Salvamarii cer inchiderea plajelor periculoase, daca altfel nu pot salva turistii inconstienti

Vineri, 11 August 2017, ora 18:43
4641 citiri
Salvamarii cer inchiderea plajelor periculoase, daca altfel nu pot salva turistii inconstienti
Foto: Arhiva Ziare.com

Salvamarii constanteni cer inchiderea plajelor periculoase, atunci cand scaldatul in mare nu se poate face in siguranta, din cauza marii agitate ori a curentilor, aceasta fiind o masura pentru salvarea vietii celor care se aventureaza in apa ignorand avertismentele.

Presedintele Asociatiei Nationale a Scafandrilor Profesionisti si Salvamarilor din Romania, Gabriel Balan, care opereaza plajele din Mamaia si Constanta, a declarat, vineri, in cadrul unei intalniri la Prefectura Constanta, ca in acest sezon estival salvamarii din nordul litoralului au avut aproximativ 2.000 de interventii pentru salvarea unor persoane din apele marii, mai mult de jumatate dintre acestea fiind facute atunci cand conditiile de imbaiere nu erau bune, iar scaldatul era interzis sau permis numai inotatorilor cu experienta.

"De la inceputul sezonului, avem 1.976 de interventii la mare, din care, retineti, sunt 773 in zilele cu steag galben si peste 840 pe steag rosu!

In Australia, in Germania, la steag rosu salvamarul pleaca acasa. Este o nebunie sa crezi ca salvamarul este Dumnezeu! Paseste pe apa si vine inapoi... Nici pe el nu se poate salva. Sunt state care au instituit amenda. Belgia, Germania, Italia, Spania dau amenda pana la sute de dolari sau de euro pentru cel care nu respecta regulile", a spus Gabriel Balan.

Se moare pe capete pe litoralul romanesc - Ce amenzi drastice iau cei care nu respecta ce zice salvamarul in alte tari

El crede ca cea mai simpla solutie ce poate fi aplicata in cazul celor care intra in mare chiar si atunci cand scaldatul este interzis, riscand astfel si viata salvamarilor, este, in lipsa unei legi care sa prevada amendarea teribilistilor, sa se inchida plajele periculoase cand vremea este rea.

"Administratorii sa inchida plaja. Este o plaja periculoasa, se inchide si gata. (...) Prin echipamente, prin pregatire, poti sa iei masuri astfel incat sa eviti.

Unde este zona periculoasa sa inchida plaja, nu mai fac plaja organizata si nici nu ii dau salvamari acolo. Vrea sa moara, sa se duca. Cineva pe Facebook a spus Strangi bani un an intreg sa vii sa te distrezi ca sa te inmormantezi la plaja. Treaba ta ce faci, domnule, dar trebuie sa ne protejam si pe noi", a spus Balan.

Fara skijet-urile periculoase!

Potrivit acestuia, o alta problema este prezenta skijet-urilor prea aproape de tarm, printre oamenii care se scalda, si a declarat ca i-a cerut premierului sa reglementeze acest aspect.

"Am facut un memoriu la premierul Romaniei pentru a reglementa in regim de urgenta situatia celor care se joaca cu skijet-urile pe apa. Cum sa dai unui copil de 16 ani, fara nimic, mai bea si o bere, sa se joace cu 200 de cai putere, printre capetele oamenilor. (...) Acum Apele Romane dau autorizatii unde vrea agentul.

In lege spune sa nu fie in preajma celui care face plaja. In stanga si in dreapta skijet-ului nu trebuie sa existe om care face plaja. La noi, unde au vrut, le-au dat autorizatie. Am propus ori sa-i scoata dincolo de Corbu, ori sa faca skijet la 500 de metri de la tarm. Pana la geamandura cei care merg la scaldat, dupa aia o zona tampon pentru sporturi nautice fara elice si apoi, in larg, sa faca.

Skijet-ul nu e un sport. (...) De ce ala care face surf, snorkeling (activitate sportiva de scufundare/inot la suprafata apei - n.red.), scufundari, caiac nu are voie sa aiba o zona a lui. Eu sunt practicant de caiac si in fiecare zi ma feresc de cei cu skijet-ul", a afirmat seful salvamarilor din Mamaia si Navodari, precizand ca si cei care vin cu ambarcatiuni de agrement la tarm, pentru a lua oamenii la plimbare pe mare, le pun acestora viata in pericol.

Citeste si Un salvamar a fost lovit de un skijet in Mamaia

De asemenea, el a facut un apel si catre reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dobrogea" si cei ai Garzii de Coasta, prezenti la intalnirea de la Prefectura Constanta, sa incerce sa nu se apropie de tarm, in timpul interventiilor, daca nu au echipate ambarcatiunile cu elice cu protectie (guard propeller - n.red.).

Vladut Ion, prim adjunct al inspectorului sef al ISU Dobrogea, a recunoscut ca niciuna dintre ambarcatiunile pregatite pentru interventie in zona de litoral nu are protectie la elice, dar salvatorii sunt invatati sa opreasca motorul atunci cand se apropie de zonele de imbaiere.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#salvamari inchidere plaje periculoase , #plaja