Stramosii nostri traiau in pesteri. Erau mai norocosi ca noi? (Galerie foto)

Sambata, 04 Ianuarie 2014, ora 19:38
10189 citiri
Stramosii nostri traiau in pesteri. Erau mai norocosi ca noi? (Galerie foto)

Stramosii nostri traiau in pesteri, de voie, de nevoie. Chiar daca, probabil, nu ne-am intoarce la acest stil de viata, exista cateva pesteri in lume pe care ar trebui macar sa le vizitam. In unele cazuri e vorba de o aventura in sine, date fiind conditiile vitrege.

In cea mai adanca pestera din lume, Krubera, din Abhazia, probabil nu a trait nimeni, nicicand, dat fiind faptul ca la adancimi de peste 300 de metri, unde apa e atat de rece incat socul hipotermic e la un pas, prea putine forme de viata pot fi gasite, relateaza Listverse.

Cea mai mare pestera de gheata din lume

O pestera e o destinatie in sine, fie ca e din marmura, cristal sau bazalt. A ramane peste noapte intr-un astfel de loc ar fi provocarea suprema pentru multi dintre noi. In Eisriesenwelt, Austria, asta probabil ca nici nu ar fi posibil, fiind vorba de o pestera de gheata, cea mai mare din lume, cu o lungime de aproape 50 de kilometri.

Descoperita in 1879, pestera are un colorit unic, gratie continutului de minerale. Cum autoritatile din Salzburg stiu sa-si vanda frumusetile, turistilor li se inmaneaza lampi de magneziu, pentru un efect dramatic. Doar o portiune din pestera e deschisa publicului.

Pestera Melodiei

Pe insula Staffa, unde nimeni nu locuieste, in largul coastei Scotiei, se afla mai multe pesteri, faimoasa fiind cea numita Fingal sau Uamh Binh, careia i se mai spune Pestera Melodiei. E lunga de 70 de metri si se crede ca s-a format la intalnirea lavei preistorice cu marea.

In 1829, Felix Mendelssohn a vizitat-o, iar sunetele valurilor, asa cum se aud din pestera, l-au inspirat in scrierea unei uverturi.

Grota Albastra

Grota Albastra este cea mai cunoscuta atractie turistica din Capri. Inundata pe jumatate cu apa de mare, aceasta raspandeste o feerica lumina albastra. Romanii credeau ca aici locuiau sirenele.

Pestera ofera cel mai frumos spectacol la inceputul dupa-amiezii, gratie jocului de lumini.

Cea mai mare pestera subacvatica de ipsos

Orda sau Ordinskaya este cea mai lunga pestera subacvatica din Rusia si singura cunoscuta in lume ca fiind subacvatica si din ipsos. Lunga de aproape 5 kilometri, pestera e inundata de ape atat de limpezi incat scufundatorii pot vedea circa 45 de metri in fata. Nu exista nici curenti, ceea ce o face un paradis pentru acestia.

Totusi, nu e un loc in care sa te pierzi, pentru ca inca se descopera mici pasaje plecand din aleea principala. Apa are minus 20 de grade Celsius la suprafata si tot ce atingi e extrem de fragil, existand pericolul sa se rupa. Cei care au intrat in aceasta pestera spun ca au vazut cazand bucati de ipsos mari cat un autobuz.

Pesterile cu viermi stralucitori

Pesterile Waitomo din Noua Zeelanda sunt unice in lume gratie unei vietati ce staluceste in intuneric, Arachnocampa luminosa. Mii de astfel de viermi traiesc aici, facand din aceste pesteri principala atractie neo-zeelandeza.

Se poate ajunge in una dintre aceste pesteri cu barca, la lumina ciudatelor insecte.

Nivelul inferior al pesterii careia viermii ii si dau numele este renumit pentru acustica sa.

Una dintre cele sapte noi minuni ale naturii

Raul subteran Puerto Princesa din Palawan, Filipine, numit si Raul subteran St. Paul, a fost numit, anul trecut, una dintre cele sapte noi minuni ale naturii. Raul de 8 kilometri curge printr-un parc national si se varsa in mare. Apele sale trec si printr-o pestera, una dintre cele mai spectaculoase din lume, gratie formatiunilor sale de calcar ce seamana cu animale, ciuperci uriase si chiar oameni.

Numai 4 kilometri din cursul sau sunt accesibili turistilor, fiind nevoie de un permis special daca se doreste ca intregul rau sa fie vazut.

Cea mai mare camera dintr-o pestera din lume

Pestera Lubang Nasib Bagus sau Pestera Norocului este faimoasa pentru camera Sarawak, cea mai mare "camera" dintr-o pestera in lume. Aflata in Parcul National Gunung Mulu din Borneo, aceasta "incapere" e inalta de 100 de metri, dimensiunile sale fiind estimate la 700 pe 400 de metri. Aici ar incapea fara probleme 7.500 de autobuze.

Pestera a fost scobita de ape in urma cu cinci milioane de ani. Tot in Borneo se afla si Pestera Vanturilor sau cea a Fericirii, asa ca ai ce bifa la acest capitol aici.

Cea mai adanca pestera din lume

Pestera Krubera, numita si Voronja, este cea mai adanca din lume. Oamenii de stiinta estimeaza ca aceasta coboara la circa 2.080 de metri sub pamant. Aflata in Abhazia, aceasta a fost explorata de cercetatori de la Universitatea Ebraica din Ierusalim, care au si ramasi izolati aici timp de 30 de ore, in ape a caror temperatura se apropie periculos de zero grade Celsius.

Aici traieste o vietate ciudata, un peste transparent, insa nu multe alte forme de viata mai pot rezista la conditiile vitrege.

Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Dreptei Unite la Primăria Iași: Lupta se va da ”între mafia lui Chirică și ieșenii onești, care nu fură și nu-i iubesc pe toți”
Candidatul Alianţei Dreapta Unită la Primăria Iaşi, Marius Bodea, a declarat după înregistrarea candidaturii sale la Biroul Electoral Municipal că pe 9 iunie bătălia se va da „între...
#pesteri unice poze, #pesteri spectaculoase imagini, #cea mai mare pestera, #cea mai adanca pestera, #pestera subacvatica ipsos , #atractii
Comentarii