O stațiune cu aer de Paradis și cea mai frumoasă plajă urbană a Europei REPORTAJ

Luni, 30 August 2021, ora 16:21
62181 citiri
O stațiune cu aer de Paradis și cea mai frumoasă plajă urbană a Europei REPORTAJ

Dacă vreți să vedeți un loc cu adevărat deosebit, atunci treceți pe lista de must-see San Sebastian. E unul dintre cele mai frumoase în care am ajuns și, Slavă Domnului, am văzut destule până acum.

Așadar, San Sebastian – sau Donostia, cum îi spun bascii – are de toate și, nu întâmplător, Regina Maria Cristina a Spaniei și-a stabilit aici reședința estivală, în celebra perioadă denumită Belle Époque (1871 – 1914), facând din micuțul orășel din partea de nord a țării, a doua capitală a Spaniei.

Orașul are o structură aparte și se întinde de-a lungul unui golf, care acoperă plaje largi, cu nisip fin de un galben, zici că-i aur, întrerupte de coline pe care au apărut câteva case ca niște nasturi albi pe un veston verde închis.

La Concha, cea mai mare plajă din oraș, e în Top 10 mondial și considerată cea mai frumoasă plajă urbană a Europei. E publică, ca toate celelalte, și a rămas așa cum a lăsat-o Dumnezeu în acest loc. Fară șezlonguri, umbrele și dughene, adică fără motive de japcă financiară. Te duci frumos cu prosopelul sau cearșaful, o cerveza-două în traistă și stai de dimineața până seara chiar și cu buget zero, ascultând doar valurile cum se rostogolesc spre mal și privind la amatorii de padlling, care-și caută echilibrul dincolo de gemanduri.

Pe de o parte sunt apele albastre-verzi care vin din ocean, iar de celalată o promenadă de kilometri întregi, deasupra căreia lenevesc vile și apartamente luxoase, cu prețuri care sar de milionul de euro.

E locul unde premianții locali, cu tarjeta doldora de euro, se trezesc dimineața admirând cum soarele iese din Atlantic și își face loc printre coline, ca să lumineze Țara Bascilor. Cei mai mulți dintre proprietari și-au consumat tinerețea pe vremea lui Franco, când tanga era tetra, așa că acum se uită hulpav dar neputincios la gazelele tinere care, în special în weekend, își fac pielea măslinie la douăzeci de metri de balconul lor decorat cu plante exotice și canapele albe din piele strălucitoare.

Peisajul aduce pe undeva cu celebra Copacabana, plaja fiind înțepată de câteva dealuri împădurite, de unde, dacă urci pe niște cărări umbroase și abrupte, poți avea parte de priveliști superbe asupra întregului golf, dar și hăt departe, în imensitatea Atlanticului.

Diferită de sudul Spaniei este și clima, temperată, cu o medie, vara, de 25 de grade, și o briză dinspre Ocean care în unele momente dă senzația că strânge tricoul pe tine, pentru ca apoi să-i dea drumul din nou.

N-are sens să mă pierd în amănunte, cele mai multe se descoperă la fața locului, mai spun doar că San Sebastian este recunoscut și pentru gastronomie, orașul adunând 16 stele Michelin (record pentru un oraș de mărimea Ploieștiului), iar centrul vechi (Casco Viejo) cu străduțe mici și pietruite e plin de localuri cochete unde se mănâncă după toate gusturile și puterea portofelului.

Și încă ceva, nu uitați că vă aflați în Țara Bascilor sau Euskadi, așa cum spun localnicii. Așa că, dacă știți spaniola dar vi e pare că nu înțelegeți nimic din ce vorbesc unii pe stradă, nu e de mirare. Limba bascilor nu are nicio legătură nici cu spaniola, nici cu latina. Unii zic că e dintr-o ramură africană, alții celtică sau tracică, exact nu știe nimeni de unde se trage. Ca formă de salut spui Kaixo, iar berea raspunde la numele de garagardoa, sau ceva de genul, însă peste tot scrie și în spaniolă și în bască, de engleză n-a mai rămas loc.

Cea mai simplă variantă de a ajunge și a te bucura de San Sebastian e să te vrea Real Sociedad, scutești și bani și stres de calatorie, dar cum de peste 20 de ani, de la Gică Craioveanu, n-a mai călcat picior de român în vestiarul de la Anoeta, trebuie găsite soluții alternative. Cel mai la îndemână este să zbori la Santander, de la București, singura legătură directă din România cu această zonă a Spaniei fiind operată de Wizz Air, de unde mai ai 140 de kilometri, ușor de parcurs în două ore și jumătate cu autocarul (14 euro).

Nu uitați să consultați condițiile de călătorie în Spania, pe siteul mae.ro, care se pot modifica în funcție de indicele epidemiologic al țărilor. De asemenea, trebuie completată o declarație de sănătate, cerută de statul spaniol, disponibilă pe www.spth.gob.es/.

Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"
Se apropie sezonul estival: cum să te relaxezi la plajă fără să fii nepoliticos. "Pot fi foarte agresivi. Înainte să-ți dai seama, ești înconjurat"
Pe măsură ce se apropie sezonul estival, este timpul să te pregătești pentru respectarea regulilor esențiale ale etichetei la plajă. Spațiul personal: Încearcă să-l respecți Julie...
Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane
Separatiștii de stânga, rezultat istoric în alegerile din Ţara Bascilor. Partidul e considerat urmașul mișcării ETA, vinovată de moartea a peste 850 de persoane
Considerat moştenitorul ramurii politice a ETA, partidul separatist de stânga EH Bildu a marcat o realizare electorală istorică duminică, în alegerile regionale din Ţara Bascilor, în nordul...
#San Sebastian, #plaja, #top 10 plaje, #tara bascilor, #santander , #stiri vacanta