FOTO/VIDEO Cum arata sudul litoralului la inceput de martie: Haite de caini, gunoaie si hoteluri darapanate

Autor: Paul Barbu - Redactor
Luni, 01 Martie 2021, ora 23:50
7634 citiri
FOTO/VIDEO Cum arata sudul litoralului la inceput de martie: Haite de caini, gunoaie si hoteluri darapanate

Sudul litoralului arata de parca a fost uitat in timp, undeva in anii '70, atunci cand au fost construite hotelurile de acolo, numai ca, acum si-au pierdut stralucirea si frumusetea. Plajele sunt, in schimb, pline de gunoi si de haite de caini care sunt gata sa te sfasie daca te aventurezi prea mult in zona. Chiar cum pasim pe plaja dam de un fel de put sau fantana din care parca te astepti sa iasa pesonajul de groaza din filmul "The Ring", iar ceva mai departe, un cauciuc de masina "admira" si el marea, printre sticle, cutii si buterii de insecticid.

Pe ici pe colo mai sunt si cativa muncitori care s-au apucat sa repare cate ceva, dar cea mai des intalnita imagine este a celor care sapa canale, spargand trotuare. Pe alocuri, mai vezi cate un hotel in care s-a investit, dar acestea le poti numara pe degetele de la o mana. Si cum spune consultantul in turism, Traian Badulescu, "cu o floare nu se face primavara".

"Vina pentru situatia din sudul litoralului este a autoritatilor din Mangalia pentru ca de acestea tine statiunile de acolo. Iar aici ma refer la Saturn, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Neptun si Olimp. Acolo, tot ce s-a investit in ultimii ani a tinut doar de privati", a declarat acesta.

Din pacate, daca pentru hoteluri s-a mai facut cateva ceva, infrastructura rutiera interna a statiunilor este o aratura de ciment si bitum in care iti pui la grea incercare masina.

"Degeaba avem acele hoteluri modernizate pentru ca turistii sunt descurajati sa vina in zona statiunilor din sud tocmai pentru ca nu exista o infrastrucura rutiera deloc buna. Mai mult, nici cea electrica nu este atat de buna. Seara dupa o anumita ora iti este si teama sa iesi din hotel pentru ca este intuneric total", a mai spus Badulescu.

Peisaje parca rupte din filmele de groaza

Potrivit lui, chiar si daca sunt mai ieftine, hotelurile din sudul litoralului tot nu atrag atat de multi turisti pe cat are potential regiunea.

"In anii '90 Neptun era perla litoralului romanesc, apoi a fost devansata de Mamaia pentru ca a avut un primar care a investit cat de cat acolo. Desi restul actiunilor sale sunt condamnabile, si dupa cum a demonstrat-o justitia, si pedepsibile, Radu Mazare a mai facut cate ceva pentru Mamaia. In schimb, in Mangalia, statiunile care apartin de acest oras au fost lasate in paragina", a mai spus Badulescu.

O simpla plimbare cu masina prin aceste statiuni iti dau impresia ca esti pe platoul de filmare a unui film de groaza sau intr-o lume post-apocaliptica. Buruienile au acaparat ceea ce inainte era o zona verde amenajata si extrem de frumoasa, iar hotelurile de 2 si de 3 stele seamana cu blocurile in care s-a locuit la Pripiat (n.r. - asezarea de langa Cernobil).

"In statiunele care apartin de Mangalia, padurea se combina foarte bine cu plaja si cu aerul sarat al marii. Acolo este una dintre cele mai bune zone balneo din tara. Statiunle acestea erau echivalentul statiunii bulgaresti Albena pentru ca erau destinate mai mult pentru familii cu copii, departe de modelul adoptat de Mamaia sau Vama Veche, cu petreceri zgomotoase, viata de noapte si distractie", a mai spus consultantul in turism.

Potrivit lui, pana autoritatile nu se implica si faptic nu numai declarativ cum au facut-o pana acum, aceasta parte a litoralului romanesc nu are nici o sansa sa fie concurential, chiar daca agentiile de turism si hotelierii de aici mai incearca "marea cu degentul" in investitii turistice.

Ce spune Primaria Mangalia despre fiecare statiune in parte pe site-ul propriu

Saturn

"Punctele de atractie sunt varietatea de baruri (in aer liber, pe plaja ), plajele, in special cea care o desparte de Venus si posibilitatile de cazare la preturi competitive in hoteluri de 2, 3 si 4 stele. Centrul de sanatate din complexul "Hora" si parcurile de distractii recomanda statiunea tuturor categoriilor de turisti".

Venus

"Venus isi merita pe deplin numele inspirat de zeita frumusetii: lacul central (imprejurul caruia au fost dispuse zeci de vile si casute de vacanta intr-o atmosfera de liniste si intimitate). Si tot o sugestie a frumusetii sunt numele feminine ale hotelurilor: Carmen, Raluca, Irina, Corina, Anca, Dana. Cat priveste vegetatia, aceasta face din statiune, in intregul sau, o gradina botanica".

Cap Aurora

"Este cea mai tanara statiune ce se inscrie intr-o fasie de teren de circa 250 m latime, pe o lungime de aproximativ 1 km, intre statiunea Jupiter la nord si Venus la sud, fara sa existe o delimitare de natura geografica a acesteia. Nu intamplator, hotelurile din Cap Aurora au primit numele de pietre pretioase, constructiile avand o conceptie arhitecturala originala si rafinata, exprimata prin descresteri volumetrice pana la nivelul plajei, sub forma unor amfiteatre. Toate au restaurante proprii si acces facil la plaja aflata la 30 - 40 m".

Jupiter

"Structurata pe hoteluri inalte de mare capacitate pe malul marii si constructii joase in zona centrala a statiunii, ofera 8.500 de locuri de cazare in hoteluri de 2 stele.Echilibrul structural al statiunii este completat de verticala indrazneata, supla a hotelurilor de mare capacitate: Capitol, Olimpic, Atlas, Scoica, Cometa etc., toate dispuse perpendicular pe linia tarmului".

Neptun

"Statiunea se incadreaza intre plaja (care separa marea de cele doua lacuri amenajate pentru agrement) si padurea Comorova. Hotelurile de 2 si 3 stele, vilele, restaurantele, barurile, sunt plasate intr-o zona cu vegetatie bogata. Capacitatea de cazare de 8.000 de locuri, precum si policlinica balneara "Doina", atrag anual peste 50.000 de turisti romani si straini".

Olimp

"Construita intr-o maniera occidentala, statiunea Olimp are 8.500 locuri de cazare in hoteluri de 2 si 3 stele. Aici se gaseste ansamblul "Amfiteatru, Panoramic, Belvedere", cel mai mare si mai frumos complex turistic de pe litoralul romanesc. Celelalte hoteluri poarta denumirile provinciilor istorice romanesti: Moldova, Transilvania, Oltenia, Muntenia".

Mai puteti citi:

Salarii inghetate: Cat castiga angajatii din Ministerul Muncii sau Casa de Pensii. Cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar

ANALIZA Ce sanse are Europa sa se apere fara sprijinul SUA in fata unei agresiuni a Rusiei

Cofetarie obligata sa despagubeasca un topmodel pentru ca i-a folosit imaginea fara acordul sau

De ce titlurile de stat Tezaur inceteaza sa mai fie profitabile din aceasta luna. Titlurile de stat, depasite de dobanzile la economii

Niciun partid nu a avansat o propunere pentru inlocuirea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sudul litoralului romanesc, #litoralul romanesc, #statiuni litoral romania , #stiri vacanta