in vreun service?:)

Zair a rezistat excelent. Eu sunt de parerea ca, daca vrei ca o motocicleta (masina) sa aiba grija de tine, trebuie, la randul tau, sa ai grija de ea. Probleme nu am avut decat de ordin minor. La service-uri am ajuns, chiar la foarte multe. Avantajul de a calatori pe o motocicleta rara e faptul ca la dealerii oficiali te simti ca in familie. Asadar, opream la dealeri mai degraba sa ne cunoastem si sa bem o cafea, povestind, decat pentru probleme.

Cum a fost cu dormitul? Unde ati innoptat?

Pentru ca am calatorit, totusi, pe un buget redus, majoritatea noptilor le-am dormit la cort, in principal in camping. Daca n-a fost cort, atunci au fost prieteni, romani sau nu. La hotel am dormit rar, cu precadere in ultima parte a vacantei, cand ne apropiam de casa, si dadeam pe hotel cat am fi dat pe un loc la cort in campingurile Europei civilizate.

Cum a privit Vladimir, baietelul dvs, aceasta calatorie?

E greu sa raspund. Mi-e greu pana si mie, ca tata, sa smulg de la el cateva pareri despre marea scofala europeana. Imi pare ca el vede lucrurile simplu, cumva ca aceasta haladuiala e ceva normal si ca am facut-o pentru ca... asa se face, asa e normal. Nu l-am auzit sa se laude la gradinita, nu l-am auzit sa ne puna noua intrebari despre asta-vara. M-as bucura mult ca vazutul lumii sa ramana normalitate pentru fiul meu.

S-a adaptat greu vreunei situatii?

Nu, ba mai mult. In toate situatiile in care noua, parintilor, ne-a fost frig, foame sau mai stiu si eu, somn, Vladimir era zen. Oricat de greu ar fi de crezut, acest copil n-a spus niciodata "mi-e frig", desi am mers la foarte putine grade, plus ploaie, in tarile nordice.

I-a lipsit ceva de acasa?

In afara de verisoara lui, Maria, n-a pomenit pe cineva de care sa-i fie dor. Din nou, cum spuneam mai sus, "Cand mergem acasa?" e una dintre intrebarile pe care in patru luni nu le-am auzit de la Vladimir.

Ce sfaturi aveti pentru cei care vor sa incerce o astfel de aventura?

Sa ma creada cand spun ca e mai usor decat pare. Ca daca au copii, sa stie ca acestia nu reprezinta o piedica, ci un motiv in plus sa pleci la drum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mihai Barbu calatorie motocicleta atas, #Mihai Barbu calatorie lume, #Mihai Barbu fotograf , #vacante
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
De azi se mai poate face o astfel de „excursie”?