Tenerife, insula lunilor de miere

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 20:15
4786 citiri
Tenerife, insula lunilor de miere
Foto: Arhiva

O adevarata destinatie de vis pune cinci conditii: primavara vesnica, plaje superbe, ocean cristalin, munti inalti si departe de orice forfota metropolitana.

Toate cele cinci conditii sunt indeplinite cu varf si indesat de insula Tenerife - principala reprezentanta a arhipelagului Canare.

Un mic paradis

Daca, la aceste detalii, mai adaugam carnavalul anual (februarie-martie) si hotelurile luxoase, este destul sa intelegem de ce mii de tinere perechi se inghesuie sa-si petreaca luna de miere in acest colt paradisiac.

Intregul arhipelag este o destinatie de vis, dar insula Tenerife este cea mai mare si mai atragatoare pentru persoanele simandicoase.

Nu exista iarna - temperatura nu scade niciodata sub 15 grade - dar nici canicula nu se instaleaza acolo unde oceanul adie o briza permanenta.

Desi redusa ca dimeniuni - 75 km lungime si 50 km latime - insula are o clima variata: in timp ce sudul este secetos, prielnic zilelor de plaja, in nord ploua frecvent, iar vegetatia luxurianta atrage seara turistii, dupa ce s-au prajit toata ziua la soare.

Faptul ca insula s-a format prin eruptii vulcanice nu trebuie sa sperie pe nimeni: acestea au avut loc cu 3,5 milioane ani in urma si nu sunt de prevazut altele in viitoarele milenii. Din cand in cand, au loc mici cutremure, cel mai recent fiind cel din 2002, cu magnitudinea 4 pe scara Richter.

O aventura turistica in adancul oceanului

La primul contact cu insula, turistului nu-i vine sa-si creada ochilor, privind decorul presarat cu vile in toate stilurile, hoteluri de toate felurile, piscine si parcuri, gradini si localuri, plaje pe tot conturul insulei si muntele care o domina de la inaltimea lui de 3.717 m, cu peste un kilometru mai inalt decat Omul sau Caraimanul nostru.

Este o incantare sa privesti de pe plaja insorita si calda caciula de zapada ce impodobeste varful acestui munte vulcanic.

Gradina zoologica inclusa in parcul exotic LoroParc este cea mai mare atractie de acest fel din Europa, facuta anume sa lase amprenta unui cadru cat mai natural si salbatic.

Nu exista plaje private, toate sunt publice si frecventabile fara restrictii. Turoperatorii locali se lauda cu plaja "Las Teresitas", recunoscuta pentru nisipul sau, cel mai alb si cel mai fin din Europa.

Apa oceanului, limpede si ferita de poluari, permite pimbari cu salupe anume construite, cu structura din material trasparent. Iti da senzatia ca ai patruns in lumea acvatica, printre balene, delfini, pisici de mare si alte specii.

Fauna marina s-a obisnuit in asemenea masura cu ambarcatiunile, incat, spre bucuria vizitatorilor, pestii nu se feresc din calea lor.

Ultimul popas al descoperitorului Americii

Un punct de atratie inedit este "Masca", vechiul sat si punct de refugiu al piratilor, pastrat neschimbat pana astazi. Vizitatorul are ocazia sa priveasca fascinat vizuinele ascunse ale acestor raufacatori disparuti.

Localnicii si-au facut o mica afacere, oferind un fel de placinta aurie si branza de capra, cu pretentia ca acestea erau chiar mancarurile predilecte ale piratilor. Mananci si te simti, pentru cinci minute, pirat.

In imediata apropiere se afla si insula "La Gomera", locul unde Cristofor Columb a facut ultimul popas, in drumul lui istoric de descoperire a Lumii Noi.

Nu trebuie uitat nici carnavalul anual desfasurat in Tenerife, in perioada februarie-martie si care se vrea a fi o replica a celui de la Rio. Pastrand proportiile, este mai putin grotesc, dar inspirat si intim.

Cat costa o luna de miere?

Nimeni nu-si face iluzii ca ce este bun este si ieftin. Dimpotriva, luna de miere, la un hotel de cinci stele, pentru cele doua persoane, cu micul dejun inclus, costa in jur de 5.000 euro.

La aceasta, se adauga pranzul si cina, platite cash, care pot duce la inca 3.000 euro, daca insurateii isi doresc ceva lux, sau pot reveni ieftin de tot, daca se multumesc cu hrana "la pachet", in camera.

Celelalte distactii sunt toate contra cost. Accesul in gradina zoologica este 30 euro de persoana, o ora de plimbare cu iahtul costa alti 50 euro, un umbrar pe plaja costa 10 euro pe zi, o barca inchiriata 100 euro. Nici satul piratilor nu se viziteaza gratis.

Moda lunilor de miere

Desi preturile par destul de piperate, o luna de miere in Tenerife si-o permit multi europeni. Este atat de atragatoare, incat, intr-un interviu acordat ziarului spaniol "Il Paese", o familie de germani, care si-a petrecut luna de miere in martie 1962 pe insula, arata ca isi repeta, de atunci cate o "luna de miere" in fiecare an, la fel de fericita, ca in prima zi.

Acelasi ziar a avut curiozitatea sa-i intervieveze, insa, si pe altii, mai tineri, afland ca exista persoane care si-au facut obiceiul sa-si faca anual cate o "luna de miere", dar de fiecare data cu alt partener(a).

Se pare ca insula Tenerife este atragatoare atat pentru adevaratele luni de miere, cat si pentru cele "de proba". Totul e posibil, daca te tine buzunarul.

O luna modesta dureaza o saptamana

Daca nu te tine buzunatul, te multumesti cu mai putin. Agentiile de voiaj din Romania au pachete de programe de cate 7-8 zile, la pretul de 700-900 euro de persoana (orientativ), incluzand transportul cu avionul, hotelul si micul dejun.

Fireste, cu cat sunt stelele mai putine, cu atat pretul scade. Exista si oferte mai avantajoase, pentru buzunare mai modeste, pentru pretentii mai mici.

Insula Tenerife este una din putinele locatii din lume unde lipsesc ofertele extrasezon pentru simplul motiv ca lipseste insusi extrasezonul: primavara relativ vesnica face ca acolo sezonul sa fie totdeauna "full".

Pentru cine nu-si poate permite o luna, solutia este o saptamana de miere. Pe cine nu-l tine buzunarul nici pentru atata, se poate rezuma la un weekend de zaharina. Costa sub 150 euro, plus transportul.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#atractii Tenerife, #luna miere Tenerife, #costuri vacanta Tenerife, #oferte cost Tenerife , #insule