Top 7 lucruri pe care nu le stiai despre insula Creta

Advertorial
Vineri, 09 Aprilie 2021, ora 17:18
11202 citiri
Top 7 lucruri pe care nu le stiai despre insula Creta
Creta FOTO: unsplash.com

Creta, cea mai mare insula greceasca si a cincea ca suprafata din Marea Mediterana, atrage anual milioane de turisti din toate colturile lumii. Cu plaje unice si deosebit de frumoase, soare din abundenta, o cultura bogata, peisaje spectaculoase si un univers culinar savuros, insula zeilor scaldata in apele Marii Egee si Mediterane reprezinta un adevarat paradis. Creta isi incanta vizitatorii cu cladiri si locuri superbe, insa nu este deloc usor de descoperit. Iata cateva lucruri interesante pe care cel mai probabil nu le stiai despre aceasta destinatie exotica:

1. Este locul unde a inceput civilizatia europeana moderna

Considerat locul de nastere al lui Zeus, Creta reprezinta pentru Europa zona unde a inceput civilizatia. Insula se afla la intalnirea a trei continente - Africa, Asia si Europa, asa ca este o rascruce culturala. Minoienii, prima civilizatie avansata din Europa i-au oferit numele de Creta si au locuit aici aproape 1.500 de ani, pana cand insula a fost afectata de tsunami, dupa eruptia vulcanului Santorini.

2. Palatul Knossos este cea mai mare atractie istorica a insulei

La 5 kilometri de Heraklion, Creta, se afla Knossos, cel mai vechi oras din Europa si centrul ceremonial si economic al minoicilor. Un loc de legenda si cel mai mare sit arheologic din Creta, palatul Knossos ascunde o poveste extrem de interesanta. Se spune ca regele Minos l-ar fi rugat pe artistul Daedalus sa construiasca un labirint sub palat pentru a-l inchide acolo pe Minotaur, fiul reginei Pasiphae, care era jumatate om si jumatate taur. Palatul Knossos este a doua cea mai populara atractie moderna din Grecia, dupa Acropole.

3. Creta are propria limba, literatura, arta si cultura

De-a lungul timpului, insula Creta a gazduit romani, turci, evrei, arabi, venetieni si britanici. Prin urmare, dialectul local, greaca cretana, este unul neobisnuit de bogat si include multi termeni din limba araba, engleza, latina, dar si din greaca standard. De asemenea, in Creta s-au dezvoltat instrumente muzicale importante - mandolina, harpa sau vioara, insula are si poezia ei, Mantinade, iar dansul reprezinta o parte foarte importanta a mostenirii culturale. Cretanii sunt mandrii de traditiile si obiceiurile lor, dar au si o loialitate apriga fata de cultura regionala, de la propria limba si pana la arta, muzica, olarit, bucatarie si multe altele.

4. Cel mai mare defileu din Europa este in Creta

Cheile Samariei, cel mai lung defileu din Europa, masoara aproape 18 kilometri si este renumit printre drumetii. Trecatoarea le ofera turistilor posibilitatea de a admira in zona faimoasele capre kri kri, o specie aflata pe cale de disparitie. Defileul Samaria include si o parte importanta din zona parcului national, cel mai mare din sud-vestul insulei. O excursie pe Cheile Samariei poate dura 8 ore.

5. Bautura emblematica a insulei este Tsikoudia

Chiar daca este binecunoscut faptul ca Ouzo este bautura nationala a Greciei, insula Creta se mandreste cu propria sa licoare. Este vorba despre Tsikoudia, o bautura spirtoasa, obtinuta prin fermentarea cojilor si a samburilor de struguri ramase dupa presare. Tsikoudia are o concentratie de alcool de 40-65%, iar multi dintre localnicii de pe insula au propriile lor retete dupa care produc aceasta bautura traditionala.

6. Vederi subacvatice de pana la 40 de metri

Se spune despre Creta ca are cele mai limpezi si frumoase ape din Mediterana si ca poti sa vezi pana la 40 de metri in adancul marii. Pe insula, plajele si apa marii sunt atat de curate incat majoritatea locurilor au fost decorate cu distinctia internationala Blue Flag.

7. Creta este o insula muntoasa

In aceasta zona fermecatoare ai posibilitatea de a te bucura de plaje deosebite si ape calde, dar si de munti si vai. In vestul insulei se afla Lefka Ori - Muntii Albi, in centru este Muntele Idi cu cel mai inalt varf din Creta, Psiloritis, de 2.456 de metri, iar in est se situeaza Muntele Dikt. De asemenea, Creta se bucura si de peste 3.000 de pesteri naturale.

O adevarata minune a naturii, Creta se bucura de o foarte mare apreciere in randul turistilor. Amplasata pe coloana vertebrala a unei creste de munti submarini ce leaga Asia Mica de Africa, aceasta insula ofera turistilor numeroase oportunitati de distractie si relaxare fiind una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Creta, #destinatii de vacanta, #vacanta, #vacanta Creta , #destinatii