Ce logică are vacanța școlară care începe pe 22 octombrie. Au trecut doar șase săptămâni de la începutul anului

Miercuri, 19 Octombrie 2022, ora 06:11
22667 citiri
Ce logică are vacanța școlară care începe pe 22 octombrie. Au trecut doar șase săptămâni de la începutul anului
În săptămâna 24 - 30 octombrie, elevii vor fi în vacanță FOTO: Unsplash.com

Prima vacanță din acest an școlar începe luni, 24 octombrie, potrivit noii structuri.

Anul acesta școlar a început pe 5 septembrie și este organizat pe 5 module de învățare și va avea, în total, 5 vacanțe.

Până anii trecuți, în perioada octombrie-noiembrie, intrau într-o vacanță de o săptămână doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare.

Sunt părinți, dar și elevi, care se întreabă, însă dacă această vacanță nu este una oarecum "forțată", ținând cont de faptul că elevii au apucat să meargă la școală în mod continuu doar 7 săptămâni.

Vacanțe școlare după fiecare modul de învățare

Pentru Ziare.com, Anca Tîrcă, consultant internațional în educație, spune că această schimbare, cu privire vacanțele pe care le vor avea elevii după încheierea fiecărui modul de învățare, ar trebui să aibă la bază o analiză clară.

"Este o schimbare introdusă de anul acesta despre care nu putem să spunem cu certitudine dacă este sau nu benefică pentru elevi, pentru că nu avem o cercetare în spate, o analiză, care să valideze această schimbare", a subliniat expertul Anca Tîrcă.

O schimbare majoră, pentru început, trebuie pilotată

"Știți ce aș fi făcut eu în această situația? Aș fi pilotat această structură, adică elevii să aibă 5 vacanțe într-un an școlar după fiecare modul de învățare. Și după un an sau mai mult aș fi putut să văd exact dacă acest sistem dă roade sau nu. Doar atunci aș fi extins la toate școlile.

Și ar fi putut să facă acest lucru, pentru că există acest program "școlile-pilot". Este greșit să introducem o astfel de schimbare la nivelul întregului sistem", a concluzionat Anca Tîrcă.

Nu există analize care să demonstreze că schimbările sunt benefice

"Consider că orice schimbare majoră pe care o facem în educație ar trebui să fie bazată pe un anumit studiu. Să avem cercetări în legătură cu performanțele școlare (de ce aceste vacanțe sunt benefice după fiecare modul de învățare). Însă, din câte știu eu, nu există așa ceva pe piață.

Noul ministru al Educației a declarat că la final de an va evalua performanțele școlare și atunci se va lua o decizie dacă se va mai trece la semestre sau elevii vor studia tot în acest format bazat pe module.

Există această posibilitate să nu mai avem module de anul viitor dacă se va constata că această schimbare nu este benefică", a explicat expertul internațional în educație.

Cum vor învăța elevii de anul viitor

După demisia lui Sorin Cîmpeanu din ministerul Educației, noul ministru Ligia Deca a anunțat că momentan se va păstra această structură modulară a anului școlar și că va fi analizată după un an de zile.

"Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară a anului școlar, și vom analiza această formulă după un an de la implementare."

Amintim că 2022-2023 este primul an școlar organizat pe module, pentru prima dată în istoria școlii de la noi.

Anul școlar 2022 – 2023 este structurat astfel

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;

vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;

Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;

vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;

Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;

vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;

Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;

vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;

Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;

vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Explicăm faptul că până în momentul de față nu am primit niciun răspuns cu privire la aceste schimbări din educație din partea celor care au contribuit la implemenarea noii structuri de an școlar.

5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#vacanta, #vacanta elevi, #prima, #module de invatare, #calendar , #vacanta elevi