Taberele pentru parinti si copii - Cu ce ii ajuta pe cei mici si mari si cat costa

Joi, 18 August 2016, ora 08:14
9638 citiri
Taberele pentru parinti si copii - Cu ce ii ajuta pe cei mici si mari si cat costa
Foto: PlaYouth

In ultimii ani, in Romania a prins contur un nou tip de activitate, care ii aduce impreuna pe cei mici si mari, cu beneficii de ambele parti. E vorba despre taberele pentru copii si parinti.

Si contrar a ceea ce ar putea crede unii, nu numai mamele sunt cele care li se alatura celor mici in astfel de vacante cu un itinerariu bine stabilit, ci si taticii, ba chiar si bunicii.

"Am avut in tabere copii insotiti de mama sau de tata, de bunica, de ambii parinti sau un parinte si doi copii, un parinte si un copil si un nepot. In fiecare tabara au fost prezenti minimum 2 tatici", a declarat pentru Ziare.com, Aida Zodie, din partea Centrului de Psihoterapie Cuore, care organizeaza astfel de tabere de 5 ani.

Cine sunt cei care-si iau cateva zile libere, isi fac bagajul si pleaca in aventura cu cel mic? "In general, sunt parintii implicati in educatia copiilor, parinti dornici sa relationeze cat mai mult cu acestia, sa-si depaseasca nivelul de confort oferit de linistirea copilului cu ajutorul tabletei, parintii care au inteles ca traim in perioada transferului de la stilul parental autocrat la cel permisiv, dar care stiu ca nici acesta nu este o solutie si vor sa gaseasca o cale prin care sa-si educe copiii cu respect", ne-a declarat Aida Zodie.

Iar cererea e in crestere, dupa cum ne-au asigurat reprezentanti ai mai multor organizatii si asociatii din Romania care fac astfel de tabere periodic. "Ea exista printre parintii constienti de importanta timpului petrecut alaturi de copiii lor si tinde sa se dezvolte", a declarat pentru Ziare.com Ana-Maria Mindruta, din partea PlaYouth.

"Suntem la a 5-a editie si am batut recordul la inscrieri. In mai putin de 6 zile s-au ocupat cele 40 de locuri disponibile in ambele perioade stabilite", a declarat pentru Ziare.com si Mirela Loghin, fondator al organizatiei Lumea lui Momo, care face astfel de tabere tot de 5 ani.

In acest caz, primele tabere au avut loc intr-o zona de poveste, dar necunoscuta pe harta turistica a tarii, intr-un sat pe nume Nocrich. Parintii si copiii au fost instalati la cort sau in camere cu cate 10 paturi. S-a mancat hrana gatita la ceaun si s-a mers la toaleta comuna sau "in fundul curtii".

Anul acesta, destinatia a fost Plaiul Domnesc, in tinuturile Runcului, insa s-a pus mai mult accesul pe confort. "Si chiar daca acum cautam case frumoase si confortabile, nu am renuntat la conceptul de mini-tabara de corturi, caci este o experienta mult dorita de copii, cu multe beneficii pe termen scurt si pe termen lung", a mai spus Mirela Loghin.

De ce ar fi o idee buna ca parintii sa mearga impreuna cu copiii in tabara? "Din taberele noastre de familie copiii pleaca acasa conectati la parintii lor, bucurosi, entuziasti si dornici de reintoarcere (avem 10 familii care ne insotesc deja de vreo 3 ani), cu prieteni noi, cu borcanul de amintiri intesat cu povesti si experiente, cu mai multa incredere de sine si, as zice, mai autonomi si independenti.

Altii cu julituri, genti de pietre adunate de pe te miri unde, bete, dar mai ales cu prieteni", a mai spus fondatorul organizatiei Lumea lui Momo.

"In aceste vremuri grele pentru toti, cand adultii sunt foarte conectati la lumea exterioara, joburi, credite, piedici de tot soiul, conflicte, o astfel de tabara te aduce impreuna si iti reaminteste cum este sa iti fie bine.

Nu doar ca recomand parintilor astfel de tabere, dar le impartasesc ca atunci cand ceva nu merge in relatia lor, relatia de cuplu sau relatia parinte-copil sa isi puna intrebarea despre cum a fost ultima oara cand au petrecut timp impreuna, cat timp s-au putut dezlipi de telefon sau computer, de grijile cotidiene, ce lucruri au facut impreuna, dar mai ales cum s-au simtit dupa", atrage atentia reprezentantul aceleiasi organizatii.

Daca in cazul copiilor e lesne de imaginat de ce astfel de tabere sunt utile (copiii capata mai multa incredere in ei insisi, independenta, dezvoltarea de abilitati psiho-motrice si cognitive, cresterea nivelului de inteligenta emotionala, potrivit Aidei Zodie) si o bucurie, iata ce le aduc celor mari aceste sejururi de sapte zile, cat insumeaza in general o astfel de vacanta: "Parintii pleaca din tabara cu bucurie in suflet, cu aha-uri de genul 'ia uite, inca mai stiam jocul acesta din copilarie!' sau 'am descoperit ca am cel mai cuminte copil din lume!' ori 'ii multumesc sotiei mele ca a tras de mine sa vin aici, plec din aceasta tabara cu o multime de lectii de viata si ii sunt recunoscator ca exista in viata mea!'" - Lumea lui Momo.

