Rijeka si Galway: "Capitalele" pitoresti ale Europei

Marti, 04 Februarie 2020, ora 20:37
5898 citiri
Rijeka si Galway: "Capitalele" pitoresti ale Europei
Foto: Arhiva Pixabay

Orasele Rijeka, din Croatia, si Galway, din Irlanda, detin in acest an titlul de Capitala Culturala Europeana. Organizatorii au pregatit un program bogat si atragator destinat vizitatorilor de pretutindeni.

Rijeka (foto) nu s-a numarat pana acum printre principalele destinatii turistice din Croatia. Majoritatea turistilor se indreapta spre Opatija sau spre statiunile de pe coasta Adriaticii. Rijeka nu ofera plaje imbietoare cu sezlonguri si umbrele colorate. Sarmul oraselului croat e de alta natura.

Rijeka, fostul Fiume, se afla la hotarul dintre Europa Centrala si de Est. Orasul portuar dispune de cetati medievale, palate impunatoare din perioada habsburgica, hale de piata in Jugendstil, piatete in stil italian, dar si blocuri din era socialista, fabrici abandonate. Cine mai are nevoie de plaja!

Vechiul si noul se impletesc in orasul croat Rijeka

Pana la Primul Razboi Mondial, Rijeka apartinuse monarhiei austro-ungare, pentru ca din 1924 si pana in 1945 o buna parte din oras sa se afle sub dominatie italiana, devenind apoi parte a Republicii Socialiste Federative Iugoslavia.

In cadrul statului multietnic, Rijeka a ajuns sa fie un oras "model" socialist, cu santiere navale, rafinarii si fabrici. Populatia a crescut de la 25.000 la 200.000 de locuitori. Dupa destramarea Iugoslaviei, multe fabrici si uzine au fost inchise, ceea ce a dat nastere la un somaj ridicat. Locuitorii au avut de ales intre sectorul de servicii si ... emigrare. Astazi mai traiesc la Rijeka 130.000 de oameni.

Vechiul transformat in nou

Rijeka a beneficiat, in acest an, de un sprijin de 40 de milioane de euro din partea Uniunii Europene. Orasul din Golful Kvarner nu vrea sa construiasca cladiri noi, ci sa le restaureze pe cele vechi.

"Cladirile industriale parasite sunt parte a identitatii orasului, au o valoare narativa, motiv pentru care ne-am decis sa nu le demolam, ci sa le dam o noua infatisare", explica Irena Kregar Segota, sefa departamentului de comunicare al proiectului "Rijeka 2020".

"Galeb", fostul vas al lui Tito

"Galeb" ("Pescarus"), initial un cargobot militar, ulterior iahtul lui Tito, urmeaza a fi transformat intr-un muzeu.

Turistii sunt incantati de asemenea proiecte - mai putin, insa, localnicii. "Unii asociaza acest vas doar cu Tito si Iugoslavia si sunt sceptici cu privire la prezentarea acestui capitol din istoria noastra.

"Noi vrem sa prezentam intreaga istorie legata de acest vapor, care a inceput cu mult inaintea lui Tito si care e foarte interesanta. Totodata credem ca, daca ar deveni muzeu, nava ar putea fi o indragita atractie turistica si, implicit, o importanta sursa de venit pentru oras", a adaugat Irena Kregar Segota.

Foto: Rijeka 2020

Deschis, tolerant si multicultural

Viata culturala trepidanta din Rijeka atrage si multi artisti. Aici s-a nascut si miscarea punk din Croatia. "Portul diversitatii" este motto-ul orasului Rijeka in acest an in care detine statutul de Capitala Culturala Europeana.

Localitatea este o poarta spre lume, prin care au sosit oameni de diferite nationalitati, culturi si religii, transformand urbea intr-un oras cu totul deosebit. Altfel decat Croatia ultraconservatoare, Rijeka este un oras tolerant, deschis si liber.

Aici are loc festivalul LGBT "Smoqua" - fara incidente, ca in alte regiuni ale tarii, in care dreapta e din nou in ascensiune. "Rijeka este un oras tolerant, care nu numai ca accepta aceste diferente, ci le si traieste in viata de zi cu zi. Suntem si primul oras croat, parte a retelei Consiliului Europei 'Intercultural Cities'. De aceea, am ales 'Portul diversitatii' drept motto - mai spune Segota.

Galway: "Ca Barcelona, dar cu ploaie"

Munti in fundal, o sosea in prim-plan si un tap care priveste neincrezator in obiectivul camerei de filmat. Asa se prezinta orasul irlandez Galway pe Internet.

Natura cat vezi cu ochii. Dar daca privesti mai in josul paginii, gasesti si oferte culturale: muzica, dans, literatura, poezie. Cate ceva pe toate gusturile.

Foto: Galway 2020

Micul oras universitar cu aproximativ 80.000 de locuitori se afla pe coasta de vest irlandeza - la capatul Europei, cu deschidere spre Atlantic. Galway este un bastion al muzicii traditionale irlandeze. La fiecare colt de strada intalnesti muzicanti si aceasta in ciuda timpului nefavorabil.

"Galway e ca Barcelona, dar cu ploaie, caci aici ploua 240 de zile pe an", aflam de la Helen Marriage, director artistic al programului Capitalei Culturale Galway 2020.

Cine se satura de ploaia interminabila merge la pub. Oraselul dispune de multe localuri in care se poate petrece de minune cu muzica traditionala irlandeza si bere.

Capitala Culturala Europeana pe timp de Brexit

Galway se afla la aproximativ 160 de kilometri distanta de frontierea cu Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii. Parasirea Uniunii Europene de catre Marea Britanie a cam incins spiritele si aici. Multi se tem sa nu reizbucneasca conflictul sangeros nord-irlandez, care a secerat deja viata a mii de oameni.

"Evenimentul are loc la momentul potrivit. Avem nevoie de cultura mai mult decat oricand", subliniaza ambasadorul irlandez de la Londra, Adrian O'Neill.

Programul Capitalei Culturale Europene a inceput in ambele orase - Rijeka si Galway - la 1 februarie si va cuprinde pe tot parcursul anului numeroase evenimente, dedicate, intre altele, si migratiei.

Rayna Breuer

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Rijeka Galway Capitala Culturala Europeana 2020 , #destinatii
Comentarii
Poza ORCA
ORCA
rank 5
Rjieka, poarta de intrare in tara Istro Romanilor.