Priveste lumea de sus: Turnuri de observatie grandioase (Galerie foto)

Miercuri, 27 Februarie 2013, ora 07:49
114197 citiri
Priveste lumea de sus: Turnuri de observatie grandioase (Galerie foto)

Daca muzeele nu-ti mai fac cu ochiul si nici nu e genul tau sa lenevesti pe plaja ori pe sezlong, langa piscina hotelului in care esti cazat, peste hotare, ai putea incerca o altfel de distractie. Mai ales daca iti place adrenalina, poti opta pentru un tur al turnurilor de observatie, deloc putine la numar, din lume.

Iar daca portofelul nu te tine pentru un intinerariu atat de generos, macar noteaza-ti orasele in care exista asa ceva, pentru a nu rata o panorama cuprinzatoare cand se intampla sa le vizitezi, in concendiu.

Oddee iti prezinta cateva turnuri de observatie unde ai putea urca cu perechea sa va reinnoiti juramintele, mai aproape de stele, sau unde pur si simplu sa iti dai seama ce mici si neinsemnate sunt problemele tale intr-o lume atat de vasta.

Un astfel de turn de observatie este cel din Phoenix, Arizona, construit in colaborare de arhitecti new york-ezi si danezi. Are 128 de metri inaltime si este un adevarat simbol al orasului. Daca ai nevoie de putina inspiratie sau de timp pretios petrecut cu tine insuti, poti urca si privi inspre munti sau contempla apusul. Atat turistii, cat si localnicii urca adesea platformele spiralate, o atractie in sine.

Un alt turn de observatie fascinant prin dimensiunile sale este Baumwipfelpfad, din Parcul National Bavaria, unde se afla cea mai mare padure protejata din Europa Centrala. Inaltimea structurii este de 25 de metri, insa masa de metal masoara, in total, 1.300 de metri, segment cu segment, puse cap la cap. In varful acesteia, pe puntea de observatie, se ajunge pe o scara spiralata.

Arhitectul coreean Changki Yun este cel care a gandit acest turn de observatie din Seongnam. Vizitatorii au la dispozitie doua lifturi pentru a ajunge la restaurantele si cafeneaua situate la ultimul nivel, unde isi pot face curaj pentru a admira panorama ce li se deschide de pe puntea de observatie.

La granita dintre Austria si Slovenia sta de straja un turn de observatie, pe malul raului Mur. Structura din aluminiu, opera a arhitectilor Klaus K. Loenhart si Christoph Mayr, a fost gandita astfel incat nu doar sa serveasca scopului de a admira de la inaltime panorama, ci sa ofere o excursie fascinanata pana in varf.

In ciuda aspectului futuristic, gigantul de metal se integreaza perfect in peisajul din sudul Styriei, candva un loc in care marele public nu avea acces. Pana in varf, la 27 de metri, sunt exact 168 de trepte. Intreaga structura a fost gandita ca un copac, avand un trunchi vanjos si ramuri mai delicate spre varf.

Turnul Canton, cel mai inalt din China, este situat pe malul raului Pearl, iar structura sa spiralata ajunge pana la 600 de metri inaltime. Turisti din intreaga lume vin in orasul Guangzhou pentru a vedea ce poate naste genialitatea arhitectilor.

In varf exista o punte de observatie ce aduce cu piata civica a unui oras. Iar pentru ca turistul sa nu osteneasca plimbandu-se pe puntea de observatie, la 480 de metri de la sol, exista niste cabine transparente, cu un diametru de 3,2 metri, ce pot gazdui pana la 6 persoane, unde turistii pot sta asezati in timp ce "orbiteaza" in jurul turnului. O astfel de plimbare dureaza intre 20 si 40 de minute.

In Londra, turistii care vor sa vada orasul de sus pot urca pe turnul de observatie ArcelorMittal, de unde pot admira Parcul Olimpic. Gigantul de otel este opera lui Anish Kapoor, fiind insa sponsorizat de ArcelorMittal. Turnul, care ajunge la inaltimea de 114,5 metri, fiind construit in proportie de 60% din otel reciclat, se doreste a fi unul util nu doar pentru turisti, insa si o opera de arta in sine.

Se spune despre Lacul Seljord, din orasul norvegian cu acelasi nume, ca este locul de joaca al unui monstru pe nume Selma, care scufunda barcile si danseaza pe valuri. La fel ca si in cazul lui Nessie, Bigfoot sau Yeti, sute de localnici jura ca l-au vazut, insa, ca de obicei, dovezile lipsesc. Asta nu opreste insa turistii sa mearga pe malul lacului ca la pomul laudat.

Pentru acestia si nu numai s-a construit si un turn de observatie, in 2008. Acesta este realizat din lemn si permite turistilor si localnicilor deopotriva sa scruteze luciul apei, in cautarea monstrului legendar.

Cei care ajung in jungla amazoniana ar trebui sa nu rateze turnul de observatie instalat aici si cei circa 9 kilometri de poduri de la inaltimea carora viata salbatica poate fi admirata, fara a fi deranjata. Realizat din bambus, pentru a se integra perfect in mediul inconjurator, turnul a fost gandit de arhitectii britanici de la Marks Barfield.

Construit intre 1970 - 1971, turnul de observatie Nasinneula, din Finlanda, este cel mai inalt din tarile nordice, ajungand la 168 de metri. Daca tot ai ajuns in zona, dupa ce ai scrutat calm imprejurimile, poti urca in roller-coasterul Tornado, pentru o rupere binevenita de ritm.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#turnuri observatie lume, #turnuri observatie mapamond poze, #turnuri observatie inaltime imagini , #atractii