Pleaca din vacanta cu gust de supa de linte si sos de caju cu patrunjel (de ce nu?), "cu amintiri in toate culorile, cu pietricele adunate te miri de unde, cu mituri demontate, pleaca conectati la familiile lor, iar unii chiar cu convingeri noi, pe care sa le aseze in 'lada de zestre' a copiilor. Si mai pleaca cu prieteni de familie si ne bucuram sa auzim despre cum continua mai departe intalnirea petrecuta in tabara", afirma Mirela Loghin.

Toate acestea se adauga altor plusuri: "relationarea mai buna cu copilul, comunicarea in termeni de respect reciproc si de exprimare a nevoilor, increderea parintelui in copil si a copilului in parinte, relaxare si schimb de experienta cu alti parinti", dupa cum a explicat Aida Zodie, din partea Centrului de Psihoterapie Cuore.

Activitati de tabara

Cat despre activitatile ce umplu aceste zile de tabara, acestea sunt diferite, de la caz la caz. In taberele organizate de Lumea lui Momo, cuvantul de ordine este conectarea. Iar aceasta se realizeaza cel mai bine prin joaca oferita intr-un spatiu de siguranta emotionala.

"Orice parinte care isi doreste sa ajunga la copilul sau, sa intre in lumea lui, o poate face cel mai bine prin joaca. Doar asa poate favoriza apropierea, conectarea si increderea. Asa ca fiecare dimineata incepem cu joaca in familie sau cu drumetii care au intentii clare, astfel incat calatoria sa fie atat un spatiu de recreere, cat si unul de invatare.

Dupa amiezile separam activitatile in workshopuri de comunicare parentala si comunicare de cuplu (oferite de Monica Reu, de la Asociatia de Comunicare Non-Violenta) si ateliere, experiente senzoriale si jocuri de echipa pentru copii, adaptate fiecarei grupe de varsta: 2-3 ani, 4-6 ani, 7-10 ani.

Serile ne strangem in jurul focului, la povesti si cantece de chitara, iar dupa culcarea copiilor, parintii se aduna la noi povesti in jurul unui pahar de vin sau un ceai cald", arata Mirela Loghin.

Parintii si copiii care merg in taberele organizate de Centrul de Psihoterapie Cuore sunt implicati in activitati ca "jocuri, sport, drumetii, vizitarea unor obiective turistice si totodata observarea si indeplinirea unor sarcini de cooperare, comunicare si de sporire a independentei copilului".

Activitatile comune, in taberele PlaYouth, sunt teatru, origami, Treasure Hunt si serile cu tematici diferite (Quiz Night, Board Games, scurt-metraje educationale etc.).

Exista si activitati separate, unele pentru parinti si altele pentru copii. "In prima parte a fiecarei zile avem separat grupul de copii care desfasoara activitati de Dezvoltare de abilitati socio-emotionale si grupul de Parenting, in care se dezbat subiecte de autocunoastere ca stil parental, de exprimare a emotiilor in maniera adecvata fata de copil si de respectare a regulilor, oferirea afectiunii", a mai spus Aida Zodie.

In taberele organizate de PlaYouth, copiii iau parte la atelierele de Storytelling si Bune-Maniere si la activitatea numita Jocurile Copilariei, iar parintii la un curs numit Radacinile problemelor psihologice, impartit pe etape.

Se discuta si despre identificarea solutiilor si a lucrurilor ce pot determina anumite comportamente nesanatoase, atat ale parintilor, cat si ale copiilor.

In plus, parintii si copiii fac "activitati care ii vor ajuta sa isi dezvolte perceptia si modul de gandire. Vor invata prin joc sa observe si, din observatori, sa devina participanti activi. In cadrul taberei vor fi ateliere, workshop-uri si alte activitati, iar ei isi vor putea alege la ce doresc sa participe.

Cu totii invata sa observe totul ca intreg si ca fragment, sa-si puna intrebari, sa investigheze ceea ce stiu deja si ceea ce nu stiu".

"Aducem la suprafata toate metodele (pe cat posibil) de manipulare sociala (frica, consumerism, taxare, valori competitive) care separa oamenii si ii fac sa se simta abandonati. Aceasta considerare vine din faptul ca si noi am fost acolo (situatii de frica, situatii competitive, manipulari si minciuni, abandon intelectual venit din partea parintilor) ", explica Ana-Maria Mindruta, din partea PlaYouth.

"Suntem aici sa ii incurajam si sa ne sporim creativitatea, sa crestem frumos, impreuna. Stim ca inteligenta este diversa, dinamica si distincta, astfel ca pasul urmator este sa regandim educatia si sa intelegem fundamental cum putem sa ajungem la un echilibru cu cei din jur si noi", mai afirma Ana-Maria Mindruta.

Pentru toate buzunarele

In ceea ce priveste preturile, acestea sunt pentru toate buzunarele. La Lumea lui Momo, pachetele de tabara difera de la an la an in functie de perioada, loc, costuri logistice si complexitatea programului. Anul acesta, de exemplu, pachetele de familie au fost intre 2.500 lei si 3.300 lei.

La PlaYouth, unde se organizeaza o astfel de tabara in perioada 3 - 6 septembrie, la Moeciu de Sus, costul este de 1.500 de lei. Acest pret include 3 mese si 2 gustari sanatoase pe zi, de participant, cazarea si programul complet.

Taberele organizate de Centrul de Psihoterapie Cuore costa 1.500 lei/parinte si copil, iar cel mic trebuie sa aiba 3-6 ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tabere parinti copii Romania, #tabere parinti copii preturi, #tabere parinti copii activitati, #tabere parinti copii beneficii , #vacante